گزارش مکتوب؛
روح امید در محله آقاجان
قرارگاه مدافعین قرارگاهی مردمی و جهادی است که با مشارکت نهادهای مختلف بر ای محرومیت زدایی در مناطق محروم پای کار آمده اند.
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز کرمانشاه ، کوچهای پرشیب که نفس آدم را به شماره میانداخت، معتادان زیادی هم روی زمین
نشسته بودند.
قرارم ساعت ۹ صبح بود بعد از عبور از خانههای کوچک آجری و رنگ پریده زنگ خانه را زدم.
سینا در را به رویم گشود و دو تایی از پلههای آهنی خانه بالا رفتیم.
یا ا... فقط مادر خانه بود.
سلام خوش آمدید خانم. سینا در یک خانوادهی ۳ نفره در محلهی آقاجان کرمانشاه زندگی میکند او میگوید : وضعیت خوبی نداشتیم من و پدرم برای گذران زندگی مجبور بودیم صبح تا شب دست فروشی کنیم آخر سر هم درآمدی نبود.
بارها و بارها سرگرسنه بر زمین میگذاشتیم تا اینکه خبر دادند قرارگاهی وارد محله شده است.
او کلاس سوم راهنمایی است با هم چرخی در محل زدیم برایم از آقاجان و نداشته هایش گفت: از آسیبهای اجتماعی ، از اعتیاد و نبود امکانات زیرساختی ، بهداشتی ،رفاهی و عمرانی.
آموزش هم که بماند ...
آقاجان یکی از ۲۰ نقطهی حاشیه نشین شهر کرمانشاه است که جمعیتی ۲ هزار نفری دارد.
سینا گفت: روزهای سختی را گذرانده ام، اما وقتی با قرارگاه جهادی مردمی مدافعین آشنا شدم روح امید و زندگی در آقاجان برای من و هم سن و سالهایم جوانه زده است.
با اجرای طرح کرامت سپاه از سال ۹۶ هفت محلهی آسیب پذیر و محروم شهر کرمانشاه زیر پوشش طرح قرار گرفتند.
آقاجان ،ملا حسینی ، صادقیه ، ده پهن ، حکمت آباد ، کرناچی و مهدیه ...
محلهی آقاجان کرمانشاه به عنوان نمونه انتخاب شده است.
معاون اجتماعی سپاه حضرت نبی اکرم (ص) استان میگوید: در این طرح آموزش و توانمند سازی کودکان و نوجوانان از مهمترین اقدامات در محلات آسیب پذیر است تا افراد با آموزشهای فنی و حرفهای در آینده مهارت لازم را برای انتخاب شغلی مناسب کسب کنند.
سرهنگ محمدی افزود:یکی از مهمترین کارهای قرارگاه آسفالت کوچههای آقاجان با کمک بچهها پس از ۴۰ سال بوده است.
این قرارگاه شورای نوجوانان را در محلهی آقاجان راه اندازی کرده تا کودکان مهارتهای زندگی و فعالیتهای ورزشی ،اجتماعی و فرهنگی را در کنار یکدیگر با کمک طلبهی جوان فرا گیرند.
این دفتر در یکی از کوچههای آقاجان راه اندازی شده.
بچهها روی صندلی نشسته اند و رییس شورا برایشان صحبت میکند.
محمدی برنامهی بچهها را برای فوتسال در قرارگاه میچیند تا طبق دستورالعمل ستاد استانی کرونا در روزهای زرد کرمانشاه لباس ورزشی بپوشند و توپ را با هدف نابودی کووید ۱۹ شوت کنند.
رضا یکی از بچه های محل میگوید : ما تا قبل از این حتی آداب صحبت کردن و معاشرت را هم بلد نبودیم مدام دعوا میکردیم ... اگر این شورا نبود حالا همهی ما در کوچه و پس کوچهها ول بودیم و یا معتاد میشدیم.
ما امروز مدیون آقای چهری طلبهی جوان و پرشور هستیم.
او زندگی اش را وقف ما کرده است حتی ماشین پدرش را فروخت و پولش را به زخم زندگی مردم آقاجان زد.
سنگر مدافعین چنان بچهها را دلگرم کرده که برنامههای فراوانی برای آینده چیده اند.
مجتبی چهری کارشناس ارشد علوم قرآنی با رویی گشاده و چهرهای خندان مثل برادری دلسوز در کنار بچههاست که البته تمام سعی اش را کرد تا تن به مصاحبه ندهد.
او به من گفت: از سه سال پیش در قالب طرح کرامت ۲ که بیشتر جنبهی عمرانی و معیشتی داشت طرح مهریاران نوجوان را به سپاه
دادیم تا عدالت در محلات کم برخوردار برقرار شود.
هدفمان جلوگیری از اعتیاد، مهارت آموزی ، اجرای برنامههای اعتقادی ،فرهنگی وکادر سازی و الگو شدن نوجوانان در محلهای بود که تا به حال بزرگ نداشته اند.
آقای چهری میگوید :آنها دغدغهی کار داشتند خیلی هایشان را از سر چهار راهها به قرارگاه هدایت کردیم. تا شغلهایی را یاد بگیرند که جنبهی فیزیکی نداشته باشد و درآینده مدرک فنی و حرفهای بگیرند.
او گفت : در مسجد محل هم تا قبل از شیوع کرونا و اجرای دستورالعمل ستاد ملی برنامههای اعتقادی مثل نماز ، زیارت عاشورا ،دعا و مداحی انجام میشد که تاثیر فراوانی در کودکان گذاشت.
از برق نگاهش حالا میفهمم که طلبهی جوان خوشحال است که طرح خوب از آب درآمده، اما اگر در ۲۰ محله حاشیه نشین استان هم اجرا شود میتواند نتایج اثر بخش تری داشته باشد.
آقای چهری از خیرین دعوت کرد که پای کار بیایند تا همانطور که در بخشهای دیگر کمک میکنند اینجا هم بانی خیر برای نوجوانان آسیب پذیر باشند.
خانم تقی پور از معلمان بازنشستهی استان هم از طریق موسسهی خیریهی کارآفرینی خود با نام مهر طوبا به جمع جهاد گران پیوسته است.
او با هدف توانمند سازی خانوادهها و آموزش مهارتهای خیاطی، قلاب بافی، گیوه بافی و قالی بافی به زنان کمک کرد تا با فروش محصولات درآمدی کسب کنند.
خانم تقی پور معتقد است با یک مدیریت جهادی میشود خیرین کمکهای خود را انسجام ببخشند.
شاید بهتر است بگویم خیرِ خیرین مثل وقف ، ماندگار خواهد شد و برکات زیادی برای قربانیان کوچک چهار راهها در قلب آسیب خواهد داشت.
در قرارگاه مردمی مدافعین آموزش و ورزش به هم گره خورده است، اینجا جوانان تحصیلکرده در درسهای ریاضی، فیزیک و علوم بچهها را یاری میکنند عدهای هم مواد ضدعفونی سطوح را برای افراد نیازمند در محلات فقیر نشین بسته بندی میکنند. تا تحویلشان دهند.
کار بسته بندی مواد ضدعفونی یکسالی میشود که در محلات کم برخوردار توزیع میشود.
سالار که در حال بسته بندی است میگوید: حال ما این روزها خیلی خوب است، یعنی هر کسی به قرارگاه بیاید راهش روشن است و
میتواند روی پای خودش بایستد.
امیر علی هم با صدایی آرام گفت:خانم من تا قبل از آشنایی با این مجموعه علاقهای به درس خواندن نداشتم معدلم اول ۱۳ بوده، اما حالا ۱۷ شده تمام عزمم را جزم کردم تا در آینده افسر شوم.
مسئول قرارگاه جهادی مدافعین که روزهای زیادی را در کنار بچهها گذرانده میگوید: این قرارگاه با هدف کمک به کودکان کار وآسیب پذیر کارش را در محلات کم برخوردار شروع کرده است.
آقای گلچهر گفت: بچهها را از سر چهار راهها جمع کردیم ،خانوادههای زیادی را بازپروری کرده و پدران زیادی از بند آزاد شدند و خیلیها هم مثل آقا کامبیز اعتیاد را ترک کرده اند، قرارگاه با کمک مالی به او در تهیهی مواد اولیهی صنایع دستی ، شغلی را برایش مهیا کرده تا درآمد بخور و نمیری داشته باشد.
گلچهر گفت : با طرح مهر یاران نوجوان تاکنون ۲۳۰ نوجوان و کودک کار در معرض آسیب ساماندهی شده و ۵۰۰ تا ۶۰۰ کودک زیر مجموعهی آنها هستند.
البته او انتقادهایی به کارهای زیرساختی انجام شده در شهر دارد.
آقای گلچهر مثالش را با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان میزند که یک کیلومتر از آقاجان فاصله دارد و با وجود تقاطع غیر همسطح خطری جدی برای بچه هاست و عملا هیچ استفادهای برای آنها ندارد.
جانشین فرماندهی سپاه حضرت نبی اکرم (ص) استان هم به ما گفت: تاکنون ۸۰۰ کودک در استان شناسایی شدند و تحصیل و مهارت آموزی مهمترین هدفی است که برای کودکان دنبال میشود.
بیاتی افزود:تاکنون ۲۲ تا ۲۳ برنامه در محلات انجام شده است و برای ۱۰ کودک هم شغل ایجاد ایجاد شده است.
نمونه اش سینا که حالا در یک ساختمان کار برق کشی را انجام میدهد.
سینا سه ماهی است کارهای زیادی را از آقای محمدی صاحب کارش یاد گرفته و معتقد است بادرآمدی که از این کار دارد میتواند هم به شغل مورد نظرش یعنی پزشکی و هم درآمدی برای زندگیشان درآینده دست پیدا کند.
قرارگاه جهادی مدافعین قرار است در یک برنامهی ۱۰ ساله محرومیت را از چهرهی آقاجان پاک کند و با ایجاد فرصتهای شغلی مناسب و تحصیل برای نوجوانان بر درد و رنجهای کودکان کار در تراژدی شهر پایان دهد.
آنچه حال سینا،بچههای آقا جان و صدها هزار کودک کار را در کشور خوب میکند موفقیت طرح مهریاران نوجوان است تا به کرم مدافعان دیگر کودکی غم نان نداشته باشد.