تفاهم نامه ای که بنیاد مسکن و سازمان بهزیستی چند سال پیش امضاء کردند حالا چتری از جنس مسکن برای خانواده های دارای دو یا چند معلول شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز گلستان با اینکه ماسک زده و لبخندش دیده نمی شود اما برق چشم هایش حاکی از رضایت و خوشحالی است، می گوید : در خواب هم نمی دیدم که صاحب خانه شویم اما حالا به آرزویمان رسیده ایم، خانه قبلی کلنگی بود و با هر باران سقفش ریزش می کرد اما حالا همه مشکلات برطرف شده است، خدا خیرشان دهد.
این جملات بخشی از صحبت های یک مادر دارای دو فرزند معلول ذهنی حرکتی است که به تازگی صاحب خانه شده است.
خانم کابلی می گوید : 16 سال با دو بچه معلول در مکانی شبیه به یک اتاق که هم آشپزخانه بوده و هم حکم اتاق خواب و پذیرایی را داشته، زندگی کرده است.
کابلی می گوید : پیش از این مجبور بودم فرزند بزرگم را برای حمام و سرویس بهداشتی از طبقه دوم به حیاط بیاورم و زمانی که همسرم خانه نبود این وضع برایم بسیار سخت بود اما حالا حمام و سرویس بهداشتی درون خانه ساخته شده و کارم را خیلی راحت تر کرده است.
اقای شریفی هم که سه فرزند معلول داره یکی دیگر از افرادی است که با دریافت تسهیلات مشغول ساخت خانه است، می گوید سال های زیادی مستاجر بوده و حتی یکبار وسایلش توسط صاحب خانه در کوچه و خیابان گذاشته شده و باران آن ها را خراب کرده است اما حالا با دریافت تسهیلات از بنیاد مسکن امید به زندگی اش بازگشته و تلاش می کند در کنار نیرو های بنیاد مسکن با دوچندان از توانش برای هر چه زودتر تمام شدن خانه اش تلاش کند.
به جزاین دو خانواده 278 خانواده گلستانی دیگر که وضعی مشابه داشتند از خدمات طرح مسکن دو معلول بهره مند شدند و به آرزوی دیرینه خود که داشتن مسکنی برای خود باشد رسیده اند.
استان گلستان یکی از سه استان برتر کشور در اجرای این طرح است و تا پایان سال آینده 135 خانوار دو معلول دیگر هم خانه دار خواهند شد.
طرح مسکن ویژه خانواده های دو معلول چیست؟
سال 1393 در پی تفاهم نامه ای که بین پنج مجموعه سازمان بهزیستی، سازمان ملی زمین و مسکن، بنیاد مستضعفان، بنیاد مسکن و انجمن خیرین مسکن ساز امضا شد ، طرح ساخت مسکن برای خانوادههای دارای دو معلول و بیشتر آغاز شد.
وسعت اجرای این طرح از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب کشور است. به عنوان مثال در بوشهر و هرمزگان معروف به سرزمین نخل های آفتاب خورده 414 خانوار دارای دو معلول از این طرح بهره مند شده اند.
در لرستان هم 232 واحد مسکونی برای خانواده های دارای دو معلول در دست ساخته که 206 واحد آن به بهره برداری رسیده است.
فاطمه خانم زنی میانسال و مادر سه معلول در لرستان است، او با کمک بنیاد مسکن توانسته زمین بدون استفاده اش را به سقفی برای فرزندان معلولش تبدیل کند و این روزها از زبانش جز شکر خدا و دعای خیر برای دست اندرکاران این طرح چیزی خارج نمی شود.
البته کم نیستند خانواده هایی که این روزها با کمک بنیاد مسکن توانسته اند از آرامش داشتن مسکن بهره ببرند و این موضوع آلامی بر رنج های بی کرانشان شده است.
بیش از 17 هزار خانوار دو معلول نیازمند مسکن در کشور
به گفته عزیز الله مهدیان معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کشور در ابتدای شروع طرح مسکن معلولان 17 هزار و 600 خانوار به بنیاد مسکن معرفی شدند که از این تعداد 11 هزار خانوار شهری و بقیه روستایی هستند.
برای کمک به هر یک از این خانواده ها ۸۵ میلیون تومان اهدا و 50 میلیون تومان هم تسهیلات قرض الحسنه داده می شود.
دشواری های تامین زمین در مناطق شهری
تاکنون 6 هزار و 152 واحد مسکونی شهری ویژه معلولان به بهره برداری رسیده اما یکی از عللی که در شهرها این طرح با سرعت کمتری اجرا شده تهیه زمین در شهرها مشکل تر است.
مهدیان درباره آمار مسکن روستایی ویژه خانواده های دو معلول گفت : 4 هزار و 900 واحد مسکونی در روستاهای کشور بهره برداری شده است و به 2 هزار و 100 خانوار دارای معلول که مسکن های نیمه ساخته داشتند کمک بلاعوض شد تا خانه های خود را تکمیل کنند.
شناسایی 280 خانواده 2 معلول و چند معلول در گلستان
خسروی معاون عمرانی و بهسازی مسکن روستایی بنیاد مسکن گلستان در این باره گفت : 280 نفر از خانواده های دارای 2 معلول را بهزیستی به این بنیاد معرفی کرده است و خوشبختانه گلستان جزو استان های برتر کشور در عملکرد است.
وی گفت : ۲۵۰ واحد معادل بیش از ۹۰ درصد این واحدها در مرحله دیوارچینی است و 185 واحد هم به بهره برداری رسید.
ساخت مسکن بر اساس شرایط جسمی
معاون عمرانی و بهسازی مسکن روستایی بنیاد مسکن گلستان گفت: ساخت این خانه ها از ابعاد فنی مهندسی با بنیاد مسکن است و بر اساس وضع جسمی و فیزیکی افراد معلول طراحی و ساخته می شود.
نگهداری از افرد معلول سختی های خاص خود را دارد و اگر امکانات فراهم باشد بخشی از سختی ها برطرف می شود اما وای به روزی که خبری از امکانات نباشد.
بسیاری از خانوارهای دارای دو معلول به خصوص در روستاها ی دور دست از اجرای طرح کمک به ساخت مسکن هنوز اطلاع ندارند .
ضروریست مسئولان دست اندر کار با صدور فراخوان های جدید و با همکاری بخشداران و دهیاران خانواده های مشمول طرح را شناسایی و مطلع کنند.
در صحبت با شماری از خانواده های دارای چند معلول نداشتن ضامن برای دریافت تسهیلات یکی از دغدغه هایی است که روند اجرای این کار را به تعویق انداخته است اما مسئولان بنیاد مسکن در گلستان می گویند از طریق ضمانت های زنجیره وار (ضمانت خانوارهای دارای معلول برای هم) توانسته این مشکل را حل کند تا کار ساخت مسکن خانواده ای بر زمین نماند.
نویسنده : مونا محمدقاسمی