به گزارش خبرنگار حوزه معارف گروه علمی و فرهنگی هنری
خبرگزاری صدا و سیما؛ محمدمهدی عزیززاده گفت: کمیسیون توسعه فعالیتهای تبلیغی ترویجی قرآنی برای ارائه طرحهای پژوهشی فراخوانی را حدود یک ماه قبل اعلام کرد، اما تاکنون فقط چهار پیشنهاد رسمی به دبیرخانه این کمیسیون ارسال شده است.
معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی این فراخوان اعلام کرد: در راستای انجام طرحهای ملی مصوّب جلسه ۵۰ مورخ ۲۳ دی سال ۹۷ کمیسیون توسعه فعالیتهای تبلیغی و ترویجی قرآنی، از عموم پژوهشگران و علاقهمندان به مطالعات کاربردی توسعه فرهنگ قرآنی دعوت میشود تا در این امر مهم ما را یاری رسانند.
این فراخوان شامل سه عنوان طرح پژوهشی است و مهلت شرکت در آن تا ۲۰ دی بود. طرحهای مذکور شامل «تدوین شناسنامه شاخصهای توسعه فعالیتهای تبلیغی ترویجی قرآنی جهت اجرایی سازی نگاشت نهادی سند شاخص ها»، «مطالعه بررسی اسناد بالادستی و شرح وظایف دستگاهها و پیشنهاد راهکارهای رفع موازی کاری و تقویت هم افزایی» و «مطالعه شناسایی محتوای موجود تبلیغی ترویجی قرآنی در فضای مجازی و گردآوری محتوا در سامانه مناسب» میشد.
رئیس دبیرخانه کمیسیون توسعه فعالیتهای تبلیغی و ترویجی قرآنی کشور درباره علت استقبال نکردن پژوهشگران در این فراخوان به خبرنگار معارف ایرنا گفت: یکی از مشکلات حوزه فعالیتهای قرآنی در حوزه امور قرآنی است و گروههای پژوهشی که بتوانند کمک مطالعاتی کنند، بسیار محدود است و مشارکت جدی اتفاق نمیافتد. از طرف دیگر دایره پژوهشگرانی که در حوزه امور قرآنی پژوهشهای کاربردی و بنیادی میکنند، بسیار محدود است.
آقای عزیززاده با بیان این که انتظار داشتیم حداقل شاهد یک عدد دو رقمی در این فراخوان باشیم، ادامه داد: با وجود این که پژوهشکدههای فراوانی داریم و گروههای پژوهشی و شرکتهای دانش بنیان وارد کارهای فرهنگی شده اند، حتی پژوهشکدههای وابسته به دستگاهها مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یا جهاد دانشگاهی را داریم از این فراخوان استقبال نشد.
این رسالت حوزه پژوهش و آموزش عالی قرآنی در کشور است که برای این ضعف مطالعات زیربنایی و توسعه فعالیتهای قرآنی به فکر چاره باشند. همه ما انتقاد میکنیم که چرا فعالیتهای قرآنی دچار تکرار است و نوآوری در آن دیده نمیشود، ولی پیشنهادی ارائه نمیشود. تغییرات در این حوزه نیازمند مطالعات جدی است. به طور مثال برخی انتقاد میکنند که نمایشگاه قرآن تکراری شده است، ولی برپایی چنین نمایشگاهی نیازمند همفکری یا کار مطالعاتی و همچنین ارزیابی رویدادهای مشابه و گفتگو با صاحبنظران است تا بتوانیم مطالعات کاربردی داشته باشیم در حالی که در این حوزه دارای ضعف هستیم.
آقای عزیززاده اضافه کرد: با وجود این که فعالیتهای قرآنی در حوزه کلان به اندازه کافی تولید متن و محتوا داشته، ولی در حوزه مطالعات کاربردی، تیمهای قوی هنوز مستقر نیستند و حجم کارها بسیار اندک است و به نظرم مأموریت اصلی کمیسیون پژوهش و آموزش عالی قرآنی در شورای توسعه فرهنگ قرآنی است که در این زمینه فکری کند. این همه دانشگاه و پژوهشگاه باید در پژوهشگران انگیزه ایجاد کند تا بتوان در این زمینه سرمایه گذاری کرد.