آیا این چرخش ناگهانی متاثر از رونمایی پایگاه های راهبردی موشکی سپاه پاسداران در سواحل خلیج فارس است؟
انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجه امارات، شامگاه یک شنبه در گفت و گو با تلویزیون;اسکای نیوز عربی درباره تحولات منطقه و روابط کشورهای عربی، از جمله روابط امارات با جمهوری اسلامی ایران گفت: حل مشکلات با ایران و جلوگیری از شدتگیری آن ها از طریق سیاسی و دیپلماتیک ممکن است. به گفته وی، منطقه باید از مرحله درگیری های ژئواستراتژیک به مرحله حل اختلاف ها و نگاه به آینده برسد.
این مقام اماراتی در حالی در مقطع کنونی این اظهارات را ایراد کرد و برای گفت وگو با جمهوری اسلامی ایران ابراز تمایل کرد که پیش از این، موضع این شیخ نشین و از جمله مواضع خود قرقاش در قبال ایران همسو با مواضع عربستان سعودی و آمریکای ترامپ خصمانه و معطوف به تقابل و تخاصم بود، اما ناگهان وی در مواضع خود درباره ایران دچار چرخش شد که تفسیر و تحلیل آن در ارتباط با تحولات اخیر جهان و منطقه نهفته است که در زیر به برخی آن ها اشاره می شود.
نخست، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس که اکنون در چارچوب عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی جولانگاهی برای این رژیم تبدیل شده اند، پس از شکست دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری که حتی تا قبل از جلسه کنگره و تأیید پیروزی جو بایدن در انتخابات، به احتمال تغییر آراء در آمریکا به نفع ترامپ چشم دوخته بودند، به این نتیجه رسیده اند که آمریکای ترامپ نمی تواند برای آن ها امنیت ایجاد کند و تنها راه امنیت آن ها در تعامل شان با کشورهای همجوار از جمله جمهوری اسلامی ایران و بیرون رفتن نیروهای فرامنطقه ای از آن است.
دوم، قدرت نظامی جمهوری اسلامی ایران در دفاع از منافع عالی کشور به ویژه پس از رونمایی از یکی از پایگاه های راهبردی موشکی سپاه پاسداران در سواحل خلیج فارس با حضور سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران و پیش از آن حضور وی در جزیره بوموسی و بازدید از یگان های مستقر در آنجا.
به نظر می رسد که پس از این رونمایی کشورهای حاشیه خلیج فارس که درصدد خرید امنیت از رژیم صهیونیستی هستند به این نتیجه رسیده اند که در صورت هر گونه برخوردی در آینده، خانه شیشه ای آن ها که محل استقرار نیروهای بیگانه و حضور صهیونیست هاست، هدف اصلی خواهد بود و در نتیجه متضرر اصلی آن ها خواهند بود.
سوم، به نظر می رسد که امارات به همراه برخی دیگر از کشورهای منطقه به نمایشی و پوشالی بودن لشکرکشی های آمریکایی ها در منطقه پی برده اند و به این نتیجه رسیده اند که ایران نه تنها هدف سهلی برای آمریکا نیست بلکه قدرت آن ها در دفاع از منافع راهبردی خود، فراتر از تصور و شناختن آن هاست.
چهارم، همچنین، این گمانه مطرح می شود که این کشورها به این نتیجه رسیده اند که اساساً، ایران نیازی به این کشورها در تعاملات بین المللی ندارد و در نتیجه نباید ایران را به دشمن خود تبدیل کنند.
پنجم، شکست ائتلاف متجاوز سعودی- اماراتی در حمله به یمن و به زانو در آوردن انصار الله یمن این کشورها را به این استنتاج سوق داد که طی شش سال گذشته نه تنها هیچ یک از اهداف آن ها تحقق نیافته است بلکه انصار الله بیش از گذشته توانمندتر و مقتدرتر شده است و جنگ یمن نیز چیزی جز رسوایی در سطح بین المللی و هزینه های هنگفت برآیندی نداشته است.
ششم، نشست اخیر در استان الاولی در شمال غرب عربستان سعودی، شکست کشورهای محاصره کننده قطر را در تسلیم کردن آن عیان کرد، به ویژه اینکه قطر در حالی پیروزمندانه در این نشست حضور یافت که به هیچ یک از شروط سیزده گانه عربستان عمل نکرد و تأکید کرد که روابط خوب آن با ایران و ترکیه ادامه خواهد داشت.
..................................
بررسی و تحلیل// جلال چراغی