رئیس مرکز ملی فرش گفت: ۸۰ درصد از ابریشم مصرفی کشور وارد میشود که بیشتر آن از چین است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، خانم فرحناز رافع با حضور در برنامه گفت وگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبکه دوم سیما افزود: ۲۰ درصد ابریشم در داخل کشور تولید و در حوزه فرش دستباف استفاده میشود.
آقای ابوالفضل صادقی کارشناس صنعت فرش نیز با حضور در این برنامه گفت: در کل کشور حدود سه تا چهار کارخانه تولید ابریشم داشتیم، اما اکنون یکی از کارخانهها در استان گیلان فعالیت میکند که فقط با حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد ظرفیت خود کار میکند و دستگاهها هم به روز نیست.
وی افزود: از تولید داخل حمایت میکنیم، اما باید ابریشم با کیفیت در داخل تولید شود.
آقای صادقی اضافه کرد: بیش از ۸۰ درصد ابریشم مصرفی کشور از واردات تأمین میشود، زیرا تولید داخل توان کافی ندارد.
رئیس مرکز توسعه نوغانداری: از تولید داخل حمایت نمی شود
رئیس مرکز توسعه نوغان داری کشور با اشاره به اینکه پرورش کرم ابریشم در کشورمان سابقه 2600 ساله دارد، اضافه کرد: جای تاسف دارد که از تولید داخلی ابریشم حمایت نمی شود.
آقای عدیل سروی در ادامه برنامه گفت و گوی ویژه خبری در ارتباط تصویری با بیان اینکه سال 1379 سال اوج نوغان داری کشور پس از انقلاب اسلامی بود، افزود: 5 هزار و 200 تن تولید پیله ابریشم داشتیم و فقط 21 تن واردات نخ داشتیم و بهترین و با کیفیت ترین فرش را تولید می کردیم.
وی با اشاره به اینکه قیمت پیله ابریشم در سال 1392، بیست و پنج هزار تومان و امسال میانگین حدود 70 تا 75 هزار تومان بود در حالی که قیمت نخ ابریشم وارداتی 7 برابر شده است, گفت: ما به التفاوت این قیمت به جیب تعدادی از واردکنندگان رفته است.
آقای سروی با بیان اینکه در مسیر تولید قرار گرفته ایم، افزود: امسال میزان تولید در داخل کشور رکورد 12 سال گذشته را شکست و 1678 تن تولید کردیم.
مدیرکارخانه نخ ابریشم هم در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: در دهه 70 , اوج صادرات ما بود که از ابریشم داخلی استفاده و حدود 800 تا 850 تن ابریشم تولید کردیم و یک میلیارد دلار صادرات فرش داشتیم و از ابریشم وارداتی بسیار کم استفاده می شد.
سیدرضا جواهری با اشاره به اینکه ظرفیت تولید کارخانه های داخلی حدود 450 تن, نخ ابریشم است, ادامه داد: بر اساس آمار گمرک در 5 سال اخیر میانگین بین 300 تا 350 تن سالیانه ابریشم وارد شده است و حدود 100 تا 120 تن ابریشم تولید داخلی داشتیم بنابراین مصرف نخ ابریشم کشور حدود 420 تا 450 تن است.
آقای جواهری با بیان اینکه از سال 1382 حدود 200 هزار جعبه نُغان توزیع می کردیم و 5 هزار تن تولید پیله داشتیم, افزود: سیاست کاهش تعرفه واردات را در این 17 سال اجراء کردیم و نمایندگان مرکز ملی فرش و یا واردکنندگان, همیشه طرفدار کاهش تعرفه بودند.
وی نخریدن تولیدات داخلی را علت تعطیلی کارخانه های تولید ابریشم در کشور بیان و اضافه کرد: دستگاه های ابریشم کشی فعال در کارخانه های داخلی برای تولید نخ ظریف طراحی شدند و هزینه اضافی را انجام دادیم تا نخ ضخیم تر برای فرش تولید کنیم.
این مدیرکارخانه تولید نخ ابریشم گفت: 80 درصد نخ ابریشم وارداتی، از کشورهای آسیای میانه از جمله ازبکستان، تاجیکستان و ترکمنستان است و 10 درصد بازار داخلی از نخ باکیفیت استفاده می کنند.
آقای جواهری با اشاره به اینکه از تولید ابریشم داخلی حمایت نمی شود، افزود: شرکت فرش در 15 سال اخیر فقط 300 کیلو نخ از ما خریده است.
رئیس مرکز ملی فرش هم گفت: در سطح کشور فقط یک کارخانه کار نخ ریسی ابرایشم را انجام می دهد و همین کارخانه نیز فقط با 10 درصد ظرفیت خود در حال کار است و میزان تولیدی آن پاسخگوی نیاز کشور نیست.
خانم فرحناز رافع افزود: برای هر میزان از تولید تولیدکنندگان داخلی نخ ابریشم, در کشور خریدار وجود دارد.
رئیس مرکز ملی فرش اضافه کرد: به علت مشکلات ارزی و مسائل مختلف، از ابتدای امسال تا کنون فقط حدود 161 تن ابریشم وارد کردیم .
خانم رافع با اشاره به اینکه کیفیت فرش دستباف ایرانی برای حفظ بازارهای بین المللی، مهم است، گفت: فرش ابریشم تولیدی ایران در جهان حرف اول را می زند.
وی افزود: بر اساس سند چشم انداز مرکز ملی فرش، باید با همکاری تولیدکنندگان و صادرکنندگان و دست اندرکاران حوزه فرش برای رونق و حمایت از تولید داخل کشور, زنجیره تولید مواد اولیه را راه اندازی کنیم.
رئیس مرکز ملی فرش گفت: به ازای 4 هزار و 450 مجتمع قالیبافی و کارگاه های متمرکز و غیر متمرکز فقط یک کارخانه تولید نخ ابریشم در کشور فعال است.
خانم رافع تاکید کرد: اگر نخ ابریشم با کیفیت و با قیمت مناسبی در داخل کشور تولید شود حتماً از آن حمایت می کنیم.
آقای ابوالفضل صادقی کارشناس صنعت فرش نیز گفت: اگر تولید کنندگان داخلی، نخ ابریشم را با کیفیت مطلوب تولید کنند حتماً از آن ها حمایت می کنیم و تولیداتشان را می خریم.
آقای جواد شبانی تولیدکننده ابریشم و قالی نیز در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: ابرایشم تولیدی داخل به جز ابریشم تولیدی کارخانه آقای جواهری، کیفیت لازم را ندارد.
وی افزود: حدود 90 درصد ابریشم تولیدی کشور به صورت دستی و سنتی است و به درد قالی های تمام ابریشم نمی خورد و این مشکل باید حل شود.
بالا رفتن تعرفه واردات؛ تیر خلاص به صنعت فرش است
کارشناس صنعت فرش گفت: اگر تعرفه واردات بالا برود؛ تیر خلاص را به صنعت فرش می زنیم.
آقای ابوالفضل صادقی در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم سیما افزود: مخالف افزایش تعرفه هستیم بلکه تعرفه باید به صفر برسد.
وی گفت: موضوع تحریم ها نسبت به 20 سال گذشته متفاوت تر است و بازارهای صادراتی به واسطه تحریم های ظالمانه کمتر شده است.
آقای صادقی ادامه داد: اگر تعرفه واردات بالا برود؛ تیر خلاص را به صنعت فرش می زنیم و تولید کنندگان داخل را که به واسطه این که ابریشم داخل تولید نمی کنیم و وابستگی به واردات داریم از دست خواهیم داد و موجب بیکاری حدود دو میلیون نفر خواهد شد.
خانم فرحناز رافع رئیس مرکز ملی فرش گفت: نخ نوغان که در تربت حیدریه تولید می شود به صورت سنتی است البته مورد استفاده ان برای گلهای ابریشم فرش های اصفهان، کاشان، یزد است و جایگاهی در تولید فرش قم ندارد.
وی ادامه داد: در هندوستان که تولید کننده ابریشم است نرخ تعرفه صفر است.
خانم رافع افزود: فعالان بخش فرش از تولید داخل استقبال می کنند و خواهان تأمین مواد اولیه از داخل هستند ولی باید زیرساخت ها را مهیا کنیم.
آقای عدیل سروی رئیس مرکز توسعه نوغان داری کشور در ادامه این برنامه گفت: در سال 79 میزان تولید پیله در کشور 5200 تن بوده است که در آن زمان تعرفه؛ 200 درصد و واردات 21 تن بوده است.
وی افزود: در سال 91 تعرفه واردات به 15 درصد کاهش پیدا کرد و تولید ما به 800 تن رسید، البته تعرفه در سه سال اخیر به 26 درصد رسیده است.
آقای سروی ادامه داد: تعرفه واردات باید بالا برود.
وی گفت: با کیفیت ترین پیله ها را نسبت به کشورهای همسایه تولید می کنیم.
رئیس مرکز توسعه نوغان داری کشور افزود: هند دومین کشور تولید کننده در دنیاست و طی سال های اخیر تولیدات را از 23 هزار تن به 35 هزار تن رسانده است.
آقای سروی ادامه داد: در حال حاضر تخم نوغان غیر اصلاح شده در کشور نداریم و در شبکه سراسری کشور تولید از 22 استان به 31 استان گسترش پیدا کرده است.
وی گفت: منافع نوغان داران و قالیبافان هیچ تضادی باهم ندارند و ما 26 درصد اتکای داخلی را به 48 درصد رسانده ایم .
آقای سیدرضا جواهری مدیرکارخانه نخ ابریشم در ادامه این برنامه گفت: تعرفه بالا مورد قبول ماست چون در 15 سال سیاست کاهش تعرفه را آزمایش کردیم که دستاورد آن تعطیلی چهار کارخانه و بیکاری 1200 نفر به صورت مستقیم که در این کارخانه ها فعال بودند و بیکاری حدود سه هزار نفر در تربت حیدریه و کاهش 66 هزار نوغان دار به 18 هزار نفر بوده است.
وی افزود: در حال حاضر پیله خریداری شده توسط کارخانه ما از پیله خارجی گران تر است.
آقای محسن زنگنه نماینده مجلس شورای اسلامی در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: بهترین کیفیت تولید نخ ابریشم را در کشور داریم و نخی که در حال حاضر از ترکمنستان و چین وارد می شود به هیچ عنوان کیفیت نخ داخلی را ندارد.
وی عنوان کرد : شهر بایک در تربت حیدریه بعنوان شهر ملی ابریشم ثبت شده است.
نماینده مجلس شورای اسلامی افزود: ما جلسه ای را در اواخر سرپرستی آقای مدرس (سرپرست وزارت صمت ) داشتیم که در آن جلسه مصوب شد تعرفه واردات از 25 درصد در جهت تقویت تولید نوغان داران افزایش پیدا کند ولی 3 روز بعد جلسه ای بدون حضور نمایندگان نوغان داران تشکیل می شود و تعرفه نخ بجای اینکه افزایش پیدا کند کاهش می یابد.
وی ادامه داد: مشکلی که در صنعت ابریشم داریم؛ تعارض منافع است و چون وزن فعالان فرش در وزارت صمت سنگین تر است و بخش نوغان وزن زیادی ندارد همواره به سمت فرش؛ این مسائل چرخش پیدا می کند.
آقای زنگنه افزود: دولت به عنوان نهاد بالاتر باید این مشکل را حل کند.
وی گفت: اگر تعرفه پایین بیاید، عوامل صنعت فرش اعلام نیاز نخ می کنند که در کشور به این اندازه تولید نمی شود چرا که میزان نخ مورد نیاز این صنعت تولید نمی شود، البته به دلیل تعرفه پایین و واردات نخ بی کیفیت و ارزان که وارد می شود برای نوغان داران صرفه ندارد.
نماینده مجلس شورای اسلامی افزود: دولت باید به نحوی از نوغان داران حمایت کند.
آقای زنگنه گفت: در حال حاضر جایگاه خود را در عرصه فرش ابریشم در دنیا از دست داده ایم.
وی افزود: در کمیسیون ماده یک در وزارت صمت باید سهم کرسی های نوغان داران و تولید کنندگان ابریشم با فعالان عرصه فرش برابر باشد و چون این توازن وجود ندارد موجب شده بسیاری از کشاورزان که نوغان داری می کردند بیکار شوند.
آقای زنگنه ادامه داد: شهری که تا 20 سال پیش با جمعیت 9 هزار نفری از مسیر نوغان داری و ابریشم کسب درآمد می کردند امروز تعداد کارگاه ها به کمتر از صد عدد رسیده است.
وی گفت: در کشور به جهت سیاست های غلط چند دهه گذشته؛ امروز بخش نوغان داری توان تأمین نیاز بخش فرش را ندارد.
این نماینده مجلس افزود: باید با یک طرح پنج یا 10 ساله موجب افزایش صنعت نوغان داری و بالا رفتن کیفیت فرش داخلی شویم.