مدیرکل میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان: بزودی ایرانشهر به عنوان پایانه صادرات سوزن دوزی کشور تجهیز و آماده میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز سیستان و بلوچستان، علیرضا جلالزایی گفت: شهرستان ایرانشهر و روستاهای اطراف آن ظرفیت ایجاد یک اکو موزه در کشور را داراست که به دنبال آن شاهد ایجاد گردشگری کشاورزی و دهکده گردشگری خواهیم بود که ثمره آن احیا و زنده شدن موزههای مرده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان با اشاره به ایجاد دبیرخانه شهر ملی سوزن دوزی در ایرانشهر گفت: به دلیل کمبود نیرو اقدامات و فعالیتهای این دبیرخانه تاکنون به خوبی عملیاتی نشده اما با معرفی یک فعال در عرصه کارآفرینی و صنایع دستی میتوانیم شاهد رشد و گسترش این حوزه باشیم.
وی خاطرنشان کرد: شهرستان ایرانشهر پنج مرداد۱۳۹۷ به عنوان شهر ملی سوزن دوزی انتخاب شد و در این شهرستان ۲۰تعاونی سوزن دوزی با بیش از ۱۴۰نفر عضو به ثبت رسیده است.
ایرانشهر علاوه بر سوزن دوزی در دیگر رشته های صنایع دستی از جمله حصیربافی، سکه دوزی، زیورآلات تزئینی، گلیم بافی، طراحی و دوخت لباس نیز در کشور مطرح است.
سوزندوزی را میتوان عصارهی درد دلهای زنانه و بازتاب خاطرات تلخ و شیرین قومی درطول تاریخ برشمرد، كه خودآمیزه ی ذهنی ای ازآهنگ و ریتم حركت دست ها شده است و منجر به پدید آمدن آثاری جاندار و جاودانه بر تاروپودی سرد و بی روح می شود.
سوزندوزی هنری است با قدمت و سابقهای به بلندای تاریخ که بدان بلوچی دوزی هم میگویند. هنر - صنعتی ریشه دوانیده درتارو پود زندگی عشیرهای منطقه، بازتاب ذوق و خلاقیت زنان در آئینه ی نقوش و طرح های جاودانه. در حال حاضر درتمام مناطق بلوچستان زنان سوزندوز بدین هنر مشغول هستند. ازجملهی عمده ترین مراكز سوزندوزی استان میتوان به مناطق ذیل اشاره کرد:
اسپكه(ESPAKE)، هریدك(HARIDOK)، قاسم آباد(GASEM ABAD)، بمپور(BAMPUR)، نكوچ(NEKOC) در شهرستان ایرانشهر. كوپچ (KOPC)، پیپ(PEIP)، مته سنگ(MOTESANG)، چانف(CANF)، مهنت(MEHNAT ) درشهرستان نیك شهر. ایرندگان(IRANDEGAN)، مارندگان (MARANDEGAN)، اسماعیل آباد(ESMAIIL ABAD) درشهرستان خاش. گشت(GOST)، سوران(SURAN)، جالق(JALG)، كلهگان(KALEGAN) درشهرستان سراوان. و همچنین شهرستان زاهدان. ازمشهورترین و مرغوبترین نمونههای سوزندوزی میتوان به تولیدات مناطق قاسم آباد و نكوچ ایرانشهر و چانف در نیك شهر اشاره كرد. ذكر این نكته نیز ضروری است كه سوزن دوزی های مناطق شمالی استان (سرحد) مشهورتر از سوزن دوزی های مناطق جنوبی (مكران) است.
ازجمله تفاوتهای سوزندوزی این دومنطقه باید به رنگهای تیره تر و نقوش ریز و پرتر مناطق جنوبی استان در مقابل رنگ های روشن با نقوش ساده تر سوزن دوزی های مناطق شمال استان اشاره کرد. |