علت پیشرفت صنعت موشکی نقطه زن و از طرفی درجا زدن صنعت خودرو این روز ها سوالی است که ذهن هر ایرانی را درگیر خود کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای گلستان پاسخ به این سوال نیاز به نگاه ژرف به لایه های زیر ساخت صنعت کشور دارد که در مرحله عمل به سراغ بخش های مختلف تولید رفتیم.
تولید کالا های مورد نیاز جامعه به مقدماتی نیاز دارد ، تهیه مواد اولیه منطقه، استفاده از ماشین آلات مدرن داخلی یا خارجی ، محیط کارخانه، زیر ساختهای انرژی مطمئن، بکار گیری توانمندی واستعداد نیرو های داخلی و شایسته سالاری در انتخاب نیرو ها برای احداث یک کارخانه ضروریست.
به گفته دکتر رحمانی رییس هیات مدیره شرکت داروسازی دامی کیمیا رشد گلستان: فراهم کردن ساختمان، ماشین آلات، کارمندان، کارگران و مواد اولیه تنها ده درصد ازمسیر موفقیت درتولید است ونود درصد مسیر موفقیت داشتن مدیریت توانمندی است که با افزایش بهره وری بخش های مختلف تولید ،محصول باکیفیت و ارزان را برای سلیقه های متفاوت و نیاز ها و توانمندی مالی متفاوت مشتری تولید کند.
دکتر رحمانی می گوید: شرکتی موفق است که با داشتن واحد آر اند دی به روز بتواند سرمایه گزاری درست ،محصولی به روز ،با کیفیت بالاتر ، قیمت تمام شده کمتر و ارزش افزوده بالاتر تولید و با کالا های مشابه در بازار رقابت کند.
ساداتی رئیس شرکت صنایع غلطک شرق گلستان در شهرک صنعتی گرگان دارای واحد آر اند دی می گوید : قبل ازایجاد کارخانه بهتراست بر اساس مشاوره محققان و آمایش استان و طرح توجیهی درست کارخانه تاسیس شود و بر اساس یک زیر ساخت مناسب واحد آر اند دی برای توسعه آن بکار گرفته شود تا با تحلیل روش های گذشته و داده های کنونی بازار های آینده را هدف گزاری کند.
ساداتی می گوید : ما با ایجاد واحد آر اند دی توانستیم به یک تحلیل درست آماری از عملکرد و نقاط قوت و ضعف بخش های مختلف تولید کارخانه خود بدست آوریم و ریسک سرمایه گزاری در خرید ماشین آلات جدید را کاهش دهیم.
تهیه طرح ایجاد یک کارخانه بر اساس تحقیق و توسعه یعنی شناخت مشکلات و چالش های هر مرحله ، آگاهی از وضعیت بازار مواد اولیه و بازار فروش ، پیش بینی اوضاع آینده بازار مواد اولیه و بازار فروش ، پیش بینی بازار های صادراتی و سلیقه مشتری،داشتن برنامه ریزی کوتاه مدت ،میان مدت و بلند به زبان ساده ابتکار عمل برای حل مسئله لازمه مدیریت موفق یک کارخانه است.
البته امکان این که یک نفر همه این توانمندی را برای مدیرت موفق داشته باشد با واقعیت سازگار نیست اما مدیرعامل یا هیات مدیره باید برای اخذ تصمیات ولو کوچک که ممکن است تاثیرات شگرفی بر سرنوشت کارخانه بگذارد از مشاوره کارشناسان خبره استفاده کند و هر ریسک را با اشراف به موضوع بپذیرد.
اینجاست که اهمیت نود درصدی نقش مدیریت در موفقیت کارخانه مشخص می شود.
معاون آموزش ،پژوهش و فن آوری سازمان صنعت معدن و تجارت گلستان می گوید:در میان کار خانه های استان کارخانه بهبان شیمی که بر اساس تحقیق و توسعه بنا شده توانست با شیوع کرونا در زمستان 98 خط تولید مواد ضد عفونی را راه بیاندازد و با تولید سه شیفت در روز به یکی از سه شرکت اصلی تامین کنند مواد ضد عفونی کشور تبدیل شود و مورد تقدیر وزیر صمت قرار گیرد وحتی توانست با تولید دستگاه ضد عفونی خود کار دست بازار این کالای مورد نیاز را بدست بگیرد.
کاظمی می افزاید :شرکت تولید وسایل انتقال خون نمونه موفقی است که با مهندسی معکوس توانست تمام وسایل مورد نیاز انتقال خون از جمله فریزر های منفی 30 درجه را در شهرک صنعتی آق قلا تولید کند.
معاون آموزش ،پژوهش و فن آوری سازمان صنعت معدن و تجارت گلستان می گوید : برای کمک به موفقیت تولید از سال 95 تا کنون دو طرح تحقیقاتی در زمینه صنایع های تک با دانشگاه علی آباد کتول و یک طرح تحقیقاتی در زمینه مصرف بهینه سازی انرژی برق با دانشگاه گلستان انجام داده ایم.
کاظمی می گوید: ایجاد واحد تحقیق و توسعه در داخل کارخانه ها ، ایجاد واحد های مشاوره برای واحد های صنعتی و نیز برگزاری دوره های آموزش برای بروز کردن دانش مدیران صنایع بر عهده این بخش از سازمان صنعت معدن و تجارت استان است.
بر اساس آمار گلستان بیش از هزار واحد صنعتی در 13 شهرک و 32 ناحیه صنعتی دارد و قرار است منطقه آزاد اینچه برون برای توسعه کارخانه های تولید صنعتی هم به واحد های صنعتی استان اظافه شود.اما تنها 40 کارخانه دارای واحد آر اند دی یا تحقیق و توسعه هستند که حدود 15 کارخانه به صورت جدی به تحقیق و توسعه اهمیت می دهند.
همچنین بیش از چهل واحد مشاوره خصوصی در استان تاسیس شده تا مشکلات واحد های صنعتی را مطالعه و برای رفع آن راه حل های ممکن را پیشنهاد دهد.
دوره های آموزش مختلفی هم برای آموزش صاحبان ومدیران واحد های صنعتی برگزار شده است.
وی یکی از برنامه های جدید تشویقی برای توسعه واحد های آر اند دی را استفاده از سربازان امریه فوق لیسانس ودکتری در واحد های تحقیق و توسعه کارخانه ها دانست که به عنوان محقق با انجام تحقیقات خود به رفع مشکلات تولید و توسعه آن کارخانه کمک کنند که امسال یک مورد امریه در این زمینه شروع به کار کرده و درحال خدمت به بخش صنعت استان است.
تا اینجای کار قدم اول برداشته شده اما قدم مهمتر استفاده از ظرفیت بزرگی بنام جامعه دانشجویان و استادان دانشگاه در کشوراست که با تحقیق و پژوهش و مطالعه دانش روز دنیا می تواند کمک بزرگی به حل مسئله و مشکلات واحد های صنعتی داشته باشد.
این مسیر البته سالهای زیادی با شعار(( پیوند صنعت و دانشگاه ))شنیده شده و به عنوان مسیر موفقیت غول های صنعتی دنیا معرفی شده ولی در کشور ما به علت های بسیاری از جمله موانع فرهنگی عدم اطمینان صاحبان صنایع به دانشگاهیان و نیز مشکلات مالی اجرای طرح های تحقیقاتی و پایان نامه ها و کمبود بودجه های تحقیقاتی آنها در دانشگاه ها همچنان آرزویی دور بنظر می رسید.
به گفته معاون آموزش ،پژوهش و فن آوری سازمان صنعت معدن و تجارت گلستان :باید مسیر اعطای تسهیلات عوض شود و بجای توجه به طرح های توجیهی مطالعه نشده به سوی حمایت از طرح های تحقیقاتی که شروع آن با تحقیق و توسعه است مانند شرکت تولید داروی آریا تیناژه در گلستان .
کاظمی می افزاید : در سال گذشته تفاهم نامه ای بین وزارت علوم و وزارت صنعت ، معدن و تجارت برای تحقق شعار پیوند صنعت ودانشگاه بنام طرح تاپ امضا شد که بر اساس آن صاحبان صنایع می توانند مشکلات ومسائل خود را در پورتال تاپ بارگزاری کنند ودانشجویان و استادان دانشگاه می توانند سوژه های خود را برای طرح تحقیقاتی ،فرصت مطالعاتی و پایان نامه دانشجویی لیسانس و فوق لیسانس انتخاب کنند و پس ازتولید نتیجه آن را دراختیار صاحبان صنایع قرار دهند تا در آرشیو کتابخانه دانشگاه خاک نخورد.
به گفته مدیر آموزش و پژوش سازمان صنعت ،معدن و تجارت گلستان تا کنون بیش از 170 واحد صنعتی در این طرح شرکت کرده و مشکلات خود را در پورتال تاپ ثبت کرده اند که نیاز به حمایت دانشگاه ها برای مطالعه نیاز های واحد های صنعتی دارد.
از آنجا که فن آوری ارتباطات یا اینترنت همه دانشگاه ها ،واحد های صنعتی کشور ها را به هم متصل کرده و دانش مدیریت وراه حل مشکلات و چالش های ایجاد واحد صنعتی تولیدی تقریبا در همه دنیا مشابه است و راه حل های مختلف یک مسئله در واحد های صنعتی دنیا هم طرح و آزمایش شده تنها کافیست با مطالعه علمی راه حل های متناسب با فرهنگ جامعه و امکانات بومی انتخاب و اجرا شود.
البته انتخاب یک سوژه برای پایان نامه و یا طرح تحقیقاتی به وجود یک سفارش دهنده نیاز دارد تا حداقل بخشی از هزینه های طرح یا امکانات آزمایشگاهی و میدانی و تحقیقاتی آن را برای محقق فراهم کند.
البته در این مسیر مشکلاتی از جمله کم بود بودجه های تحقیقاتی و قوانین حمایتی از واحد های صنعتی که در این طرح شرکت کنند وجود دارد .
عزت الله اکبری رئیس کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی می گوید :برای توسعه کارخانه های بزرگی همچون ایران خودرو و سایپا تحقیق و توسعه حرف اول را می زند و ما به آنها توصیه کرده ایم که برای سهولت در این امر به سراغ شرکت های دانش بنیان بروند تا با استفاده از امکانات آنها سریع تر به اهداف خود برسند.
براساس طرح تاپ و تفاهم نامه مربوطه تنها مقدمات همکاری بین صنعت و دانشگاه فراهم شده است و نیاز به همکاری بخش های مختلف دولتی برای اختصاص بودجه های پژوهشی و امکانات مطالعاتی به این طرح دارد.
نویسنده : سید حسین حسینی