شاه رفت
۴۲ سال پیش در چنین روزی، بیست و ششم دی سال ۱۳۵۷ هجری شمسی با اوجگیری مبارزات مردم مسلمان ایران، «محمدرضا پهلوی» آخرین شاه ایران به بهانه معالجه از ایران گریخت.
بیست وششم دی سال ۱۳۵۷ سالروز فرار شاه از ایران است؛ فراری که دفتر سلطنت پهلوی و زندگی مردم ایران زیر سلطه قدرتهای استکباری جهان را برای همیشه فرو بست.
رویدادی که سقوط رژیم شاه را حتمی کرد و کمتر از یکماه بعد انقلاب اسلامی ایران به پیروزی رسید.
شاه یک بار دیگر درسال ۱۳۳۲ در اثر قیام مردم از ایران گریخته بود، اما سه روز بعد در ۲۸ مرداد در پی یک کودتای آمریکایی ـ انگلیسی علیه دولت قانونی ایران، به تهران بازگشت.
پس از این کودتا راه برای سلطه آمریکا بر ایران هموار شد و شاه نیز مجری سیاستهای آمریکا در ایران و منطقه بود.
شاه در شرایطی فرار کرد که همه مردم ایران خواستار محاکمه وی و سرنگونی نظام مستبد شاهنشاهی و ایجاد حکومتی اسلامی در ایران بودند.
چند روز قبل از این واقعه، حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران که در آن زمان در پاریس بسر میبرد، ضمن پیامی فرموده بود: سفر شاه بدون کناره گیری از سلطنت، وضع را تغییر نمیدهد. باید رژیم پهلوی به کلی منحل شود.
این نخستین باری نبود که شاه فرار را بر قرار ترجیح میداد، اما اگر در سال ۱۳۳۲ با کودتایی سیاه، آمریکا مهره دست نشانده خود را به کرسی حکومت بازگرداند در سال ۵۷ دیگر نه مردم ایران پذیرای سلطنت بود و نه شاه توان رویارویی با موج خروشان انقلابیونی را داشت که به رهبری حضرت امام خمینی (ره) برپایی نظام سیاسی نوینی بر مبنای احکام و قوانین اسلامی را خواستار بودند.
فرار شاه آغاز فصلی جدید در حیات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعه ایرانی بود.
سرانجام شاه روز ۲۶ دی ۱۳۵۷ فرار را بر قرار ترجیح داد. پس از خروج شاه از ایران، موج شادی مردم را فرا گرفت و ملت با آمدن به خیابانها و اظهار شادمانی و پخش گل و شیرینی این پیروزی بزرگ را جشن گرفتند
فرار شاه موجب سرور و شادمانی مردم شد و یک پیروزی مهم و سرنوشت ساز در روند انقلاب اسلامی به شمار آمد و به همین دلیل مردم راهپیمایی عظیمی برگزار کردند.