ماش نوعی بنشن کوچک و سبز رنگ از تیرهی نخود و عدس است که به میزان فراوانی پروتئین، فیبر، آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی گیاهی دارد. اگر چه ماش در اغلب نقاط جهان در مقایسه با گونههای دیگر بنشن و حبوبات (مانند نخود یا لوبیا سیاه) محبوبیت کمتری دارد، اما خواص ماش برای سلامتی واقعا شگفتانگیز است.
۲۱۲ کالری
۱۴ گرم پروتئین
۱۵ گرم فیبر
۱ گرم چربی
۴ گرم قند
۳۲۱ میکروگرم فولات (۱۰۰٪)
۹۷ میلیگرم منیزیم (۳۶٪)
۰.۳۳ میلیگرم تیامین- ویتامین B۱- (۳۶٪)
۰.۶ میلیگرم منگنز (۳۳٪)
۷ میلیگرم روی (۲۴٪)
۰.۸ میلیگرم ویتامین B۵ -اسید پانتوتنیک- (۸٪)
۰.۱۳ میلیگرم ویتامین B۶ (۱۱٪)
۵۵ میلیگرم کلسیم (۵٪)
اگر جوانهی ماش را انتخاب میکنید و آنها را به صورت خام می خورید، هر فنجان تنها حدود ۳۱ کالری و در حدود سه گرم پروتئین و دو گرم فیبر به شما می رساند. 1
مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و مس موجود در ماش به کاهش چین و چروک صورت و دور چشم کمک کرده و باعث جوان سازی پوست صورت می شود.
ماش، یک اسکراب طبیعی است و به دلیل مقادیر بالای مس که دارد باعث پاک سازی و لایه برداری پوست صورت شده و پوست را روشن تر و درخشان تر می کند.
مس، آهن، کلسیم و منیزیم موجود در دانه های ماش با بهبود گردش خون در پوست سر و افزایش اکسیژن رسانی به مو ها، باعث تقویت و افزایش رشد مو می شوند.
مقادیر بالای پکتین در ماش (یک نوع فیبر محلول) باعث بهبود حرکات روده شده و به پیشگیری و درمان یبوست و اسهال کمک می کند.
ماش حاوی مقادیر بالای فیبر است که به بهبود هضم غذا کمک کرده، معده درد را درمان می کند و باعث سلامت دستگاه گوارش می شود.
علاوه بر این مقادیر بالای نشاسته موجود در ماش باعث تقویت باکتری های سالم روده می شود و با تقویت سیستم ایمنی بدن، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می دهد.
ماش به دلیل مقادیر بالای ویتامین ها و مواد مغذی که دارد برای بهبود رشد نوزادان و کودکان مفید می باشد.
مقادیر بالای مس و آهن موجود در ماش خطر ابتلا به کم خونی در نوزادان و کودکان را کاهش می دهد.
فیبر موجود در ماش، احتمال ابتلا به یبوست و اسهال را در نوزادان و کودکان کاهش می دهد.
ماش حاوی مقادیر بالای فولات است که خطر زایمان زودرس و نقص لوله های عصبی جنین در دوران بارداری را کاهش می دهد.
مقادیر بالای پروتئین موجو در ماش برای افزایش انرژی زنان باردار مناسب می باشد.
آهن موجود در ماش باعث افزایش تولید گلبول های قرمز خون شده و خطر ابتلا به کم خونی در دوران بارداری را کاهش می دهد.
فیبر موجود در ماش با بهبود حرکات روده، خطر ابتلا به یبوست در زنان باردار را کاهش می دهد.
مقادیر بالای فیبر و پروتئین موجود در ماش به کاهش قند خون کمک می کنند.
مطالعات جدید نشان می دهد که آنتی اکسیدان های ویتکسین و ایزو ویتکسین موجود در ماش می توانند با بهبود عملکرد انسولین، سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع دو را کاهش دهند.
مطالعات نشان داده اند که مقادیر بالای فیبر و پروتئین موجود در ماش، می توانند هورمون های گرسنگی از جمله گرلین را سرکوب کنند، در نتیجه با جلوگیری از پرخوری به لاغری و کاهش وزن افراد کمک می کنند.
مقادیر قابل توجه پتاسیم، منیزیم و فیبر موجود در ماش به کاهش فشار خون بالا کمک می کند.
تحقیقات نشان می دهد که مقادیر بالای فیبر و آنتی اکسیدان های موجود در ماش، کلسترول بالای خون را کاهش داده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و سکته قلبی را کاهش می دهد.
ماش به دلیل مقادیر بالای پروتئین و ترکیبات کم پورینی که دارد، به پیشگیری و درمان نقرس کمک می کند.
ماش دارای خواص ضد التهابی است و می تواند بدن را در برابر گرمازدگی، افزایش درجه حرارت بدن در اثر گرما و تشنگی محافظت کند.
مقادیر بالای آنتی اکسیدان های ویتکسین و ایزو ویتکسین بدن را در برابر رادیکال های آزاد ناشی از گرمازدگی محافظت می کند.
توصیه می شود که برای پیشگیری و درمان گرمازدگی در روز های گرم تابستان، آش و سوپ ماش استفاده کنید.
ماش یکی از بهترین مکمل های طبیعی کلسیم است که به تقویت استخوان ها کمک کرده و خطر شکستگی استخوان و پوکی استخوان را کاهش می دهد.
مقادیر قابل توجه کلسیم و سدیم موجود در ماش به سلامت دندان و لثه کمک کرده و احتمال درد، قرمزی و تورم و خونریزی لثه را کاهش می دهد.
مقادیر بالای آهن موجود در ماش باعث بهبود گردش خون در بدن شده و با افزایش اکسیژن رسانی به اندام ها به ویژه مغز، حافظه را تقویت کرده و باعث بهبود تمرکز می شود.
آهن موجود در ماش با افزایش تولید گلبول های سفید خون، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و خطر ابتلا به عفونت های ویروسی و باکتریایی را کاهش می دهد.
تحقیقات در چین نشان داده که مقادیر بالای انواع آنتی اکسیدان های موجود در ماش، فعالیت رادیکال های آزاد در بدن را متوقف کرده و خطر ابتلا به سرطان و تومور را کاهش می دهد. 2
پروتئین نه تنها برای سلامتی استخوان ها و عضلات ضروری هستند، بلکه از کبد در برابر آسیب ها محافظت می کنند؛ مقادیر بالای پروتئین موجود در ماش به بهبود عملکرد کبد و آنزیم های کبدی کمک کرده و خطر ابتلا به زردی و یرقان را کاهش می دهد.
ماش حاوی مقادیر بالای کربوهیدرات است که به ریکاوری عضلات ورزشکاران و بدنسازان پس از تمرینات بدنسازی کمک می کند.
فیبر موجود در ماش به بهبود هضم غذا کمک کرده و برای چربی سوزی، لاغری و کاهش وزن ورزشکاران و بدنسازان مفید است.
منیزیم موجود در ماش باعث سنتز پروتئین در بدن شده و به عضله سازی بدنسازان کمک می کند.
ماش حاوی مقادیر بالای پروتئین و اسید های آمینه های ضروری بوده و به عنوان یکی از بهترین منابع پروتئین گیاهی جایگزین گوشت قرمز برای گیاهخواران و افراد وگن شناخته می شود.
مقادیر بالای ویتامین های B و منیزیم موجود در ماش برای درمان سندروم پیش از قاعدگی و علائم آن مانند افسردگی، سردرد، خستگی و درد عضلانی مفید می باشند.
ماش یکی از انواع حبوبات است که گلوتن ندارد و به عنوان یکی از بهترین منابع غذایی برای افراد مبتلا به سلیاک و افرادی که به گلوتن آلرژی دارند، محسوب می شود.
دانه های ماش حاوی مقادیر قابل توجه ویتامین K هستند که به طور طبیعی باعث لخته شدن خون شده و انعقاد خون را بهبود می بخشند.
ماش به دلیل مقادیر بالای آهن و مس که دارد باعث بهبود گردش خون شده و با افزایش اکسیژن رسانی در بدن به سم زدایی و پاک سازی بدن کمک می کند.
مصرف زیاد ماش ایجاد خلط میکند، بنابراین لازم است از زیاده روی در مصرف آن پرهیز گردد.
زیاده روی در خوردن ماش برای دندانها مضر است.
با این وجود شایان ذکر است مصرف متعادل ماش هیچگونه ممنوعیتی برای هیچ کس ندارد اما کسانی که اسیداوریک یا نقرس دارند، باید موادغذایی پروتیینداری را که پورین گیاهی دارند، محدود کنند.
البته ترکیبات پورینی در ماش نسبتا کم است و لازم نیست این افراد نیز ماش را از برنامه غذایی خود کاملا حذف کنند؛ بلکه تنها محدودیت در مصرف آن کفایت میکند. 3