درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از درگذشت پارکینسون تا انفجار هواپیمای آمریکایی
امروز دوشنبه، اول دی ماه سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ششم جمادی الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و یکم دسامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( اول دی ) به شرح زیر است:
درگذشت عبدالجلیل سیستانی، ریاضیدان مسلمان
۱۰۲۸ سال پیش در چنین روزی، ششم جمادی الاول سال ۴۱۴ هجری قمری «ابوسعید محمد بن عبدالجلیل سیستانی»، ریاضی دان مشهور مسلمان درگذشت.
او در زمینههای ریاضی، هندسه و نجوم استادی زبردست بود. سیستانی در هریک از علومی که دانش کسب مینمود، کتابی تالیف و دانستههای خود را به دیگران منتقل میکرد. کتاب «جامع شاهی» در ریاضیات ازجمله آثار این ریاضیدان نامی است که آن را بنام عضدالدوله دیلمی به رشته تحریر درآورد. از دیگر کتب وی میتوان به کتاب «المدخل» در نجوم، «المعانی فی احکام النجوم» و «الدلایل فی احکام النجوم» اشاره کرد.
درگذشت پارکینسون، جراج انگلیسی و کاشف بیماری عصبی عضلانی
۱۹۶ سال پیش در چنین روزی بیست و یکم دسامبر سال ۱۸۲۴ میلادی جیمز پارکینسون، (James Parkinson) جراح انگلیسی، زمین شناس، دیرین شناس، و فعال سیاسی در سن ۶۹ سالگی درگذشت.
وی طبابت را از پدرش آموخته بود و کتاب کوچکی از مجموعه دیدهها و تجربیاتش درباره بیماری و درمان نقرس در سال ۱۸۰۵ نوشته بود. او برای اولین بار تشخیص داد که آپاندیس میتواند به مرگ منجر شود و مقالههایی ارزشمند در خصوص آپاندیس برای اولین بار در سال ۱۸۱۲ نوشت. وی همچنین برای اولین بار در سال ۱۸۱۷ بیماری تحت عنوان فلج لرزان را توصیف کرد، وی در خصوص این بیماری اینگونه نوشته بود که: «این بیماری نوعی بیماری عصبی عضلانی است.» این بیماری بعدها به نام خود او «پارکینسون» نامیده شد. از نشانههای این بیماری، کندی در حرکت، لرزش بدن در مواقع استراحت، خشکی اندامها و عدم تعادل در راه رفتن و ایستادن است.
انفجار هواپیمای مسافربری آمریکایی بر فراز لاکربی در اثر بمبگذاری
۳۲ سال پیش، در روز بیست و یکم دسامبر سال ۱۹۸۸ میلادی در انفجار یک هواپیمای مسافربری آمریکا برفراز لاکربی در اسکاتلند، ۲۷۰ تن کشته شدند.
آمریکا و انگلیس چندی پس از این حادثه، دو تبعه لیبی را متهم به بمب گذاری در هواپیمای مسافربری کردند و بر اثر فشار این دو کشور، شورای امنیت در سال ۱۹۹۲ لیبی را به دلیل پناه دادن به این دو تن، تحت تحریم نظامی، نفتی و هوایی قرار داد. اما در پی توافق آمریکا و انگلیس با لیبی، دو متهم در سال ۱۹۹۹ تحویل دادگاه لاهه در هلند شدند و پس از محاکمه، یکی از آنها تبرئه و دیگری محکوم به حبس ابد شد. سرانجام، لیبی در ماه اوت سال ۲۰۰۳ مسئولیت انفجار هواپیمای مسافربری آمریکا را پذیرفت و به قربانیان این حادثه غرامت پرداخت. حدود یک ماه بعد، شورای امنیت تحریمهای لیبی را لغو کرد.
درگذشت عصمت عبدالمجید، دبیر کل سابق اتحادیه عرب
۷ سال پیش در چنین روزی، ۲۱ دسامبر ۲۰۱۳ میلادی عصمت عبدالمجید، دبیر کل سابق اتحادیه عرب در سن ۹۰ سالگی درگذشت.
احمد عصمت عبد المجید (Ahmed Asmat Abdel-Meguid) دیپلمات مصری در سال ۱۳۰۲ (۱۹۲۳ میلادی) در شهر اسکندریه مصر به دنیا آمد. وی از سال ۱۳۷۰ تا ۱۳۸۰ (۱۹۹۱ تا سال ۲۰۰۱ میلادی) ریاست اتحادیه عرب را بر عهده داشت. وی پیش از انتخاب به این سمت از سال ۱۳۶۳ تا ۱۳۷۰ (۱۹۸۴ تا ۱۹۹۱ میلادی) وزیر امور خارجه مصر و در سال ۱۳۶۴ (۱۹۸۵) معاون نخست وزیر مصر بود. عصمت عبد المجید در سال ۱۳۳۰ (۱۹۵۱) موفق به اخذ دکترای حقوق از دانشگاه پاریس شد و کتاب «مواضع و چالشهای جهان عرب» از تالیفات وی میباشد. وی همچنین به عنوان سفیر مصر در فرانسه و نماینده این کشور در سازمان ملل خدمت کرده بود. عبد المجید همچنین دارای نشان جمهوریت از کشور مصر و چندین نشان از کشورهای فرانسه، یونان، ایتالیا، دانمارک، و چندین کشور دیگر است.