امروزه کاکتوسهایی را میبینیم که ظاهر عجیب و زیبایی دارند این کاکتوسها با عمل پیوند زدن به این شکل درآمده اند شما هم میتوانید این کار را انجام دهید.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، برای اینکه چند گلدان زیبای کاکتوس داشته باشیم میتوانیم کاکتوسها را باهم پیوند بزنیم. با پیوند زدن میتوان شکلهای نو و هم کاکتوسهای رنگی تولید کرد و کاکتوسهای بیمار را درمان نمود.
همچنین با پیوند زدن میتوان سرعت گلدهی کاکتوس را بالا برد. بیشتر کاکتوسها بعد از ۵ - ۴ سال گل میدهند، اما اگر روی پایه مناسب پیوند زده شوند میتوان سن گلدهی شان را خیلی پایین آورد به ۳ تا ۴ ماه هم رساند.
اگر شما نیز دوست دارید چند کاکتوس زیبا داشته باشید این بخش از رازهای باغبانی را که درباره طریقه پیوند زدن کاکتوس است، از دست ندهید.
وسایل مورد نیاز برای پیوند کاکتوس
* دستکش برای در امان ماندن از تیغهای کاکتوس
* پنس یا یک انبر یا موچین برای درآوردن تیغها از دست
* یک چاقوی تیز یا تیزبر (کاتر) برای برش
* کش لاستیکی مرغوب برای نگه داشتن پیوند
* الکل برای ضدعفونی چاقو
* پیوند کاکتوس
طریقه انجام عمل پیوند زدن کاکتوس:
۱. ابتدا چاقو یا تیزبر را با الکل ضدعفونی کنید تا بیماری از کاکتوسی به کاکتوس دیگر منتقل نشود.
۲. پایهای را انتخاب کنید که سالم باشد تا بتواند پیوندک را تحمل نماید و قسمت انتهایی سر پایه را به صورت افقی برش بزنید. برای برش زدن چاقوی شما باید تیز باشد، زیرا در صورت کند بودن چاقوی شما این بخش موقع برش کمی لهیده میشود و ممکن است پیوند، خوب نگیرد.
۳. لبههای کناری پایه را از بغل به صورت اریب برش بزنید. اکنون سطح مقطع پایه شبیه هشت وجهی میشود. لبهها را باید بزنیم، زیرا چند روز بعد سطح برش خشک و چروکیده میشود و پیوندک پس میزند.
۴. برای برش پیوندک دوباره چاقو یا تیزبر را ضد عفونی کنید.
۵. برای اینکه احتمال پیوند زدن بالا برود باید قطر پایه و پیوندک متناسب و همسان باشد تا آوندهایشان خوب با هم چفت شود. برای اینکه پیوندک پس نزد بهتر است، پایه کمی بزرگتر از پیوندک باشد، زیرا بعد از پیوند، پیوندک رشدش سریعتر است و پایه رشد جزئی دارد بنابر این باید پایه توانایی نگهداری آن را داشته باشد.
۶. با پنس پیوندک را از روی کاکتوسهایی که بچه کرده اند، بردارید و با چاقوی تیز یا تیزبر لایه نازکی از کف آن را ببرید و روی پایه قرار دهید. حلقه آوندی پایه و پیوندک را با هم میزان کنید و پیوندک را روی سطح پایه بلغزانید تا هوا بین محل پیوند نرود.
۷. چند تا کش دور گلدان بیاندازید تا از بالای پیوندک رد شود و کل ارتفاع گلدان را در برگیرد و پیوندک را محکم نگه دارد. اگر کش دور گلدان محکم باشد، پیوند هم خوب میگیرد.
۸. پیشنهاد میشود برای گلدانهای بزرگ از وزنه به جای کش استفاده کنید به صورتی که دو طرف نخ را وزنه ببندید و از روی پیوندک آویزان کنید.
۹. کاکتوس را در جایی دور از نور و دمای ۲۰ تا ۳۰ بگذارید و بعد از گذشت چند روز بعد از برقراری پیوند کاکتوس را به مکان دلخواه انتقال دهید.
اشتباهات رایج در پیوند کاکتوس:
• یکی از علتهای بد شکل شدن کاکتوسها بعد از پیوند، انتخاب غلط اندازه پایه و پیوندک است. باید قطر پایه و پیوندک متناسب و همسان باشد تا آوندهایشان خوب با هم جفت شود.
• پایه کاکتوس رو کوتاه انتخاب نکنید، زیرا هر چه سطح نور گیر کاکتوس بیشتر باشد فتوسنتز بیشتری میکند و در نتیجه رشد بهتری به پیوندک میدهد.
• اگر میخواهید کاکتوس پیوندی شما سریع بچه بدهد به ریشه پایه دقت کنید، زیرا هر چه ریشههای پایه پیوند در زمان پیوند بیشتر باشد پیوندک سریعتر شروع به رشد و بچه دهی خواهد کرد.
• اگر میخواهید پیوندک رشد خوبی داشته باشد باید به رشد پایه پیوند دقت کنید، زیرا هر چه رشد پایه پیوند بیشتر باشد رشد پیوندک نیز بیشتر است.
• جهت انتخاب پایه مناسب برای پیوندک از چند نفر مطلع سوال بپرسید، زیرا بعضی از پیوندکها روی پایههای خاصی رشد بهتری از خودشان نشان میدهند.
• اگر میخواهید چند کاکتوس مختلف را روی هم به صورت طبقاتی پیوند بزنید و رنگ بندی مختلفی ایجاد کنید، توجه نمایید که هر چه که طبقات بالاتر برود از رشد پیوندک کمتر میشوند به این معنی که ممکن است پیوند در طبقه سوم رشد بسیار کمی داشته باشد. سعی کنید بر روی یک پایه کاکتوس بیش از یک پیوند نزنید، زیرا رشد مجموعه چند پیوندک بسیار از رشد یک پیوندک کمتر خواهد بود.
• اگر کاکتوس جدید خریده اید و میخواهید روی آن پیوند بزنید اجازه بدهید پایه پیوند رشد جدید بکند، زیرا بعد از جا به جایی کاکتوس و خرید آن از جایی به جای دیگر ممکن است رشد کاکتوس متوقف شود و پیوندک رشد نکند.
بعد از پیوند زدن کاکتوس چه کارهایی باید بکنیم؟
گلدان را آبیاری کنید، زیرا پایه قوی است و نیاز آبی اش نسبت به پیوندک بیشتر است. در صورتی که پای گلدان خشک باشد پایه، آب پیوندک را به خود میکشد و آن را خشک میکند، اما اگر گلدان آب کافی داشته باشد، پایه برای آب سراغ پیوندک نمیرود.
موقع آبیاری، روی محل پیوند آب نریزد. برای آبیاری بهتر است گلدان را در یک ظرف آب بگذارید تا گلدان خوب سیراب شود.
پایه کاکتوس را از یک هفته قبل از پیوند آب ندهید، زیرا راحتتر پیوند را جذب میکند و پیوند موفقتر خواهد بود.
زمانِ گرفتنِ پیوند کاکتوس
زمان گرفتن پیوند به نوع پایه کاکتوس بستگی دارد، اما کاکتوسها طی یک هفته پیوند میگیرد. بعد از یک هفته کش را از روی کاکتوس بردارید، زیرا اگر کش بیش از حد بماند به پیوندک فشار وارد شده و پیوندک را خراب میکند.
نکته مهم در مورد پیوند زدن کاکتوس:
اگر اولین بار است که پیوند میزنید پایه را از نوع ستونی یا عمودی (سرئوس) و پیوندک را از نوع گرد و توپی (اچینوپیس) انتخاب نمایید سپس بعد از یادگیری پیوند را روی گونههای دیگر هم امتحان کنید.
بهترین زمان برای پیوند زدن کاکتوس:
اواخر بهار و تابستان مناسبترین زمان برای پیوند زدن کاکتوسها است، زیرا در این زمانها شیرهی داخلی کاکتوس زیاد است و توانایی گرفتن پیوند را دارند.
واژههای کلیدی:
پایه: همان کاکتوس گیرنده پیوند است که قسمت پایینی و ریشه دار گیاه است و وظیفه دارد بخش بالایی گیاه را تغذیه کند. برای پایه بهتر است از کاکتوسهای استوانهای (خیاری یا ماری) و مخروطی استفاده کنید.
پیوندک: قسمت بالایی است که روی پایه قرار میگیرد و عضو دهنده یا اهدا کننده پیوند به حساب میآید. پیوندک میتواند جوانههای جدید یا برش بخشی از گیاه مادری باشد.
حلقه آوندی: با برش کاکتوس در وسط آن یک حلقه دایرهای مشاهده میکنید که مثل قلب آن است. موقع پیوند قلب پایه و پیوندک باید با هم میزان شوند. در برخی کاکتوسها حلقه آوندی به صورت دو خط موازی است.