به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما؛ در حالی که رسانههای آمریکایی پیش بینی میکردند ویلیام برنز، دیپلمات کارکشته آمریکایی که سابقه معاونت وزارت امور خارجه در دولت باراک اوباما را دارد یکی از گزینههای احتمالی بایدن برای تصدی پست وزارت خارجه باشد، اما «جو بایدن»، رئیسجمهور منتخب آمریکا در اقدامی غیر منتظره و عجیب، در بیانیهای روز دوشنبه (۱۱ ژانویه) اعلام کرد که قصد دارد «ویلیام برنز» را به عنوان نامزد تصدی ریاست سیا معرفی کند.
جو بایدن از ویلیام برنز به عنوان یک دیپلمات نمونه با دههها سال تجربه در صحنه جهانی یاد کرده است که به گفته بایدن، مردم و کشور آمریکا را امن نگاه میدارد. بایدن همچنین اعلام کرد که سازمان سیا باید غیرسیاسی باشد. چنانچه مجلس سنا صلاحیت ویلیام برنز برای این سمت را تأیید کند او نخستین رئیس این سازمان خواهد بود که سراسر زندگی حرفهایش را در وزارت خارجه آمریکا سپری کرده است. گفته شده است که دلیل انتخاب برنز تجربه دیپلماتیک وی و توانایی وی برای آنچه «احیای اعتبار این آژانس اطلاعاتی در دوره پس از ترامپ» عنوان شده، است.
بیوگرافی
"ویلیام جی. برنز" William J. Burns در ۴ آوریل ۱۹۵۶ ( ۶۴ ساله) منطقه "فورت براگ" ایالت کارولینای شمالی به دنیا آمد. پدر او "دابلیو برنز" یک سرلشکر ۲ ستاره نیروی زمینی ارتش آمریکا بود. ویلیام برنز مدرک لیسانس خود را در رشته تاریخ در دانشگاه "لاسال" LaSalle در سال ۱۹۷۸ دریافت کرد و مدرک دکترای روابط بین المللی از دانشگاه آکسفورد دریافت کرد. وی اکنون رئیس اندیشکده «بنیاد کارنگی برای صلح بینالمللی» است.
فعالیت ها
برنز در زمان تصدی پنج رئیس جمهور آمریکا، دموکرات و جمهوریخواه، و ۱۰ وزیر امور خارجه در سمتهای مختلف خدمت کرد. وی پس از بیش از سه دهه کار در سمتهایی در سرویس خارجی که سال ۱۹۸۲ به آن پیوست در سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ به عنوان معاون وزیر خارجه دولت اوباما خدمت کرد. وی همچنین در زمان بیل کلینتون به عنوان سفیر آمریکا در اردن و در سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸ در زمان جورج بوش به عنوان سفیر در روسیه کار کرده است. ویلیام برنز همچنین در دورهای از چهرههای اصلی مذاکرات پشت پرده ایران و آمریکا بود و پیش از بازنشستگی در مذاکرات هستهای گروه ۱+۵ و ایران نقشی محوری داشت. او در سال ۲۰۱۴ بعد از ۳۳ سال فعالیت در وزارت خارجه بازنشسته شد و بعد از آن هم در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما طرف مشورت مذاکرهکنندگان هستهای آمریکا بود.
توصیف رسانهها و محافل سیاسی آمریکا از برنزپایگاه اینترنتی شبکه تلویزیونی سی ان ان در توصیف وی نوشت: برنز یک دیپلمات باتجربه است که در سمتهای مختلف در سراسر جهان از دولت ریگان گرفته تا دولت اوباما، خدمت کرده است. همچنین سایت انتقال ریاست جمهوری آمریکا در بیانیهای دلیل انتخاب برنز را "درک عمیق از تهدیدهای" پیش روی آمریکا و همین طور آنچه "تلاشهای خستگیناپذیر برای محافظت از مردم آمریکا" عنوان شده، بیان کرده است.
جو بایدن نیز گفت: "مردم آمریکا با حضور برنز به عنوان مدیر بعدی سیا، با خیال آسوده خواهند خوابید. " شاید این جمله بایدن اشاره به بحران اخیر آمریکا و اشغال کنگره باشد.
برنز در صورت تأیید، به نخستین رئیس سیا تبدیل میشود که تجربه مادام العمر وی در وزارت امور خارجه بوده است. از سویی دیگر نیز کارشناسان آمریکایی معتقدند علت علاقمندی بایدن به برنز، به همراه تخصص وی در مورد روسیه، تجربه دیپلماتیک و توانایی بازگرداندن اعتبار به سیا در دوران پس از ترامپ بوده است.
پرونده بنغازی مانع برنز در سنادر حالی که همه نامزدهای بایدن در سنای تحت کنترل دموکراتها با مسیری آسان برای تأیید شدن روبرو هستند، نقش برنز در تحقیقات حادثه بنغازی در لیبی میتواند دوباره مطرح شود، اما در هر حال به نظر میرسد وی شانس بیشتری نسبت به سایر رقبای خود داشته باشد. ویلیام برنز در صورت تایید سنا، جای جینا هسپل را خواهد گرفت که در ماه مارس ۲۰۱۸ به عنوان اولین رئیس زن سازمان سیا انتخاب شد.