گاهی در میان سنگلاخهای روزگار هم می توان دست خدا بود و مخلصانه گام برداشت.
مشق عشق در مسیر لبخند رضایت
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای گلستان حکایت از مردان و زنان بی ادعایی است که می توانند در گرما و سرمای روزگار پا روی پا بیندازند و بی توجه به اطرافشان فقط همه چیز را از دور تماشا کنند ، اما آنها در این روزهای تب داری که با رنج کرونا بر دوش ، به سوی آینده ای مبهم پیش می رود ، تصاویر دیگری از انسانیت را ترسیم می کنند تا نشان دهند دست اندازهای روزگار را می توان با عشق و صبوری و همدلی از سر گذراند.
پیش به سوی روستای مرزی قربان قلیچ
با آقای کوچک نژاد یکی از این مردان بی ادعای روزگار همراه می شویم همان که فاصله 140 کیلومتری خانه اش در گنبد تا روستای دورافتاده مرزی قربان قلیچ مراوه تپه ، مدرسه محل خدمتش را با خودروی شخصی طی می کند تا مشقی از عشق را در این روزها ثبت کند.
مسیری خسته کننده برای ما که فقط همین یک بار مسافر این راه شدیم .
آقای کوچک نژاد اما می گوید : در آموزگاری خستگی معنا ندارد و روزهای شنبه ، دوشنبه و چهارشنبه هر هفته به دانش آموزانش سر می زند تا به آنان درس و تکلیف و تمرین دهد.
پس از 2 ساعت به مقصد رسیدیم ، جنب و جوش و لبخند 30 دانش آموز این روستا پس از دیدن آقای معلم نشان می داد تشنه آموزش و یادگیری هستند اما همین کمبود امکانات دست و پای آنها را کمی بسته است.
مادر یکی از دانش آموزان که وقتی فهمید از رسانه می آییم سر درد و دلش باز شد و پس از نثار آرزوها و دعاهای خیر برای آقای کاظم نژاد زبان به گله گشود و گفت : حالا دیگر با دهه های قبل که پدر و مادرهایمان بیشتر از ما خانه داری می خواستند فرق می کند، ما دلمان می خواهد فرزندانی تصحیل کرده داشته باشیم اما همین زندگی در منطقه محروم سبب شده مسئولان گاهی ما را فراموش کنند.
از او می پرسم فرزندانشان به غیر از حضور معلم آیا از فضای مجازی و شبکه شاد هم استفاده می کنند؟
می گوید : اینترنت روستا بسیار ضعیف است و نمی توان خیلی به شبکه شاد دل بست ، ضمن اینکه ما توان خرید گوشی برای بچه هایمان را نداریم و آنها مجبورند با تلفن همراه ما گاهی از آموزش بهره مند شوند.
از محمد امین هم که در جمع دوستانش در حال حفظ شعر باز باران با ترانه با گهرهای فراوان می خورد بر بام خانه فارسی چهارم دبستان است می پرسم این شیوه را دوست دارد ؟
محمد امین می گوید : اگرچه که آموزش حضوری را بیشتر دوست دارم ، اما به هر حال این هم تجربه جدیدی است که داریم با یاری آقای معلم آن را سپری می کنیم و حالا که دسترسی ما به اینترنت هم محدوده ، باید فرصت حضور آقای کوچک نژاد را غنیمت بشماریم و دل به آموزش او بسپاریم.
اما اینکه در این شرایط سخت آموزش مجازی چه تعداد از دانش آموزان گلستانی نمی توانند از این آموزش ها بهره مند شوند ، مدیر کل آموزش و پرورش گلستان می گوید : از مجموع 370 هزار دانش آموز گلستانی 25 درصد آنان به دلایل مختلف مانند نداشتن زیر ساخت اینترنتی و یا ابزارهای هوشمند به شبکه شاد و اینترنت دسترسی ندارند.
احسان گوهری راد همچنین افزود : حدود 25 هزار گلستانی که بیشتر در مناطق محروم و مرزی مانند مراوه تپه زندگی می کنند بازمانده از تحصیل هستند و با توجه به اینکه همین نداشتن امکانات ادامه تحصیل در فضای مجازی ، مزید بر علت شده تلاش می کنیم با کمک خیران و معلمان دلسوز از ترک تحصیل تعداد بیشتری از دانش آموزان جلوگیری کنیم.
صدای دانایی در قشلاق عشایری قره قون
اما عاشق آموزگاری که باشی فرقی نمی کند بنایی برای مدرسه باشد یا نه ، زیر آسمان آن هم در دل قشلاق و منطقه ای دور افتاده که از تلویزیون و اینترنت در آن خبری نیست هم می توانی الفبایی دانایی را تدریس کنی و عمل به تکلیف را به نظاره بنشینی.
برای دیدن این تصویر و دیدن لبخند رضایت به قشلاق قره قون رفتیم و با آقای ستاری همراه شدیم که برای تدریس به دانش آموزان عشایری باید از رودخانه و کوه و جاده خاکی گذرد ، مسیری که با کوچکترین بارندگی خم به چهره و دلهره به دل دانش آموزان مشتاقش می آورد که نکند آقای معلم در مسیر آمدن دچار حادثه شود.
آقای ستاری وقتی به مقصد می رسد بی درنگ به سراغ تک تک دانش آموزانش می رود تا روند آموزش را در آنها بررسی کند.
ستاری می گوید : این بچه های پاک و معصوم برگردن ما حق دارند و امروز که از دستمان بر می آید و تا جایی که در توان داریم باید کاری کنیم تا بدهکار نسل آینده نباشیم.
او افزود : بچه های این روستا مشکلات آموزشی زیادی دارند و تا جایی که در توان دارم برای دانایی آنها می کوشم .
این معلم فداکار گفت : وقتی برای رضای خدا گام برداری سبکبالی را در هر گامت احساس می کنی و امید در لحظه هایت موج می زند.
در منطقه مرزی داشلی برون گلستان ، حدود 6 هزار دانش آموز تحصیل می کنند که به دلیل فراهم نبودن زیرساختهای اینترنت آموزش آنها بیشتر با توزیع درسنامه و از طریق همین معلمان فداکار مانند ستاری و کوچک نژادهاست.
دانشجو معلمان فداکار
اما کرونا هر چه را که برای نابودی هدف گرفته ، تا کنون نتوانسته مهربانی ایثار و نیکوکاری را در بین گلستانی ها کم رنگ کند و نمونه دیگری از این مهربانی را در بین دانشجو معلمانی می بینیم که دغدغه آموزش دانش آموزان کمتر برخوردار آنها را بر آن داشت تا با تشکیل گروهی جهادی به یاری آنها بشتابند.
حجت الاسلام تاجی که سرپرستی این گروه را برعهده دارد گفت : در گرگان ، کلاله و گنبدکاووس 500 نفر از دانش آموزانی که محروم از کلاس رفتن هستند و گوشی اندروید ندارند را شناسایی کردیم و در تماس تلفنی با آنها مشکلات درسی شان را بررسی و برطرف می کنیم.
آقای تاجی ادامه می دهد : به علت بی سواد و کم سواد بودن پدر و مادر در برخی از خانوادهها ، سختی کار آموزش در این دانش آموزان بسیار بیشتر است ، اما دانشجو معلمان ما یک روز در میان با آنها تماس می گیرند تا عقب ماندگی تحصیلی شان را برطرف کنند.
یاسر یکی از دانشجویان طرح که دانشجوی رشته ریاضی در دانشگاه آزاد اسلامی است می گوید : برای رضای خدا و بدون هیچ چشمداشت مادی در این طرح شرکت کرده و 8 دانش آموز حاشیه گرگان را زیر نظر دارد تا مشکلات درسی آنها رفع کند .
فاطمه زهرا هم که در رشته زبان و ادبیات فارسی تحصیل می کند ، امیدوار است با این اقدام جهادی که فقط انگیزه معنوی آن برایش مهم بود بتواند درتقویت بنیه علمی دانش آموزان محروم موثر باشد.
آقای علمشاهی سرپرست دیگر طرح کلاس های تلفنی دانشجویان می گوید : از وقتی آوازه طرح ما بین دانشجویان پیچید تعداد بیشتری مشتاق حضور در این طرح جهادی شدند و از اول بهمن مرحله جدید را با حضور 250 دانشجو معلم آغاز می کنیم.
به یادگار از کرونا ؛ مشق عشق زوج گنبدی
در شرایطی که هنوز معلوم نیست ویروس کرونا چه سرانجامی دارد و آیا بشر می تواند با دانش خود آن را نابود کند یا خود خسته از جولان میان بشر رخت بر می بندد ؛ معلمان بسیاری جهادی و خودجوش گام بر می دارند تا این بلای عجیب قرن نتواند دانایی نسل آینده را هدف بگیرد.
نمونه این حرکتهای خودجوش که آمیخته با مشق عشق است را می توان در زوج معلم گنبدی مشاهده کرد.
زوجی که دانش آموزان خود در روستای محروم اوزینبوغاز بخش داشلیبرون گنبد کاووس را پس از آمدن کرونا و علیرغم مجازی شدن آموزش تنها نگذاشتند و برای آموزش 7 دانش آموزی که به فضای مجازی دسترسی ندارند بیشتر روزهای هفته مسیر 90 کیلومتری خانه تا مدرسه را طی می کنند.
محمد حسن رئوفی با سابقه 12 سال معلمی که به گفته خودش می تواند نزدکترین مدرسه به خانه اش را برای تدریس انتخاب کند می گوید : از مجموع ۲۷ دانش آموز این مدرسه ۱۸ نفر به فضای مجازی دسترسی دارند و بقیه از طریق بستههای آموزشی درسها را فرا میگیرند، اما باز هم کلاس های درس در فضای باز حیاط مدرسه برگزار می کنیم.
وی ادامه داد : برای راحتی دانشآموزان ، لوحهای فشردهای از تکالیف درسی هر پایه را در منزل ضبط می کنم و در اختیارشان قرار میدهم و برای برخی از آن ها هم با هزینه شخصی دستگاه پخش فیلم تهیه کردهام.
آقای رئوفی پایههای چهارم، پنجم و ششم و همسر وی فاطمه انوریپور پیش دبستانی و پایههای اول ، دوم و سوم را در مدرسه محل خدمت خود تدریس میکنند.
این معلم مسئولیت پذیر می گوید : این روستا در زیر ساخت ارتباطی قوی نیست و در صورت وصل شدن به اینترنت به دلیل سرعت پایین برای استفاده از شبکه شاد دچار مشکل هستند و همین سبب شده تا برای رفع اشکالات درسی دانش آموزانم به همراه همسرم رنج رفت و آمد در روزهای کرونایی را به جان بخرم .
آوای زندگی زیر نگاه سخاوتمندان بیدار
گاهی با خودم فکر می کنم کرونا چندان هم موجود عجیب و غریب و بدی به نظر نمی رسه فقط کافیه مراقب باشیم ، حالا درسته جان خیلی از آدمها رو گرفته ، پای اقتصاد بعضی ها رو فلج کرده و بسیاری از آسیبهای دیگر بر پیکره جامعه بر جای گذاشته اما به خیلی از چیزهای دیگه هم رنگ زیباتری از زندگی داده ، بعضی از ظرفیتهای نادیده رو شناسانده و بعضی ارزشهای مثبت تر رو پر رنگ تر کرده.......!
مثل همین روح انفاق و ایثاری که برای تهیه تبلت ویژه دانش آموزان نیازمند از چشمه های معرفت سخاوتمندان جاری می شه و جان های تشنه ی دانستن آنها را سیراب می کند.
به گفته خانم آب آذری مدیر دبیرستان مکتب الزهرا آزادشهر با کمک معلمان این آموزشگاه و همکاری کمیته امداد امام (ره) 21 دستگاه تبلت برای دانش آموزان نیازمند این دبیرستان تهیه کردیم و به اولیای آنان اهدا شد.
او گفت : بخشی از پول خرید به صورت قسط ماهانه از حقوق این معلمان کم می شود.
عیسی بابایی مدیر کل کمیته امداد امام خمینی (ره ) گلستان در همین راستا به طرح خرید تبلت برای تمام دانش آموزان نیازمند استان اشاره می می کند و ادامه می دهد : تا کنون حدود دو میلیارد تومان برای خرید نزدیک به دو هزار تبلت برای دانش آموزان نیازمند از منابع کمیته امداد و کمک خیران هزینه کردیم و این کار همچنان ادامه خواهد داشت.
البته در گلستان تا کنون با کمک خیران دیگری حدود 2 هزار تبلت تهیه شده و در اختیار دانش آموزان نیازمند قرار گرفت.
با این حال اما احسان گوهری راد رئیس آموزش و پرورش گلستان می گوید : دانش آموزان گلستانی به ۱۰۰ هزار تبلت نیاز دارند.
او همچنین توضیح داد : به تازگی برنامه جدیدی توسط وزارت آموزش و پرورش در حال انجام است که دولت به اندازه آورده مالی استان برای تهیه تبلت کمک می کند.
حالا که تلاش مضاعف معلمان زیر سایه شوم کرونا نگذاشته آوای دانستن خاموش شود ، حالا که آموزگاران متعهد آموزش را به خانه ها بردند تا سهم دانش آموزان به جای اضطراب شوق یادگیری باشد ، شایسته است نام این مردان و زنان بی ادعا نیز در کنار مدافعان سلامت با احترام یاد شود و همان گونه که آنها خالصانه در راستای ادای وظیفه گام بر می داند ، آنها که کاری از دستشان بر می آید نیز برای رفع دغدغه های این قشر دلسوز بکوشند، از رفع دغدغه های آموزشی تا تامین مالی.
نویسنده : سکینه محمدنژاد