معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: تولید روزانه گاز کشور به هزار میلیون مترمکعب رسیده، اما مصرف هم افزایش یافته است. مردم صرفهجویی کنند؛ یک پارس جنوبی بیشتر نداریم.
وی با تأکید بر اینکه کاهش تولید و افت فشار در پارس جنوبی صحت ندارد، تصریح کرد: مصرف گاز کشور اکنون با کاهش دمای هوا در بخش خانگی به بیش از ۶۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده است. در بخش نیروگاهی نیز روزانه ۱۰۰ تا ۱۳۰ میلیون مترمکعب مصرف میشود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران همچنین از ظرفیت پالایش بیش از یک میلیارد مترمکعبی گاز در کشور خبر داد و افزود: ظرفیت پالایش گاز کشور هماکنون روزانه یک میلیارد و ۳۱ میلیون مترمکعب است و ظرفیت روزانه ۹۰۰ میلیون مترمکعب انتقال گاز نیز در کشور وجود دارد.
ما خوشبختانه این شانس را در کشور داشتیم که مخزنی به نام پارس جنوبی داشته باشیم و امروز هم این مخزن را به حداکثر تولید رساندیم و این موضوع نشان میدهد افزایش تولید به تنهایی نمیتواند پاسخگوی نیاز کشور باشد و ما باید روی موضوع بهینهسازی هم کار ویژهای داشته باشیم.
تربتی ادامه داد: هرچند تولید گاز افزایش مییابد، اما این موضوع به ثروت در کشور تبدیل نمیشود، زیرا عمده این مقدار گاز در بخشهای گرمایشی در داخل کشور مصرف میشود، بنابراین تلاش داریم با همکاری شرکتهای دانشبنیان برای بهینهسازی مصرف هم پا به پای تولید گاز پیش برویم تا اقدامهای خوبی در عرصه بهینهسازی انجام دهیم.
وی تأکید کرد: به هر حال پدیدهای مانند پارس جنوبی کمتر اتفاق میافتد و ما خوشبختانه این شانس را در کشور داشتیم که مخزنی به نام پارس جنوبی داشته باشیم و امروز هم این مخزن را به حداکثر تولید رساندیم و این موضوع نشان میدهد افزایش تولید به تنهایی نمیتواند پاسخگوی نیاز کشور باشد و ما باید روی موضوع بهینهسازی هم کار ویژهای داشته باشیم.
معاون وزیر نفت در امور گاز با بیان اینکه اکنون زمینههای مختلفی در بخش نیروگاهها برای بهینهسازی ایجاد شده است، اضافه کرد: در بخش صنایع و بخشهای خانگی کارهایی در زمینه نرمافزاری و سختافزاری دنبال میشود؛ زمینه نرمافزاری از بابت موضوع فرهنگسازی و مدیریت مصرف و سختافزاری از باب نوع ساخت ساختمانها و وصل تجهیزاتی که گازسوز هستند.
تربتی با بیان اینکه باید طبق برنامه به سوی مصارفی حرکت کنیم که ارزش افزوده بیشتری دارند، گفت: صادرات گاز به ترکیه و عراق هم در روزهای گذشته بدون هیچ مشکلی در جریان بوده است، خوشبختانه به دلیل نوع توزیع گاز که در سالهای گذشته اتفاق افتاده است و خطوط لوله سراسری که در دالانهای غرب، مرکز و شرق ساخته شده، شبکه پایدار گاز داریم.
وی در ادامه با تأکید بر بهرهمندی صنعت گاز از توان داخلی کشور، افزود: صنعت گاز کشور خوشبختانه بر حوزه کارایی داخلی تمرکز بیشتری داشته است و همه کالاهای مصرفی در بخش شبکههای توزیع در داخل کشور تولید میشود.
مجموع طلب ایران از عراق هم به حدود ۶ میلیارد دلار میرسد که بخشی از آن منتقل شده است و بخشی از آن باید در جریان همین گفتگوها منتقل شود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: در سالهای اخیر بیش از ۱۵ هزار روستا را به شبکه گاز متصل کردیم که همه کالای مصرفی این شبکهها تولید داخل بودند و افزون بر این، اشتغال خوبی هم در کشور ایجاد شده است. در بخشهای دیگر صنعت گاز مانند توربوکمپرسورها و پالایشگاههای کشور هم بخش عمده تولید داخل است و پیشبینی میکنم تا پایان سال آینده همه مواد شیمیایی و کالاهایی که ما در پالایشگاهها مصرف میکنیم به دست تولیدکنندگان داخلی باشد.
تربتی تصریح کرد: یکی از حلقههای مهم در بحث صنعت گاز کشور خطوط لوله انتقال گاز است. صنعت گاز هر ساله هزار کیلومتر خط لوله اجرایی میکند که اکنون حدود ۳ میلیارد دلار هزینه دارد.
وی افزود: انشاءالله از یک ماه آینده در صنعت گاز لولهای که همه فرآیند ساخت آن در داخل طی شده است، استفاده میشود و ما دیگر میتوانیم مدعی باشیم صنعت گازی به کل ایرانی با کالاهای داخلی خواهیم داشت.
معاون وزیر نفت در امور گاز درباره قطع واردات گاز از ترکمنستان، گفت: شما شاهد بودید که در سال ۸۶ ما با قطع گاز از طرف ترکمنستان روبهرو شدیم و شمال کشور دچار قطعی گسترده گاز شد. خوشبختانه مصرف گاز داخلی کشور را از وابستگی به گاز ترکمنستان نجات دادیم و با ساخت خطوط تازه میبینید همین روزها هم با سرمایی که در شمال کشور رخ داده، اما هیچ مشکلی در مصارف خانگی پیش نیامده است. تجارت گازی با ترکمنستان همچنان در دستور کار است.
تربتی تأکید کرد: البته موضوع تجارت گازی با ترکمنستان همچنان در جریان است، یعنی یک کار دوطرفه است و مذاکرات ما با ترکمنستان همچنان ادامه دارد.
وی افزود: ما برای مصارف داخلی خود را به ترکمنستان وابسته نکردیم، اما بهعنوان یک کار تجارتی، کشوری هستیم که ظرفیت داریم گاز را از کشورهای همسایه دریافت و به کشورهای همسایهای که نیاز دارند، منتقل کنیم، بنابراین در هر شکلی که موضوع تجارت گاز مطرح باشد استقبال میکنیم. شرکتهای خصوصی هم در داخل کشور دنبال این موضوع هستند و از این بابت نگرانی نداریم.
تربتی بابیان اینکه طلب ایران از عراق ۶ میلیارد دلار است گفت: در هفتههای گذشته هیئتی از سوی دولت به عراق رفتند و نشستهایی هم در آنجا برگزار شد، البته موضوع مطالبات ارزی ما از عراق مربوط به بانک مرکزی است و آنها این بحث را دنبال میکنند که نتایج خوبی هم داشتند. مجموع طلب ایران از عراق هم به حدود ۶ میلیارد دلار میرسد که بخشی از آن منتقل شده است و بخشی از آن باید در جریان همین گفتگوها منتقل شود.
وی با تأکید بر اینکه ایران تاکنون به همه تعهدهای قراردادی خود عمل کرده است، افزود: ما قراردادهایی با عراق، ترکیه، آذربایجان و ارمنستان داریم که این قراردادها باید انجام شود و فقط صادرات گاز به پاکستان مطرح است که هنوز از سوی آنها دریافت نشده است.
معاون وزیر نفت در امور گاز تصریح کرد: یکی از چشماندازهای ما این بود که بتوانیم در بحث تجارت گاز سهم مناسبی داشته باشیم. مفهوم تجارت گاز هم صادرات و هم موضوع ترانزیت و سوآپ گاز است، در این باره ما قراردادهایی داریم و آنها را مدیریت میکنیم و شرکت گاز بستر را برای این کار آماده کرده است، یعنی خطوط لولهای که در کشور گسترش یافته است امکان و زیرساخت این تجارت را دارد.
تربتی گفت: با این حال تجارت موضوعی بینالمللی است و بخشی از بحث به نقلوانتقال پول مربوط میشود که اگر این موضوع حل شود، میتوانیم در بحث صادرات گاز برنامههای توسعهای بیشتری داشته باشیم، اما اکنون برای ما ارزش افزوده گاز مهمتر است که خوشبختانه بیشتر در پتروشیمیها توسعه رخ داده و آنها ارزآوری بیشتری برای کشور دارند.
وی همچنین با بیان اینکه پتروشیمیها مطابق روال پیش گاز مصرف میکنند، یادآور شد: به دلیل اینکه اکنون در اوج مصرف گاز در زمستان هستیم از آنها خواهش کردیم تعمیراتشان را در زمستان قرار دهند و بخشی از آنها بهواسطه تعمیراتی که انجام میدهند، مصرفکننده گاز نیستند.
معاون وزیر نفت در امور گاز درباره مصرف گاز نیروگاهی تصریح کرد: با هماهنگیهایی که ابتدای سال با توانیر انجام شد، مصرف سوخت معادلشان برای امسال ۱۸۰ میلیون مترمکعب گاز پیشبینی شده بود، در حالی که ماه پیش مصرف آنها به حدود ۱۹۰ تا ۱۹۳ میلیون مترمکعب رسید و این افزایش بخش توانیر خود را در سبد انرژی کشور نشان داد. تربتی با بیان اینکه همه نیروگاههای کشور مخازن ذخیره سوخت دوم دارند، گفت: طراحی بیشتر نیروگاهها بر این مبنا بوده و بعد گاز بهعنوان سوخت جایگزین وارد شده است، بنابراین در همه نیروگاهایمان مخزن ذخیره داریم و حتی اگر گاز بهطور کامل برای نیروگاهها قطع شود، امکان مصرف فرآورده برای آنها مهیاست.
وی با تأکید بر اینکه شرکت گاز تاکنون در کمترین حالت ۷۰ تا ۸۰ میلیون مترمکعب گاز نیروگاهها را تأمین کرده است، ادامه داد: اگر کمتر از این هم تأمین شود، آنها امکان مصرف سوخت ذخیره دارند و هیچ مشکلی از این بابت نیست.
معاون وزیر نفت در امور گاز یادآور شد: احتمال محدود کردن بیشتر سوخت نیروگاهها نیست، زیرا در سالهای پیش شرایط سختتری هم داشتیم.
تربتی درباره اینکه گفته میشود گاز ارسالی به پتروشیمیها ارزان است، افزود: گاز پتروشیمیها ارزان نیست، شاید به قیمت بینالمللی ارزان شود، اما همه کشورها براساس مزیت نسبی که دارند طبق آن سیاستگذاری میکنند. یکی از مزیتهای نسبی کشور ما هم بحث انرژی و گاز است.
وی تأکید کرد: طبیعی است که پتروشیمیهای کشور هم براساس همین مزیت باید شکل گیرند و با پتروشیمیهای کشورهای دیگر متفاوت است. برای همین به نظر من ارزش افزوده کلان برای کشور ما مهم است، یعنی با مجموعه شرایطی که در کشور هست و ارزش اقتصادی که برای کل کشور ایجاد میکنند، زنجیره ارزشآفرینی خواهد بود.