مرکز بهداشت استان کردستان در نامه ای خطاب به آبفای استان درباره بالا بودن درصد کلر آب اشامیدنی در سنندج هشدار داده است.
"آب" فراوانترین ماده مرکب بر روی کره زمین است و بیش از 75 درصد جرم یک انسان را نيز، آب تشکیل میدهد.
براي استفاده از آب، آن را ضدعفونی ميكنند و در ايران و بسیاری از کشورهای دنیا نيز از "کلر" به عنوان ماده ضدعفونیکننده آب استفاده میشود.
اما آیا این ماده شیمیایی که هم برای ضد عفونی شدن آب و هم در شویندهها و سفیدکنندهها از آن استفاده میشود، برای اکوسیستم زیان دارد یا خير؟
محققان می گویند: باوجود اینکه کلر خاصیت ضدعفونیكنندگي آب، مواد غذایی و سفیدکنندگی در شویندهها را دارد اما گازی به شدت سمی و خطرناک است تا جایی که در طول جنگ جهانی اول از آن به عنوان گاز جنگی برای ایجاد خفگی و سرطان استفاده شده بود.
گاز کلر که در آب آشامیدنی از آن استفاده میشود، در دراز مدت باعث ابتلاء انسان به انواع سرطان مانند ریه، پستان و خون و ... ميشود، همچنین باعث سرگیجه و در محیط استخر نیز باعث ناراحتی در استخوانها، سوزش مخاط و در درازمدت در صورت غلظت بالا، باعث ايجاد زخم میشود.
با دفع فاضلاب و جذب آن در خاک، چرخه کوری در محیط زیست ایجاد و به علت ضعف در نحوه بستهبندي و انتقال مواد شوینده در کارخانهها، به محیط زیست نيز صدمه وارد میشود.
متخصصان پوست و مو نيز، در رابطه با اثرات احتمالي استفاده از آب کلرزده بر روی انسان، میگویند: کلر افزوده شده در آب شرب، که از آن برای رفع تشنگی استفاده میکنیم، باعث ایجاد بیماریهای قلبی و عروقی شده، اثر بدی بر روی رشد حیوانات بر جای میگذارد.
این متخصصان با اشاره به تاثیرات منفی آب كلرزده بر روی پوست بدن انسان، تصریح کردند: آب لولهکشی که از آن به عنوان شستوشو و استحمام و نیز در استخرها برای شنا کردن استفاده میشود، باعث خشکی پوست بدن، تخریب پروتئین لایههای پوست، آسیب به لایه دفاعی پوست و باعث تحریک و خارش پوست میشود.
متخصصان پوست و مو می گویند: اکثر شویندهها و سفیدکنندههای مورد استفاده مردم، دارای کلر با غلظت بالا بوده که خاصیت سوزانندگی، تحریکكنندگي، حساسیت شدید، خشکی پوست و ایجاد تاول دارد و بیشتر مردم نیز از خارشهای پوستی گلهمند هستند.
این پزشکان می گویند: حتی تماس آب کلرزده با موهای انسان در موقع شستوشوی سر، باعث حساسیت و ریزش مو و مشکلات دیگري میشود.
آنان با بیان اینکه در هر شکل ممکن، استفاده از کلر در شویندهها و آب آشامیدنی به سلامتی انسان صدمه وارد میکند، تصریح کردند: حتی اگر میزان غلظت کلر در آب کم باشد، در برخی افراد که زمینه حساسیت در آنها بیشتر است، برای آنان مضر و آسیبزا خواهد بود.