اصول تغذیه در دوران نقاهت کرونا
در دوره ابتلا به ویروس کرونا، اشتهای بیمار کاهش یافته و بدلیل عدم دریافت کافی مواد مغذی ، احتمال بروز سوءتغذیه افزایش مییابد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز کردستان، در دوران نقاهت ویروس کرونا ، اشتها افزایش یافته و این زمان بهترین فرصت برای جبران کمبود آب و الکترولیت ها ، ویتامین ها ، پروتئین و انرژی مورد نیاز بدن است و باید بهبود یافتگان بویژه افراد آسیبپذیر همچون کودکان ، مادران باردار و شیرده ، سالمندان و مبتلایان به بیماریهای مزمن همچون سل ، سرطان ، دیابت ، فشار خون بالا و ... تحت نظر و مراقبت تغذیهای ویژه قرار گیرند
بطور کلی رعایت رژیم غذایی غنی از غذاهای گیاهی با حداقل فرآوری شامل میوه ، سبزی ، نان و غلات سبوس دار ، حبوبات ، ماهی و مرغ و مصرف کم گوشت قرمز برای تسریع در بهبودی توصیه میشود. دریافت کافی مواد غذایی و رعایت تعادل و تنوع در مصرف منجر به تقویت سیستم ایمنی و بازگشت سریعتر سلامتی میشود. همچنین ادامه مصرف مکملهای تغذیهای مطابق با دستورالعملهای ابلاغی کشوری در کودکان زیر ۲ سال، مادران باردار و شیرده، نوجوانان و سالمندان توصیه میشود.
کمبود خواب شبانه نیز تاثیر منفی بر ترمیم سیستم ایمنی و تنظیم فشارخون دارد. خواب کافی و همچنین حرکات سبک ورزشی باعث محافظت از سلولهای ایمنی میشود.
برای اجرای اصول تغذیه صحیح در دوران نقاهت کرونا ، تامین مقادیر زیاد مایعات همچون آب ، آب میوه تازه طبیعی (آب هندوانه ، آب پرتقال ، آب سیب) و آب سبزیهای تازه طبیعی (آب کرفس ، آب هویج ، آب گوجه فرنگی) ، چای کم رنگ ، آب گوشت یا آب مرغ به میزان حداقل هشت لیوان در روز به منظور رقیق کردن ترشحات درون مجاری هوایی ، مصرف انواع سوپ داغ مانند سوپ سبزیجات، سوپ جو، بلغور جو دوسر و آشهای سبک مانند آش برنج، آش جو، آش سبزیجات ضروری است.
مصرف روزانه میوه و سبزی تازه (کاهو، کلم، سبزی خوردن) یا سبزیجات آب پز بصورت دورچین غذا برای تحریک اشتها و تامین ریزمغذیهای لازم، استفاده از مقدار زیاد منابع غذایی ویتامین A که سبب حفظ یکپارچگی مخاط تنفسی میشود مانند زرده تخم مرغ، گوشت، ماهی، جگر، میوهها و سبزیهای زرد و نارنجی همچون کدو حلوایی ، هویج ، فلفل دلمهای زرد و نارنجی، برگهای تیره رنگ کاهو، اسفناج و برای بیمارانی که در دوران نقاهت کرونا بسر میبرند لازم است.
این بیماران ضرورت دارد از منابع غذایی ویتامین C بدلیل خاصیت آنتی اکسیدانی آن : مانند مرکبات و سبزیجات سبز رنگ مانند فلفل دلمهای (بویژه آب تازه میوهها و سبزی ها) یا آب نارنج یا آب لیمو ترش تازه همراه غذا و سالاد که سبب افزایش اشتها نیز میشود، مواد پروتئین، روی، آهن، سلنیم که تقویت کننده سیستم ایمنی است مانند گوشت، مرغ، تخم مرغ، ماهی (سالمون) یا میگو ، حبوبات، غلات کامل ، انواع مغز (بادام، گردو، پسته، فندق و خشکبار حداقل دو وعده در روز، مناع کربوهیدرات پیچیده و نشاستهای همچون برنج، سیب زمینی و نان سبوسدار حداقل در یکی از وعدههای غذایی روزانه و روغن گیاهی یا روغن نباتی شامل آفتابگردان، سویا، پنبه دانه، زیتون، کنجد، کلزا به منظور تامین بخشی از انرژی مورد نیاز روزانه و تامین برخی از اسیدهای چرب ضروری و ویتامینهای محلول در چربی در تهیه غذا (جز روش) سرخ کردن مصرف کنند.
استفاده از عسل برای تقویت سیستم ایمنی و مهار سرفه، زردچوبه در تهیه غذا بعلت خاصیت ضد التهاب آن ، اضافه کردن سیر و پیاز تازه و زنجبیل به غذاها که به تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک میکند، استفاده از زنجبیل یا موز در مواردی که حالت تهوع وجود دارد، اضافه کردن مقداری پودر سبوس خوراکی (برنج یا گندم) فراوری شده و استاندارد به غذاهایی همچون آش، سوپ یا سالاد برای جلوگیری از یبوست و مصرف منظم صبحانه و دو تا سه میان وعده برای تامین بهتر انرژی و ریز مغذیهای مورد نیاز برای دوران نقاهت کرونا باید مورد توجه قرار گیرد.