آیا آب خوردن بین غذا خطرناک است؟
آب خوردن بین غذا تنها در صورتی که رفلاکس معده داشته باشید مضر است؛ در غیر این صورت مشکل خاصی برای فرد ایجاد نمی کند و حتی میتواند در بهبود فرآیند هضم و کاهش وزن نیز موثر باشد.
به گزارش
گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سيما، آب خوردن بین غذا، عادت بسیاری از افراد است؛ این افراد به قدری با این عادت خو گرفتهاند که بدون آب یا مایعات دیگر نمیتوانند غذا بخورند. اما برخی از افراد معتقدند که نوشیدن آب بین غذا در فرآیند هضم غذا مشکل ایجاد میکند و برخی دیگر نیز معتقد هستند که این کار میتواند باعث تجمع سموم در بدن شده و منجر به بیماریهای مختلف شود. در این بین ممکن است شما از خودتان بپرسید که آیا واقعا خوردن یک لیوان آب همراه با غذا میتواند تاثیرات مضری داشته باشد یا خیر؟ ما در این مطلب به این سوال شما پاسخ خواهیم داد و تأثیر نوشیدن آب بین غذا بر فرآیند هضم و سلامتی شما را بررسی خواهیم کرد.
ارتباط آب خوردن بین غذا و مشکلات گوارشی
بسیاری از افراد ادعا میکنند که نوشیدن آب همراه با وعدههای غذایی، اسید معده و آنزیمهای گوارشی را رقیق کرده و هضم مواد غذایی را برای بدن مشکل میکند. این ادعا دلالت بر این دارد که سیستم گوارش شما قادر نیست ترشحات خود را با غلظت غذا تطبیق دهد، که البته این ادعای نادرستی است.
استدلال دیگر در مورد نوشیدن آب با وعدههای غذایی بیان میکند که مایعات سرعت خروج غذاهای جامد از معده شما را افزایش میدهند؛ در واقع این کار زمان تماس غذا با اسید معده و آنزیمهای گوارشی را کاهش داده و منجر به هضم مشکل میشود. با این حال، هیچ تحقیق علمی از این ادعا پشتیبانی نمیکند؛ چرا که تحقیقی که تخلیه معده را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است، نشان میدهد که اگرچه مایعات سریعتر از مواد جامد، از دستگاه گوارش شما عبور میکنند، اما هیچ تاثیری در سرعت هضم مواد غذایی جامد ندارند.
فواید آب خوردن بین غذا
نوشیدن آب و مایعات به تجزیه تکههای بزرگ غذا کمک کرده و حرکت غذا به سمت مری و سپس معده را راحتتر میکند. علاوه بر این در جلوگیری از نفخ و یبوست نیز موثر است. بهطور کلی آب و مایعات برای ارتقای عملکرد مناسب آنزیمهای هضم مورد نیاز هستند.
تاثیر آب خوردن بین غذا در کاهش اشتها
خوردن آب با غذا میتواند در برداشتن لقمهها وقفهای ایجاد کرده و فرصتی برای دریافت سیگنالهای گرسنگی و سیری به شما دهد. در نتیجه این کار یک درمان پرخوری محسوب شده و اگر در حال تلاش برای کاهش وزن باشید، میتواند در رسیدن به این هدف به شما کمک کند.
عوارض آب خوردن بین غذا
بعید به نظر میرسد که نوشیدن آب با غذا بر هضم غذا تأثیر منفی بگذارد، اما در صورتی که به بیماری رفلاکس معده مبتلا باشید، مصرف مایعات با وعدههای غذایی، میتواند بر فرآیند هضم تأثیر منفی بگذارد. در واقع مایعات باعث افزایش حجم معده شما میشوند که همین امر میتواند فشار معده را افزایش دهد؛ در نهایت این اتفاق میتواند به برگشت اسید یا همان رفلاکس معده منجر شود.
سخن پایانی
اگر مصرف مایعات به همراه غذا برای شما احساس نفخ ایجاد میکند و یا رفلاکس معده شما را وخیمتر میکند، از خوردن آب بین غذا بپرهیزید. در غیر این صورت، هیچ مدرکی مبنی بر ضرر داشتن نوشیدن آب با وعدههای غذایی وجود ندارد. جالب است بدانید که حتی نوشیدنیهایی که درست قبل یا در طول وعدههای غذایی مصرف میشوند، میتوانند باعث هضم بهتر شوند، هیدراتاسیون را بهینه کرده و احساس سیری را به فرد منتقل کنند. تنها به یاد داشته باشید که آب سالمترین انتخاب برای نوشیدن است.
اشکالی ایجاد نمی کند بلکه مفید هم هست
امام رضا علیه السلام می فرمایند: هر کس می خواهد معده اش اور را آزار ندهد، میان غذا خوردن آب ننوشد. و در قسمت بعد همین روایت می فرمایند: هر کس چنین کند، رطوبت در بدن می نشیند و معده اش ضعیف می شود و رگ ها نمی توانند نیروی موجود در غذا را بگیرند، چه، اگر پی در پی آب به معده ریخته شود، معده فراخ می گردد. (کتاب طب الرضا علیه السلام صفحه 35)
از نظر شما، اهلبیت ما چون در دانشگاه های زیر نظر وزارت بهداشت درس نخوندن، حرفاشون غیر قابل پذیرشه!!