نایب رئیس کمیسیون احداث و خدمات فنی و مهندسی اتاق ایران، گفت: صادرات خدمات فنی و مهندسی با ظرفیتهای عظیم خود، منتظر حمایت دولت و ارائه نقشه راه است.
آبائی گفت: در واقع، استفاده از تقاضای بیرون از کشور نیاز به حمایت دارد و در همه دنیا، شرکتهای فعال در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی مورد حمایت دولت خود قرار میگیرند و در موقع انعقاد قرارداد، حتی رئیسجمهور، نخستوزیر و وزیر کشورشان با آنها همراهی میکنند.
وی افزود: صادرات خدمات فنی مهندسی با مشکلات جدی روبروست، از این رو، برای توسعه صادرات، باید ضمن شناخت بازارهای هدف و ظرفیت آنها، حمایت دولت و بالاترین مقامات دولتی نیز برای استفاده از ظرفیتهای برونمرزی انجام شود.
آبائی نبود شناخت از بازارهای هدف، رکود نسبی حاکم برجهان و جنگهای تعرفهای، محدود شدن فعالیت ایرانیها در خارج از کشور با تحریمهای همهجانبه و درنهایت، نبود شناخت دقیق از توان و تنوع صدور خدمات فنی و مهندسی در میان دولتمردان و فعالان این عرصه، را از مهمترین چالشهای حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی دانست.
وی گفت: مجموع این عوامل باعث شده تا سهم صادرات خدمات فنی و مهندسی، بر اساس آخرین آمارها در سالهای اخیر، روندی نزولی داشته باشد.
آبائی افزود: درحالیکه با توسعه فنآوری اطلاعات و ارتباطات و گذر از مرحله انقلاب صنعتی، رشد صادرات خدمات فنی و مهندسی با بسیار بیشتر از صادرات کالا است، برخی تحلیلگران نیز بر این باورند، بهزودی با توسعه فنآوریهای نوین، سهم خدمات فنی مهندسی در صادرات بهاندازه صادرات کالاها خواهد شد.
آبائی گفت: ایران با توجه به داشتن نیروی جوان، ماهر و تحصیلکرده، جایگاه خوبی در حوزه خدمات فنی و مهندسی دارد,، اما مسئله اصلی این است که هنوز سیاستگذارها نمیدانند، آیا باید از صادرات خدمات فنی و مهندسی حمایت کنند یا خیر؟ که اگر واقعاً به دنبال توسعه صادرات هستند، باید موانع و مشکلات این حوزه برطرف شود.
وی افزود: در ایران، خدمات فنی و مهندسی بیشتر معطوف به صنعت احداث و فعالیتهای عمرانی بوده، که البته درجای خود باید بازتعریفی از آن صورت پذیرد.
نایب رئیس کمیسیون احداث و خدمات فنی و مهندسی اتاق ایران، گفت: امروزه حوزه فنی و مهندسی تحول بسیار زیادی داشته است، به عنوان مثال: حوزه IT یا همان فناوری اطلاعات، که جزء این حوزه است، در عمل پیشرفت زیادی داشته است، از این پیشرفتها میتوان در کشاورزی و کشت فراسرزمینی استفاده کرد.
آبائی افزود: بزرگترین مشکل صادرات خدمات فنی و مهندسی در ایران این است که نمیتوانیم بهدرستی و با دقت بازارهای هدف و خواسته آنها را شناسایی کنیم و تازمانی که نتوانیم چنین کنیم موفق نخواهیم بود.
وی گفت: شناخت بازار هدف، بسیار مهم است، چراکه اگر بازارها را به طور دقیق شناسایی نکنیم، قطعاً در مسیر به بیراهه میرویم.