صدف کوهی
گنجینهای منحصر به فرد که با خام فروشی به هدر میرود
بزرگترین تولیدکننده کلسیم طبیعی در خاوره میانه: دستگاههای مختلف استان گلستان در مسیر استخراج صدف کوهی و فرآوری کلسیم مانع تراشی نکنند ما انتظار کمک از آنها نداریم.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز گلستان؛
صدف کوهی یکی از معادن منحصر به فرد در استان گلستان است؛ معدنی از کلسیم طبیعی با خلوصی بیش از ۹۹درصد، با وسعتی در حدود چهارهزار هکتار و با ظرفیت پیش بینی شده یک میلیارد و ۵۰۰میلیون تن که در گنبد کاووس واقع شده است.
این گنجینه خدادای تنها معدن کلسیم در خاورمیانه و یکی از معادن بی رقیب در سطح دنیا است.
اما خام فروشی و معرفی نشدن صحیح آن، کار را به جایی رسانده که محصول تولیدی این معدن که میتواند تامین کننده یکی از مواد اولیه بخش عمدهای از صنایع میانی کشور باشد هم اکنون بیشتر برای مصرف دام و طیور استفاده میشود و در عوض اکثر صنایع کشور برای تامین نیاز خود مجبور به واردات مشتقات کلسیم هستند.
بنا به اهمیت موضوع دیشب اولین و بزرگترین تولیدکننده کلسیم از صدف کوهی میهمان برنامه گفتگوی ویژه خبری بود تا بخشی از مشکلات و مسائل پیش روی تولیدکنندگان این محصول بیان شود.
ظرفیتهای گلستان در تولید کلسیم و مشتقات آن
علی علمشاهی در آغاز برنامه با بیان اینکه تاکنون در گلستان ۱۶پروانه بهره برداری از معادن صدف کوهی صادر شده گفت: هم اکنون ۹معدن فعال در استان وجود دارد که در حال استخراج از بزرگترین معدن صدف کوهی جهان هستند.
مهمان دیگر گفتگوی دیشب معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صمت گلستان بود که در تبیین جایگاه معادن استان گفت: گلستان یک استان صنعتی و معدنی نیست، اما دو معدن ید و صدف کوهی در استان وجود دارد که در سطح دنیا بی نظیر است.
هومن هادیان افزود: این محصول، ماده اولیه بیش از ۱۲۰محصول صنعتی است که متاسفانه تجاری سازی نشده و هم اکنون بیشتر در جیره غذایی دام و طیور استفاده میشود.
علمشاهی در ادامه با بیان ظرفیتهای اقتصادی فرآوری این ماده معدنی گفت: بخش محدودی از فرآیند فراوری هم اکنون در گلستان انجام میشود که در برخی از تولیدات ارزش ریالی محصول زا از ۱۰۰ تومان به ۱۰ هزار تومان افزایش میدهد.
اهمیت فرآوری کلسیم در صنعت
در ادامه برنامه دکتر طاهر خانی عضو هیئت علمی مرکز تجاری سازی سازمان جهاد دانشگاهی تهران در ارتباطی تلفنی از اهمیت کربنات کلسیم در صنایع مختلف گفت و افزود: فرآوری مشتقات کلسیم نیاز به فن آوری پیچیدهای ندارد، اما متاسفانه عدم توجه به تامین زیرساختها و سرمایه گذاری نشدن در این عرصه ما مجبور به خام فروشی سنگ معدن و واردان مشتقات کلسیم هستیم.
سپس معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صمت گلستان در پاسخ به سوال مجری برنامه درباره اینکه چرا فکری به حال فرآوری این محصول و جلوگیری از خام فروشی نمیشود گفت: صنعتی نبودن استان گلستان عامل کم توجهی به این موضوع است، اما سازمان صمت پیگیر تغییر این رویه است و باید شرایط برای ورود صنایع به استان فراهم شود.
دستگاههای مختلف استان اذیت نکنند ما کمک نمیخواهیم!
بزرگترین تولید کننده صدف کوهی خاوره میانه با اشاره به اینکه تقریبا همه دستگاههای استان در مقابل استخراج و تولید این ماده معدنی مانع تراشی میکنند گفت: اگر حمایت استاندار گلستان، اداره اطلاعات استان و اطلاعات سپاه نبود تا کنون کارخانه ما تعطیل شده بود.
وی با اشاره به اینکه تمام زیرساختهای مورد نیاز کارخانه را با هزینه شخصی تامین کرده است گفت: من امیدی به کمک دستگاههای مختلف استان ندارم، فقط امید وارم که بیشتر از این اذیت مان نکنند.
آیا نمایندههای مجلس پیگیر رونق این ظرفیتها هستند؟
یکی دیگر از مهمانان تلفنی برنامه دیشب نماینده مردم گنبد کاووس در مجلس بود که حل مشکلات معادن صدف کوهی را در گرو همکاری سازمانها دانست و گفت: مجلس هم باید برای محدود کردن واردات مشتقات کلسیم و ممنوعیت خام فروشی صدف کوهی اقداماتی انجام دهد.
در پایان میهانان برنامه بر دو موضوع تاکید کردند یکی اینکه صنعتی نبودن استان گلستان عامل کم توجهی به معادن صدف کوهی است و دیگری ضرورت مقابله با خام فروشی چرا که خام فروشی جز هدر رفت سرمایه نتیجه دیگری ندارد.