دانش آموزان و فرهنگیان سفیلانی در چهارمحال و بختیاری یاد و خاطره جانباختگان حادثه آتش سوزی مدرسه این روستا را گرامی داشتند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛مرکز استان؛بیست و چهارم دیماه چهارمحال و بختیاری شانزده سال است که با همه سردی زمستانهای سخت اش نتوانسته آتش درون روستاییان سفیلانی را خاموش کند، روستاییانی که زخم کهنه شان ۱۶ سال است که آنها را را خاکسترنشین نوگلانشان کرده است.
درس اول: آتش بی تدبیری میسوزاند:
ساعت۹:۳۵صبح پنجشنبه ۲۴ دی ماه سال ۱۳۸۳، آتش ۱۳ دانشآموز دبستان روستای سفیلان را در کام خود کشید و شوق زیستن را بیرحمانه از آنها و خانواده هایشان گرفت.
نوآموزانی که در نخستین گام از سواد آموزی مفهوم مرگ را به تمام معنا آموختند و حالا شانزده سالی است که ۲۴ دی ماه مصادف با سالروز آن حادثه ناگوار، همکلاسیهای بازمانده همچنان به یاد سوختگان سفیلانی شهرستان خانمیرزا در آتش غم درون میسوزند.
امسال هم با وجود کرونا هم سن و سالهایشان با حضور بر تربت فاطمه، لاله، فرشته، زینب، پریسا، الهام، شمسی، رشید، مهرشاد، محمد، میثم، نوذر و جمال یادشان را گرامی داشتند.
حادثهای که در اندک زمانی رخ داد و به درازای یک تاریخ همچنان ادامه دارد.
پنج شنبهای که دانشآموزان مشغول پاسخ دادن به سؤالات امتحانی خود بودند؛ حادثه به دلیل آتش گرفتن تنها منبع گرمایشی کلاس، یک بخاری نفتی اتفاق افتاد و ناگهان آتش بخاری در دو کلاس این مدرسه شعلهور شد و ۷ دختر و ۶ پسر دانشآموز در شعلههای آتش جان باختند.
هنگامی که سرباز معلم مدرسه، بخاری را از داخل کلاس به بیرون پرت کرد، بخاری شعلهور شده با دو بشکه ۲۰ لیتری نفت موجود در ایوان مدرسه برخورد کرد وناگهان آتش مهیب کل مدرسه را فرا گرفت و معلم فداکار هم با ۹۰ درصد سوختگی پس از انتقال به بیمارستان جان داد.
دبستان روستای سفیلان در حاشیه این روستا قرار داشت و اهالی روستا به علت بارندگی و نداشتن جادهای ارتباطی، زمانی از این حادثه آگاه شدندکه فریاد فرزندانشان در آتش کوتاهیها و ناآگاهیها خاموش شده بود؛ و این پایان آخرین پنج شنبه دی ماه سفیلانیها بود، از مجموع ۱۹ دانشآموز سیزده نفر در آتش سوختند و چه خاطره ناخوشایندی برای سه دانش آموز غایب آن روز کلاس و سه نفرنجات یافته دیگر قبل از وقوع حادثه شد.
پس از حادثه "ترابی" معاون سیاسی امنیتی استانداری وقت چهار محال و بختیاری به منظور ابراز همدردی با خانوادههای داغدار و مردم روستای سفیلان سه روز در شهرستان لردگان عزای عمومی اعلام کرد، مردم بختیارى هم دسته دسته و طایفه طایفه خود را به سفیلان رساندند وبا اهالى روستا ابراز همدردى کردند، "کوروش اسد پور" خواننده بختیارى هم در سوگ دانش آموزان مداحى و مادران داغدیده هم در بیرون از مسجد شیون کردند.
پیکر دانشآموزان فوت شده در این حادثه تشییع و به خاک سپرده شد، اما داغ بردل نشسته سفیلانیها تاهمیشه برتارک تاریخ ماند.
در پایان حادثه تلخ سفیلان هیأت رسیدگی به حادثه و مسؤولان آموزش و پرورش «بیاحتیاطی» معلم را تنها علت حادثه دانستندو اعلام کردند: مدرسه روستایی سفیلان شهریور ۸۰ و کاملا بر اساس استانداردهای موجود بهرهبرداری شد و از تمام خدمات برق، آب، تلفن و ... بهرهمند بوده است.
پس از حادثه هر کسی از مردم تا مسئولان استانی و بلند پایه به شیوههای مختلف با داغ دیدگان همراهی کردند، اما همانطور که مرتضی حاجی، وزیر آموزش و پرورش وقت در پیام تسلیت اش نوشته بود:کدام مرهم است که بتواند ذرهای از این سوگ جانکاه بکاهد و به تخفیف این رنج الیم کمک کند.
آتش سوزی سفیلان بازتابهای مختلفی از ارسال پیامهای تسلیت و همراهی مقامات ملی، ساخت مدرسه جدید در روستا، تا اختصاص بودجه نوسازی و تجهیز مدارس را به همراه داشت.
همان برهه دولت هفتم لایحهای تقدیم مجلس کرد که بر اساس آن چهار میلیارد دلار از صندوق ذخیره ارزی برای نوسازی و تجهیز مدارس برداشت شود و در اختیار سازمان نوسازی و تجهیز مدارس قرار گیرد.
مجلس تصویب آن لایحه را ۲سال به تأخیر انداخت و لایحه در فروردین ماه سال ۸۵ و در دولت هشتم به تصویب مجلس رسید.
با وجود همه این واکنشها در سالهای بعد هم شاهد حوادث مشابه سفیلان درمدرسههای کشور مان بودیم از جمله آتشسوزی در مدرسه های" اسوه حسنه "زاهدان، " شینآباد" و " درودزن" فارسان رخ داد.
آتشسوزی در مدرسه "اسوه حسنه" در شهر زاهدان در ۲۷ آذرماه منجر به فوت ۴ دانشآموز و آتشسوزی آذرماه سال ۹۱ در مدرسه ابتدایی" شینآباد" به دلیل غیراستاندارد بودن بخاری نفتی منجر به مصدومیت شدید ۱۴ دانش آموز، آسیب سطحی ۲۶ دانش آموزو فوت ۲ دختردیگرشد حادثه آذرماه سال ۸۵ در مدرسه شهید "رحیمی درودزن" فارس هم ۸ دانشآموز را دچار سوختگی کرد.
این حوادث شاید اولینها وقایع ناگوار دانش آموزی کشورند، اما تا مادامی که بخاریهای نفتی در مدارس جولان میدهند، در کمین دانش آموزان خواهند ماند، بخاریهایی که اگر برای جایگزینی آنها چارهای نیاندیشیم شاید فردا فرزندانمان طعمه شعلههای بیرحم آتششان شود.
مدیرکل آموزش و پرورش چهارمحال و بختیاری میگوید: در بیشتر روستاها که عملیات گازکشی انجام شده مدارس از بخاری گازی و استاندارد بهرهمند شده اند و در روستاهای بی بهره از نعمت گاز طبیعی هم از رادیاتورهای برقی استفاده میشود.
فرحناز قائدامینی با بیان اینکه در استفاده از سیستمهای گرمایشی باید نکات ایمنی رعایت و بازرسیهای فنی و به موقع انجام شود، افزود: ساخت، توسعه و نوسازی مدارس از مهمترین برنامهها برای برقرای عدالت آموزشی است که توسعه و تجهیز مدارس در مناطق دور افتاده و کمتر توسعه یافته در اولویت برنامهها قرار دارد.
این در حالیست که مدیرکل نوسازی و توسعه و تجهیزمدارس چهارمحال و بختیاری میگوید: در حال حاضر تنها در ۱۰۰ کلاس درس استان از بخاری نفتی استفاده میشود که تعویض این بخاریهای نفتی قدیمی و تبدیل شدن به بخاری استاندارد و یا تغییر سیستم گرمایشی به موتورخانه و پکیج، در دستورکار قرار دارد.
کامران رهی میگوید: وزارت آموزش و پرورش از سال ۹۲ برای تعویض بخاریهای نفتی و غیر استاندارد اعتبارات خاصی پیشبینی کرد.
وی با اشاره به اینکه در آن سال سه هزار و ۷۰۰ کلاس دارای سیستم گرمایشی غیراستاندارد بودند، گفت: هر ساله تعدادی از این بخاریها و کلاسها تعویض شد و امسال هم تعویض سیستم گرمایشی حدود ۵۰۰ کلاس درس باقی مانده هدفگذاری شده بود که تاکنون سیستم گرمایش حدود ۴۰۰ کلاس درس با افزون بر ۵۰ میلیارد ریال از اعتبارات سازمان نوسازی مدارس کشور تعویض شده است.
رهی تصریح کرد:۱۰۰ کلاس درس باقی مانده هم در مناطقی هستند که هنوز گازرسانی نشده است که از این تعداد ۳۰ کلاس در اولویت وپیشبینی لازم جهت تعویض انجام شده است
کامران رهی با بیان اینکه این کلاسهای درس در مناطق بازفت شهرستان کوهرنگ، لردگان و تعدادی هم در شهرستان اردل پراکنده هستند، افزود: اجرایی نشدن طرح جمعآوری بخاری نفتی این مدارس به دلیل نبود زیرساخت گازرسانی در این مناطق است.
همانطورکه از آمارها برداشت میشود درچهارمحال و بختیاری، سرزمین داغ دیدگان سفیلانی با عبرت از حادثه تلخ سال ۸۳ گامهای خوبی برای بهسازی فضاهای آموزشی برداشته شده است، همینطور با بررسی آخرین وضعیت مدارس سایر استانهای کشور متوجه تغییرات موثری درتامین زیر ساختهای آموزشی میشویم و از آنجا که تجهیزات زیرساختی در توسعه آموزشی بسیار تاثیر گذارست نگاه ویژه مسئولان و متولیان عالی رتبه کشور به این موضوع مهم به طور قطع نقش بی بدیلی درتوسعه عدالت آموزشی، تجهیزاتی وسلامت زیرساختهای آموزش خواهد داشت.
خبرهای وزیرآموزش و پرورش هم درباره جمع آوری بخاری نفتی نوید بخش این موضوع است.
استانداردسازی سیستمهای گرمایشی ۱۰۰ هزار کلاس درس کشور:
وزیر آموزش و پرورش در برنامه دست خط میگوید: پارسال برای هر مدرسه دارای لوله کشی گاز، بخاریهای ایمن تهیه شدو امسال هم در قانون بودجه پیشبینی شده تا از محل عوارض گاز، بخاری۱۰۰هزار کلاس کشور استاندارد شود.
محسن حاجی میرزایی با بیان اینکه هدفگذاریهایی برای رفع نیازهای زیرساختی مانند، فضاهای آموزشی استاندارد، تجهیز و توسعه ظرفیتهای فناور محور اجرایی شده است، افزود: برخی از جاهایی که بخاری نفتی بود، از روشهای استانداردسازی برای بهبود شرایط استفاده شده است
حاجی میرزایی گفت:وزارت نفت متعهد شده، بخشی از عوارض دریافتی گاز را به آموزش و پرورش بدهد که با تحقق این موضوع جهش خوبی در جهت ایمنسازی مدارس از نظر سیستم گرمایشی خواهد شد.
از سویی دیگر سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس هم از تصویب پیشنهادی در کمیسیون متبوعش مبنی بر رشد ۳۰ درصدی اعتبارات سرمایش و گرمایش برای ۱۰۰ هزار کلاس درس خبر داد.
احمد حسین فلاحی افزود: دولت مکلف شده، علاوه بر دریافت نرخ گاز، به ازای مصرف هر متر مکعب گاز طبیعی، ده درصد (۱۰%) بهای گاز مصرفی (به استثنای خوراک پتروشیمیها) را بهعنوان عوارض از مشترکان دریافت و به حساب خزانهداری کل کشور واریز کند.
وی گفت:براساس بند «ب» این ماده هم بیست درصد (۲۰%) از منابع مذکور به تأمین و استاندارد سازی سامانه گرمایشی و سرمایشی مدارس با اولویت مدارس روستاها، تجهیزات آموزشی و کمک آموزشی مدارس و هنرستانها در قالب ردیف مشخص در قوانین بودجه سنواتی و با مبادله موافقتنامه با سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور به سازمان نوسازی، توسعه وتجهیز مدارس کشور اختصاص خواهد یافت.
اما آنچه برای همگان شفاف است اینکه فرزندان ایران زمین برای سوادآموزی در سالهای گذشته به دلیل کمبود اعتبار، برخی سوء مدیریتها، بی تدبیری و شاید قضا و قدرهای روزگار تاوان سنگینی داده اند، هزینهای به گزافی جانشان، پس وقت آن است که مسولان و متولیان امر با برنامه ریزیهای صحیح و سنجیده فضای کسب علم و دانش را برای همه فرزندان این خطه به شکل مطلوب مهیا کنند وبا اجرای عدالت آموزشی استعدادهای نهفته در کودکان دورترین روستاهای کشور را شکوفا کنند تا با به توان رسیدن این پتانسیلها شاهد درخشش فرزندان ایران بر بلندای قلههای علم دنیا باشیم و اجساد سوخته و بی جانشان را در دل خاک به افسوس نظاره نکنیم.
چهارمحال و بختیاری دو هزارو ۶۴۵ مدرسه، ده هزار و ۵۲۷ کلاس درس و بیش از ۲۱۰ هزار دانش آموز در مقاطع مختلف تحصیلی دارد.
روستای سفیلان از توابع شهرستان جدید التاسیس خانمیرزا در فاصله ۲۱۰ کیلومتری شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری و در دل رشته کوههای زاگرس قرار دارد.