دیار سردار جنگل ، در اجرای طرح غربالگری شهید سلیمانی، در بین استان های کشور پیشرو است و مردم گیلان "هم مسیر" با مسلک سردار دل ها ، پرچم جوانمردی را همچنان بالا نگه داشته اند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز گیلان ؛ تا دیروز در جبهه مقاومت در رکاب "حاج قاسم " ، سفت و سخت به سنگر دفاع از "حرم"چسبیده بود و امروز هم از سنگرهایی از جنس قرارگاه های محلی یا همان پایگاه های مقاومت بسیج خودمان، راهی درِ خانه های مردم شده تا در این وانفسای جولان ویروس منحوس روزگار ، مدافع ِسلامتِ دیارش باشد.
حسن حیدر نژاد ، یک روز جانش را کف دستش گرفت تا حق نمکِ سربازیِ "حاج قاسم" را نگه دارد و دشمن تکفیری به "حرم" و آرمان های مسلمانان ، چپ نگاه نکند و امروز هم به خاطر هموطنانش، بی خیالِ دشمنِ بی رحم و پنهانی ِجانِ مردم، به دل کرونا زده و سلامت پایش می کند.
همسنگرهایی از جنس چند نسل ، پای کار طرح شهید سلیمانی
حسن حیدر نژاد ، مدافع حرم 50 ساله گیلانی، برایم از روزهایی می گوید که در مناطق " شیخ نجّار" و "الحاضرِ" حلبِ سوریه ، فقط چند کیلومتر آن طرف تر از جایی که سردار سلیمانی ، عملیات را مدیریت می کرد ، کنار گیلانی های دیگر ، سنگرهای جبهه مقاومت را پُر می کرد.
او که اهل روستای اسطلکِ لشت نشای رشت است از مشارکتش در اجرای طرح سلیمانی می گوید و تعریف می کند : در این مدت، به خانه های زیادی سر زده ایم و از بسیاری از خانوارها شرح حال گرفته ایم.
وقتی از حسن حیدر نژاد می پرسم ؛ نگران نیستید در فرآیند شرح حال گرفتن از افراد مشکوک ، "کرونا" به شما هم سرایت کند ، پاسخ می دهد : نگرانی ، امری طبیعی است اما در جبهه مقاومت هم ، همیشه منتظر یک تیر و خمپاره ی ناگهانی و یا روبه رو شدن با داعشی هایی که قاموس شان کشتار ، سَربُریدن و نابود کردن است ، بودیم اما با وجود همه خطرها ، به قول سردار سلیمانی ؛ " ما ملت شهادتیم ، ما ملت امام حسینیم ! "
و این جملات سردارِ دلها ، آوای انتظارِ تلفن همراه این مدافع حرم و خیلی از بسیجی های عضو گروه های طرح غربالگری شهید سلیمانی بود که با آنان تماس گرفتم ؛ کلامی که انگار ، خیلی خوب، به گوشِ جانِ این بسیجی های همیشه در صحنه ، نشسته است.
با یکی دیگر از بسیجیانِ شرکت کننده در این طرح تماس گرفتم و آن سوی خط ، مردی پاسخم را داد که هم مبارزه با بعثی ها را در دوران دفاع مقدس تجربه کرده و هم سرباز جبهه مقاومت در مقابله با داعشی ها بوده است و هم امروز در جبهه سلامت ، برای حفاظت از سلامت هم ولایتی هایش در مقابل کرونا، همت می کند.
علی کریمی ، کسی است که 37 سال پیش ، زمانی که 16 ساله و دانش آموز بود ، برای دفاع از میهن به مناطق عملیاتی کردستان رفت و رزمنده نوجوان دفاع مقدس شد.
او که در طرح غربالگری شهید سلیمانی به همراه دیگر اعضای گروهش به در خانه ها مراجعه می کند و کار "تب سنجی" را انجام می دهد ، دفاع از میهن را در هر سنگری ، تکلیف می داند و معتقد است ؛ رزمنده و بسیجی باید به خاطر مردمش، خطر کند.
سراغ دانش آموزی می روم که او هم درست مثل همین رزمنده دوران دفاع مقدس ، در 16سالگی جهادگری در سنگرهای دفاع از میهن ، البته در جبهه سلامت را پیشه خود کرده است.
قصه دلدادگی نسل چهارمی ها که نه انقلاب را دیده اند ، نه دوران دفاع مقدس را لمس کرده اند و سن و سال شان به حضور در جبهه مقاومت قد نمی دهد ، هم شنیدنی است.
مهرشاد محرمی ، از 11سالگی عضو پایگاه مقاومت بسیج محله اش شده است.
این دانش آموز 16 ساله املشی با بیان اینکه تا قبل از شهادت سردار ، کمتر او را می شناختم و پس از شهادتش درباره زندگی وی، تحقیق و مطالعه کردم می گوید : به راستی سردار سلیمانی، مردِ میدان بود و ما نسل چهارمی ها هم در این روزها که ویروس کرونا جولان می دهد ، باید این مرام را سرلوحه راه مان قرار دهیم و نباید میدان را خالی کنیم.
گیلان، پیشرو در اجرای طرح سردار دل ها ؛ وقتی مردم، پای کارند .
اول آذر امسال ، همزمان با سراسر کشور در گیلان هم کلید خورد .
طرحی که در آن نیروی های سپاه، بسیج و هلال احمر، خانه به خانه وضعیت اعضای خانوارهای گیلانی را از لحاظ سلامتی ارزیابی می کنند و پس از پایش سلامت خانوار ، یک نفر از هر خانواده و ترجیحا یک خانم را به عنوان سفیر سلامت ، انتخاب می کنند.
فرمانده سپاه قدس گیلان با بیان اینکه طرح غربالگری شهید سلیمانی ، یک طرح با ماهیت پیشگیری است گفت : در این طرح ، افزون بر ارائه مراقبت ها و خدمات ضروری بهداشتی به صورت حضوری و غیرحضوری، شناسایی زودهنگام بیماران ، قرنطینه خانگی و غیرخانگی و آموزش مراقبت های درمانی و قرنطینه به خانواده ها ، از گروههای در معرض آسیب هم در قالب ارائه بسته های معیشتی حمایت می شود.
آنطور که سردار محمد عبدالله پور توضیح می دهد ؛ در فرآیند مراجعه حضوری و شرح حال گرفتن از خانوارها ، اگر معلوم شود، خانواری در تامین مایحتاج ضروری و حتی غذای گرم مشکل دارد ، سپاه ، بسته های معیشتی برای شان فراهم می کند.
وی با بیان اینکه گیلان جزو استان های پیشرو در اجرای این طرح است گفت : رمز موفقیت این طرح، سپردن مسئولیت اجرای آن به مردم است و هر جا که کار به مردم سپرده شد، امتحان شان را خوب پس داده اند.
فرمانده سپاه قدس گیلان افزود : در این طرح، اعضای پایگاه های مقاومت بسیج که همان گروه های مردمی سازمان یافته هستند، پای کار آمده اند و هم غربالگری انجام می دهند و هم وظیفه حمایت و پشتیبانی از خانواده ها را در حوزه های بهداشتی و معیشتی به دوش می کشند.
وی از پایش سلامت و غربالگری 849 هزار و 410 خانوار در گیلان با اجرای طرح شهید سلیمانی خبر داد و گفت : بر این اساس، تاکنون 88 درصد از جمعیت گیلان به لحاظ ابتلا به ویروس کووید 19 غربالگری شده اند.
هر خانه، یک پایگاه سلامت
جانشین رییس سازمان بسیج جامعه پزشکی گیلان از طرح غربالگری شهید سلیمانی گیلان، بیشتر برایم می گوید.
سرهنگ مهدی آخوندی توضیح می دهد ؛ اجرای طرح غربالگری شهید سلیمانی در قالب قرارگاه عملیاتی است و فرماندهی این قرار گاه بر عهده سپاه استان و دبیری آن نیز بر عهده سازمان بسیج جامعه پزشکی گیلان است.
او از این طرح به عنوان "طرح تکمیلی مقابله با کرونا مزین به نام شهید سلیمانی" یاد می کند و می گوید : پیش نیاز اجرای این طرح، نظارت بر اصناف است که در آن ، داوطلبان جمعیت هلال احمر و کارشناسان بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی استان بر رعایت شیوه نامه های بهداشتی اصناف در بازار نظارت می کنند.
جانشین رییس سازمان بسیج جامعه پزشکی گیلان افزود : بخش غربالگری این طرح هم در 3 بخش پایش سلامت خانه به خانه ، مراقبت های پرستاری در منزل و درمان پزشکی اجرا می شود.
سرهنگ مهدی آخوندی می گوید : در بخش خانه به خانه طرح تکمیلی مقابله با کرونای شهید سلیمانی ، گروه های چند نفره از بسیجیان، کارشناسان بهداشت و داوطلبان هلال احمر به در خانه های مردم مراجعه می کنند و ضمن گرفتن شرح حال و تب سنجی، افرادی را که علائم مشکوک به کرونا دارند ، شناسایی می کنند.
وی با بیان اینکه در مرحله بعدی گروه های سطح 2 متشکل از پرستاران داوطلب و فارغ التحصیلان و دانشجویان رشته های مرتبط با پرستاری وارد عمل می شوند افزود : پرستاران و مراقبان سطح 2 این طرح، با افراد دارای علائم مشکوک که به آنها معرفی می شود ، تماس می گیرند و پس از گرفتن شرح حال دوباره ، اگر نیاز به مراقبت آنان باشد ، به خانه های این افراد می روند و در محیط خانه ، مراقبت های پرستاری لازم را انجام می دهند.
سرهنگ مهدی آخوندی معتقد است این کار از ورود افراد دارای علائم مشکوک و ناقل به جامعه و مراجعه آنان به مراکز درمانی که خطر انتقال ویروس کووید 19 در آن چند برابر است، جلوگیری می کند و در واقع با این کار هر خانه به یک "پایگاه سلامت " تبدیل می شود و قطع زنجیره انتقال کرونا را به دنبال خواهد داشت .
وی می گوید : البته این پایان کار نیست و در صورتی که گروه پرستاری و مراقبان مستقر در منازل افراد دارای علائم مشکوک ، تشخیص بدهند که وضعیت بیمار رو به وخامت است و به مراقبت های پزشکی نیاز دارد ، وی را به گروه های سطح 3 پزشکی ارجاع می دهند.
آنطور که جانشین رییس سازمان بسیج جامعه پزشکی گیلان توضیح می دهد ؛ گروه های سطح 3 طرح شهید سلیمانی پزشکانی هستند که برای درمان به خانه های مردم می روند و خدمات تشخیصی ، درمانی از جمله دارو و لوازم حفاظت فردی و بهداشتی خانوار را رایگان به بیماران و اعضای خانواده شان ارائه می دهند.
سرهنگ مهدی آخوندی می گوید : این گروه پزشکی در صورت نیاز حتی در منزل افراد دارای علائم مشکوک ، از آنان تست سریع کرونا می گیرند و نتیجه را اعلام می کنند .
او با بیان اینکه اگر تست کرونای فردی مثبت باشد، به تشخیص پزشک مستقر در منزل وی یا در همان خانه قرنطینه و اقدام درمانی انجام می شود و یا در صورت بروز علائم حاد به بیمارستان منتقل می شود .
جانشین رییس سازمان بسیج جامعه پزشکی گیلان در تشریح چگونگی قرنطینه افراد در این طرح هم گفت : چنانچه امکان قرنطینه خانگی در منزل فرد مبتلا وجود داشته باشد ، با رعایت شیوه نامه های بهداشتی و نظارت گروه پزشکی و پرستاری در همان جا تا 14روز قرنطینه خواهد شد و اگر به علت کمبود فضا ، امکان قرنطینه خانگی نباشد ، بیمار به نقاهتگاه های هتلی منتقل خواهد شد.
سرهنگ مهدی آخوندی تعداد نقاهتگاه های هتلی گیلان را 71 عدد با ظرفیت 4 هزار و 400 تخت عنوان کرد و گفت : بر اساس تفاهم نامه سپاه قدس گیلان و اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی، این نقاهتگاه های هتلی برای سازماندهی بیماران در نظر گرفته شده است .
بسته های حمایتی درِ خانه ها ؛ بسیج سازندگی ، سنگری دیگر در جبهه سلامت
با مسئول سازمان بسیج سازندگی سپاه قدس گیلان صحبت می کنم.
سرهنگ احمد ابراهیمی می گوید : این سازمان در حوزه پشتیبانی طرح تکمیلی مقابله با کرونای شهید سلیمانی تا هفته گذشته 12 هزار بسته معیشتی به ارزش حدود 3 میلیارد تومان بین خانوارهای شناسایی شده توزیع کرده است.
وی با بیان اینکه این خانوارها در فرآیند مراجعه حضوری و خانه به خانه، شناسایی شده اند افزود : بسته های معیشتی، بین خانوارهای آسیب دیده از کرونا که شرایط اقتصادی مناسبی ندارند و یا خانوارهایی که به علت ماندن در قرنطینه خانگی، امکان تامین مایحتاج ضروری شان را ندارند ، توزیع شد.
مسئول سازمان بسیج سازندگی سپاه قدس گیلان می گوید : بسیجیان عضو بسیج سازندگی افزون بر تهیه ، بسته بندی و توزیع بسته های معیشتی نیازمندان، برای افراد در معرض خطر از جمله سالمندان و بیمارانی که توان و امکان خروج از منزل برای خرید را ندارند، با پول خودشان خرید می کند و در خانه ها به آنها تحویل می دهد .
سرهنگ احمد ابراهیمی افزود : هزینه این بسته های معیشتی با کمک مردم ، ائمه جماعات ،قرارگاه ها و پایگاه های مقاومت بسیج و دهیاری ها تامین شده است .
طرحی که نسخه کرونا را پیچید و نفس جولان را از ویروس قرن گرفت !
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان می گوید : با اجرای طرح غربالگری شهید سلیمانی، تاکنون 11هزار و 276 فرد مشکوک به علائم کرونا در گیلان شناسایی شده اند که تست 2 هزار و 100 نفر از آنها مثبت بوده که یا فرآیند درمان را طی کرده اند و یا در حال گذراندن دوران نقاهت هستند .
دکتر آبتین حیدرزاده افزود : 8 هزار و 700 نفر از نزدیکان این افراد هم که با آنها در تماس بوده اند ، قرنطینه خانگی را سپری کرده اند .
وی اجرای طرح غربالگری شهید سلیمانی را در کنترل شیوع این بیماری در گیلان بسیار تاثیر گذار می داند و می گوید : پایش سلامت خانه به خانه ، کاهش مراجعه افراد با علائم مشکوک به بیمارستان ها را هم در پی داشته است به طوری که تعداد تخت های ویژه بیماران کرونایی در بیمارستان های گیلان، تا قبل از اجرای این طرح 600 عدد بود و این تعداد در حال حاضر به 450 تخت کاهش یافته است.
وی به کاهش آمار روزانه ابتلا به کرونا در گیلان هم اشاره می کند و می گوید : در هفته اخیر روزانه بین 65 تا 100 بیمار کرونایی شناسایی شده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، همکاری مردم با مجریان این طرح را خوب می داند اما در عین حال اذعان دارد ؛ حدود 10 درصد از خانوارهای گیلانی در این طرح مشارکت نکردند.
دعاگوی بانیان طرح شهید سلیمانی
گفتگوی خبرنگاران ما با برخی از خانوارهای گیلانی که در این طرح ، سلامت شان پایش شده است، حکایت از رضایت آنان از اجرای آن دارد.
از پیرزن روستایی که مشکل فشارخون دارد و نگران ابتلا به کروناست گرفته تا پدری که شغلش آزاد است و در طول روز با خیلی ها در ارتباط است .
زنان خانه دار هم اگرچه از این طرح استقبال می کنند اما می گویند : مراجعه و پایش سلامت برای یک بار چندان اثر گذار نیست و کاش این طرح هر ماه اجرا شود .
در بین کسانی که در فرآیند تهیه این گزارش با آنان گفتگو کردم ، به نظر می رسد خانوارهایی که بسته معیشتی دست شان را در این گیر و دار بیکاری ها و کاهش در آمدهای ناشی از کرونا گرفته، بیشتر از همه راضی اند .
آنها در عین حال که دعاگوی بانیان این طرحند ، تداوم اجرای آن را تا پایان غائله کرونا خواستارند.
چتر طرح سردار دل ها همچنان گشوده است ؛ این بار بر سر سالمندان
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان خبر از تداوم اجرای طرح تکمیلی مقابله با کرونای شهید سلیمانی می دهد .
دکتر آبتین حیدرزاده می گوید : پس از پایان این مرحله ، مرحله دوم این طرح، با هدف ارائه خدمت در منزل به سالمندانی که یا تنها زندگی می کنند و یا بیماری زمینه ای دارند، اجرا می شود.
به گفته او براساس برنامه ریزی ها مرحله دوم این طرح با اولویت افراد بالای 60 سال برلای حدود 60 هزار سالمند گیلان اجرا خواهد شد.
آنطور که پیداست، طرحی که یاد آور مرام و مسلک شهید سلیمانی و مزین به نام این سردار رشید ایران است ، توانسته ، مرحمی بر زخم عمیقی باشد که ویروس منحوس روزگار بر دل جامعه بر جا گذاشته است و آنطور که مسئولان می گویند؛ چترش همچنان بر سر مردم گشوده است و قرار است در روزهای آینده ، برنامه های حمایتی اش ، عصای دست سالمندان باشد.