همدان تا پایان بهمن با پدیده آلودگی هوا مواجه است!
عواملی چون برودت هوا و وقوع پدیده وارونگی دما، احتمال آلودگی مقطعی هوا در استان همدان را تا پایان بهمن امسال افزایش میدهد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز همدان، معاون محیط انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست همدان گفت: در حال حاضر وضعیت جوی همدان سرد و پایدار با آسمانی صاف گزارش شده است که در این شرایط هوایی، پدیده وارونگی دما رخ میدهد.
سید عادل عربی افزود: هوای سرد و سنگین اجازه جریان هوا را نمیدهد؛ بنابراین آلایندههای هوا در سطح زمین باقی می ماند و مردم به صورت موقت شاهد آلودکی هوا خواهند بود. وی گفت: البته به خاطر اینکه در طول روز به صورت موقت شاهد افزایش دما و گرم شدن هوا بوده و در این شرایط آلودگی کاهش و مجدد با نزدیک شدن به ساعات پایانی روز و سرد شدن هوا آلودگی رخ میدهد.
عربی یادآور شد: روز گذشته به علت سرد و پایدار بودن هوا، به مدت چهار ساعت شرایط جوی همدان در حالت ناسالم برای گروههای حساس قرار گرفت. وی بیان کرد: در شرایط عادی با افزایش ارتفاع، دما کاهش یافته و سردتر میشود، اما به دنبال وارونگی هوا در ارتفاعات گرم و قسمت پایین سرد میشود.
معاون محیط انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست همدان افزود: با ورود به اسفند با توجه به ملایم و گرم شدن هوا دیگر شاهد پدیده وارونگی دما و آلودگی هوا نخواهیم بود. عربی اضافه کرد: معیار آلودگی هوا، میانگین وضعیت کیفی هوا در ۲۴ ساعت است که بر این اساس وضعیت هوای همدان آلوده نیست بلکه به صورت مقطعی در شرایط ناسالم قرار داشته است.
استان همدان دارای پنج ایستگاه پایش وضعیت کیفی است که ایستگاه شهر همدان در محل جدید واقع در محوطه بیمارستان بعثت مستقر شده است.
بیشتر بدانیم:
وارونگی دما چیست؟
وارونگی هوا زمانی رخ میدهد که لایهای از هوای گرم بالای هوای سرد مجاورت زمین قرار میگیرد
وارونگی دما (Inversion) چیست؟
«وارونگی دما» یا همان لفظ غلط «وارونگی هوا» زمانی رخ میدهد که لایهای از هوای گرم بالای هوای سرد مجاورت کره زمین قرار میگیرد. درچنین شرایطی پایداری هوا ایجاد میشود و به جای آنکه با افزایش ارتفاع کاهش دما داشته باشیم تا چند صد متر از سطح زمین با افزایش ارتفاع افزایش دما خواهیم داشت.
انواع وارونگی دما
وارونگی دما به طرق گوناگون ایجاد میشود که چهار نوع وارونگی دما عبارتند از:
♦ وارونگی دما تشعشعی
♦ وارونگی تربولانسی
♦ وارونگی فرونشینی
وارونگی جبههای
وارونگی تشعشعی ممکن است وارونگی سطح زمین را ایجاد کند. در هنگام شب سطح زمین در اثر تشعشع سرد میشود و چنانچه فرایند سرد شدن برای مدت کافی ادامه یابد هوای نزدیک سطح زمین سردتر از جو بالای آن میشود.
در چنین شرایطی وارونگی دمایی در نزدیکی زمین گسترش مییابد و در نتیجه در هوای آرام یا هنگام وزش باد خیلی ضعیف و کاهش تشعشع از سطح زمین فرایند سرد شدن به طرف بالا تا ارتفاع نسبتا کمی گسترش مییابد که نوعی وارونگی کم عمق ایجاد میشود. با وجود این گاه دمای سطح زمین نیز پایین آمده و وارونگی کم عمق سطح زمین کاملا مشخص میشود که در این حالت آنرا وارونگی قوی میخوانند.
وارونگی فرونشینی (Subsidence)
وارونگی فرونشینی با پدیده همرفت در سطوح فوقانی و واگرایی در سطوح زیرین هوا همراه است
این نوع وارونگی با پدیده همرفت (convection) در سطوح فوقانی و واگرایی (divergence) در سطوح زیرین هوا همراه است. این نوع وارونگی در دو حالت پدید میآید؛ از آن جایی که جریان هوا در نزدیکی سطح زمین به اطراف حرکت میکند هوایی که از بالا به سمت پایین فرو مینشیند جای آنرا میگیرد. هوای نزول کننده همچنان که به سطح زمین نزدیک میشود در نتیجه فشرده شدن گرم میشود.
با وجود گرم شدن این هوا، چنانچه دمای هوا در قله هوای درحال فرونشینی گرمتر از کف آن باشد با پدیده وارونگی دمایی مواجه خواهیم شد. این نوع وارونگی در مناطقی که هوای پرفشار بر آنها استقرار یافته تشکیل میشود.
♦ وارونگی جبههای
علت پدیده وارونگی دما چیست، عوامل به وجود اورندهی وارونگی دما چیست؟
در جبههی گرم یک توده هوای گرم در مواجه با توده هوای سرد مجبور به صعود میشود. در جبههی گرم هنگامی که یک توده هوای گرم در مواجه با توده هوای سرد مجبور به صعود از روی هوای سرد میشود در امتداد قائم هوای زیر سردتر از هوای سطوح فوقانی خواهد بود و نوعی وارونگی را بوجود خواهد آورد که به وارونگی جبههای موسوم میباشد. ارتفاع لایه وارونگی توسط شیب جبهه هوا و دوام آن نیز توسط سرعت حرکت توده هوا کنترل میشود. به هر صورت با عبور جبههی گرم وارونگی نیز از بین خواهد رفت.
عواقب وارونگی دما
از جمله عوارض وارونگی دما میتوان به: تیرگی هوا ، تراکم ذرات معلق و مه، شکست در زاویه انتشار امواج الکترو مغناطیس، باقی ماندن بیشتر امواج صوتی در جو نام برد.
زمان وارونگی دما چه میتوان کرد؟
زمان وقوع وارونگی دما باید تردد با خودرو را به حداقل ممکن رساند
در مواقعی که وارونگی دما و به تبع آن تشدید آلودگیها به اوج خود میرسد و امکان تهویه افقی وجود ندارد، جز آنکه سعی کنیم شرایط آلودگی را تشدید نکنیم، کاری زیادی از افراد بر نمیآید و این تغییر و تحولات جوی است که بساط این وضعیت را برمی چیند.
کارشناسان شهری، بهداشتی راهکارهایی که برای این روزها ارائه میکنند عبارت است از:
۱. باید تردد با خودرو را به حداقل ممکن رساند.
۲. از تردد خودروها با آلایندگی بالا جلوگیری کرد.
۳. کودکان و سالمندان و کسانی که دچار مشکلات قلبی و عروقی هستند درحد امکان از منزل بیرون نروند.
۴. استفاده از گلدانهای متعدد در خانه برای ایجاد یک سیستم تهویه طبیعی و حفظ اکسیژن مورد نیاز.
۵. نوشیدن مایعات زیاد و شیر.
۶. ورزش نکردن.
۷. استفاده از سبزیجات و میوههای فراوان.
۸. استفاده نکردن از غذاهای سنگین، پرحجم و چرب
۹. مصرف ماهی، تخم مرغ و روغن زیتون.