اتهام زنی پمپئو در خصوص ارتباط تهران با القاعده و نقض کنوانسیون منع تسلیحات شیمیایی سناریوسازی برای جلوگیری از احیای برجام پس از ناممکن شدن عملیات نظامی علیه ایران است.
مایک پمپئو وزیر خارجه دولت شکست خورده ترامپ که بیشتر از چند روزی به پایان دوره تصدی او بر دستگاه دیپلماسی امریکا نمانده است در پیامی توییتری موضعی خصمانه علیه ایران گرفت و تهران را به نقض کنوانسیون منع تسلیحات شیمیایی متهم کرد.
پمپئو مدعی شد که کشورش اطلاعات مربوط به کاربرد تسلیحات شیمیایی از سوی ایران را از طبقهبندی خارج کرده است. او در ادامه به گزارشی ارجاع کرده که وزارت خارجه امریکا تابستان گذشته درباره پایبندی کشورها به کنوانسیون منع تسلیحات شیمیایی منتشر و در آن ایران را به ارسال این تسلیحات به لیبی در دهه ۱۹۸۰ متهم کرده بود.
بر اساس گزارش رویترز وزیر خارجه امریکا روز سه شنبه ۲۳ دی ماه نیز اتهام دیگری علیه ایران مطرح کرد.
بر اساس این گزارش پمپئو در سخنرانی خود ایران را به ارتباط با شبکه القاعده متهم کرد.
در حالیکه فقط یک هفته به پایان فعالیت دولت ترامپ بیشتر باقی نمانده است و بیستم ژانویه ترامپ و زیر دستانش باید کاخ سفید را ترک کنند این سوال مطرح است که این سناریو سازی ضد ایرانی با چه هدفی و چرا در این مقطع زمانی پیگیری می شود.
در پاسخ به این سوال باید گفت که دولت ترامپ از ابتدای آغاز به کار اقدامات ضد ایرانی خود را با چینش تیمی که به ضدیت با ایران و همراهی با رژیم صهیونیستی معروف بودند کلید زد.
ترامپ در ادامه در سال ۲۰۱۸ آمریکا را از برجام خارج و تحریم های یکجانبه و غیرقانونی علیه ایران را برقرار و پیرو آن دیگر کشورها را تهدید کرد که در صورت تعامل با ایران مشمول تحریم های امریکا خواهد شد.
ترامپ امیدوار بود که تحت فشارهای حداکثری ایران را به توافقی که در آن بند غروب هستهای لغو شده و برنامه موشکی و نقش منطقهای ایران در حمایت از محور مقاومت و دولتهای همسایه گنجانده شود مجبور نماید.
اما این فشارها نه تنها نتیجه نداشت بلکه ایران با توجه به اینکه طرفهای غربی به تعهدات برجامی خود از جمله تعهدات ۱۱ گانه اروپا برای تسهیل تجارت با ایران عمل نکردند گام های پنجگانه ای را در کاهش تعهدات برجامی خود برداشت.
این اقدام ایران به شکست فشار حداکثری دولت ترامپ منجر شد به طوری که منتقدین او در داخل از جمله وندی شرمن که در مذاکرات هستهای با ایران حضور داشت به این شکست اشاره و بر لزوم بازگشت امریکا به برجام سخن گفتند.
جو بایدن نامزد دموکرات ها هم که در انتخابات ریاست جمهوری امریکا پیروز شد وعده داده بود که به برجام بازخواهد گشت هرچند در این میان برخی نزدیکان او و تروئیکای غربی از گنجاندن برخی شروط به برجام سخن می گفتند اما با این حال گمانه ها برای احیای مجدد برجام با پیروزی بایدن تقویت شد.
این تحولات در حالی بود که رژیم صهیونیستی و جناح کودتاچی در عربستان و همچنین راستگرایان افراطی وابسته به دولت ترامپ از اینکه برجام دوباره احیا شود خرسند نبودند. بنابراین به نظر میرسد سناریو سازی پمپئو در روزهای آخر دولت ترامپ علیه ایران هدفش سنگ اندازی در مسیر بازگشت بایدن به برجام باشد چرا که در غیر این صورت برای جهانیان آشکار است که القاعده را به اعتراف هیلاری کلینتون خود امریکا به وجود آورد و ایران در صف اول مبارزه با تروریست قرار دارد و خود یکی از قربانیان کاربرد تسلیحات شیمیایی از سوی رژیم بعثی صدام معدوم در طول هشت سال جنگ تحمیلی است.
اما در پاسخ به اینکه چرا در این مقطع زمانی این اتهامات و سناریوسازی علیه ایران مطرح می شود باید گفت که این سناریو سازی در روزهای پایانی دولت ترامپ با شکست او در اجرا کردن تهدید نظامی علیه ایران بر اساس دو متغیر آمادگی ایران برای پاسخگویی به هرگونه تهدید و تحولات مربوط به حمله طرفداران ترامپ به کنگره مربوط میشود.
در واقع اکنون که اجرا کردن تهدید نظامی دولت ترامپ وجود ندارد پمپئو به فاز سناریو سازی جدید برای به چالش کشاندن سیاسی ایران و کارشکنی در مسیر بازگشت احتمالی دولت بایدن به برجام روی آورده است.
----------------------------------------------------
رضا محمدمراد