گزارش مکتوب...
لودرها تاریخ نمیشناسند +فیلم
تازیانههای جاده سازی، بر پیکرمحوطه تاریخی چند هزار ساله جوبجی رامهرمز
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان، مدیر انجمن تاریانا می گوید: یک اتفاق، گنج پنهان در خاک را هویدا کرد،۱۲ سال پیش بود که به دنبال اجرای طرح آبرسانی، گنجینهای کشف شد که فخر ایرانیان را سبب شد، کشف گورستان پارتی و سازههای سنگی آن و گنجینههای طلایی و مفرغیِ بازمانده از حاکمان ایلامی آوازه قدمت ۶ هزار ساله،
جوبجی را به گوش جهانیان رساند و سال ۸۷ بود که این منطقه ثبت ملی شد.
در بالادست سایت تاریخی
جوبجی چند معدن کوپال از تپه ماهور قرار داشت، که سازمان صنعت، معدن برای تولید مصالح ساختمانی یا آسفالت، مجوز برداشت از آن معادن را صادر کرده بود، معادنی که فاصلهای کمتر از ۱۰۰ متر از محوطه "جوبجی" داشتند.
کامیونها و ماشینهای سنگین برای دسترسی به این معادن از روستای جوبجی عبور میکردند، ترددی که صدای اعتراض روستائیان را در آورد. در این هنگام بود که معدن کاران به دنبال مسیریِ جایگزین بودند.
آقای محمد پور در ادامه با اشاره به اینکه ما یک مسیر ۵۰۰ متری مطمئن را به آنها معرفی کردیم؛ مسیری که به محوطه باستانی، روستا و رودخانه آسیبی وارد نمیکرد.
اما متاسفانه معدن کاران، به دنبال حداقل مسافت بودند و اصرار میکردند، جاده، برای اینکه مسیرش کوتاه شود، باید از محوطه تاریخی بگذرد، توسعه طلبی، چشمشان را به روی تاریخ بسته بود.
میراث فرهنگی همواره در مقابل این تصمیم مقاومت میکرد، پس از کش و قوسهای فراوان نیمه شب ۷ دی ماه بود که جاده سازان دست به کار میشوند وتسطیح را آغاز میکنند، امری که با دخالت یگان حفاظت میراث، متوقف میشود، اما فردا، دوباره باز می گردند و کار به زد و خورد میانجامد ویکی از نیروهای حفاظت میراث مورد ضرب وشتم قرار میگیرد.
این دوستدار میراث فرهنگی در ادامه میگوید؛ نیروی انتظامی با تعلل وارد ماجرا میشود، استدلالشان هم این بود که شورای تامین این مسئله را مصوب کرده است. در فاصله یک ساعتی که نیروی انتظامی با تاخیر در محل حاضر میشود، دو عدد ازترانشههای باز و در دست کاوش، پُر و تخریب میشوند؛ که این کار تجاوز به حریم سایت تاریخی است که علاوه بر نابود کردن یافتههای تاریخی محتمل، امکان بررسی علمی را از باستان شناسان میگیرد.
من این مسیر را احداث میکنم، حالا هر کسی هر کاری میخواهد بکند !!!
سید حکمت الله موسوی مدیر کل میراث فرهنگی خوزستان میگوید: این سخنان متعلق به فرماندار رامهرمز در پی فشار های وارد شده از سوی میراث است. بعد از همین گفتهها بود که جاده سازان به محوطه وارد میشوند. وتخریبها آغاز میشود و وروداستاندار خوزستان، معاون میراث و دادستان، باعث شدتا بتوانیم عملیات را متوقف کنیم.
آقای موسوی در ادامه با اشاره به در دستور کار قرار دادن شکایت کیفری تصریح میکند: در وهله اول علیه مجری طرح و سنگ شکن دار (هم برای تخریب آثار تاریخی و هم ضرب وشتم نیروی یگان میراث) و در وهله بعد علیه فرماندار اقامه دعوا میکنیم. خط قرمز ما حفظ آثار تاریخی است. ما موظف به برخورد جدی با متجاوزان به آثار تاریخی هستیم وانتظارمان این است که سیستم محترم قوه قضائیه هم صرف نظر از جایگاه حقوقی متخلفان، با آنها برخورد کنند.
موسوی همچنین یادآور شد:با توجه به اینکه این ترانشهها باز شده بودند ویکسری کاوش هم آنجا اتفاق افتاده، هنوز میزان دقیق تخریبها مشخص نیست و به زودی کار بررسیِ خسارات انجام میشود.
بیشتر بخوانید:جلوگیری از تسطیح بخشی از محوطه تاریخی جوبجی رامهرمز + عکس
حالا با توجه به ماده ۲۶ قانون اساسی که صریحاً اشاره میکندکه آثار تاریخی جزء منافع ملی و مصالح عمومی کشور است و همینطور ماده ۸ قانون مدیریت خدمات کشور که میراث فرهنگی را، از ارکان اقتدار حاکمیت جمهوری اسلامی میداند انتظار میرود که جاده سازی از مسیری خارج از محوطه باستانی صورت گیرد، تا این سایبانهای تاریخی را به نحو شایسته به آیندگان بسپاریم چرا که قرار گرفتن در مسیر پیشرفت، بدون توجه به گذشته برایمان توسعه پایدار به ارمغان نمیآورد.
محقق و نویسنده : زهرا کیانی