گزارش مکتوب
طرح شهید سلیمانی ؛ الگویی موفق برای مهار کرونا
در شرایطی که همه به فکر " درمان" کرونا بودند ، برنامه مشترک "شهید سلیمانی" میان وزارت بهداشت و سازمان بسیج با هدف " پیشگیری به موقع " و شناسایی زود هنگام افراد مبتلا به کرونا طراحی شد .
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای استان سمنان ، سرعت انتشار ویروس کرونا ، به رغم رعایت همه دستورالعمل های بهداشتی ، لزوم بسیج همگانی برای سبقت گرفتن از آن را نشان داد و حالا یک سال پس از شیوع کووید 19 ، طرح " شهید سلیمانی " برای این کار برنامه ریزی شده است.
طرحی که استراتژی آن این است که باید کرونا را با نگاه اجتماعی حل کرد نه صرفا با برنامه های بهداشتی و درمانی.
طرحی که می گوید : باید از کرونا سبقت گرفت و اصل را بر پیشگیری از بروز بیماری قرار داد ؛ چرا که در پیشگیری چهار اصل مهم عدالت اجتماعی، جلب مشارکت اجتماعی و مردمی، هماهنگی بین بخشی و تکنولوژی مناسب وجود دارد.
بسیج محله و خانواده برای پیشگیری از کروناطرح شهید حاج قاسم سلیمانی برای کنترل و مدیریت ویروس کرونا در استان سمنان همزمان با سراسر کشور در حال اجراست.
هدفهای اصلی این طرح قطع انتقال ویروس کرونا و افزایش رعایت پروتکلهای بهداشتی، رهگیری و رصد این بیماری، کاهش بستری، کاهش مرگومیر و پوشش حمایتی از گروههای خاص در معرض خطر است.
دکتر جعفر جندقی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی سمنان ، مدیریت و کنترل شیوع کووید 19 به شیوه محلهمحور و خانوادهمحور را از ارکان طرح شهید سلیمانی بیان می کند و می گوید: در این طرح از ظرفیت برنامه "هر خانه یک پایگاه سلامت " استفاده شده تا با شکل گیری و همکاری تیم های مراقبتی، حمایتی و نظارتی و عموم مردم به نتایج خوبی برسیم.
برای اجرای طرح شهید سلیمانی قریب به 2 هزار تیم جامعه بسیج پزشکی در کشور ساماندهی شدهاند و با استفاده از ظرفیت مراکز بهداشت و درمان و پایگاههای بسیج محلات ، این عارضهیابی را آغاز کرده اند.
بسیجیانی که در کوچکترین و دور افتاده ترین نقاط شهر و روستا ، خانه به خانه سرکشی و با جلب مشارکت مردم ، بیماریابی می کنند.
دکتر نوید دانایی رئیس دانشگاه علوم پزشکی سمنان می گوید: پایگاه سلامت در مناطق شهری، خانه بهداشت در روستا و بسیج محلات برای اجرای این طرح پا به کار هستند و حتی هلال احمر و سمن ها هم می توانند با مشارکت در این طرح در زمینه کنترل بیماری در سطح محلات موثر باشند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود هم معتقد است ، این طرح تکمیل کننده دیگر برنامه های پیشگیری و درمان بوده و بر مراقبت از بیماران کرونایی در منزل در کنار بیماریابی، توزیع بسته های معیشتی، تامین بخشی از تجهیزات حفاظتی تاکید دارد.
دکتر رضا چمن با بیان اینکه ارجاع بیماران قرنطینه خانگی در صورت نیاز به نقاهتگاه در این طرح پیش بینی شده است می افزاید: در صورت نیاز بیمار به خدمات بستری درمانی ، وی به بیمارستان اعزام خواهد شد.
جولان کرونا در دورهمی های خانوادگیآمارها می گوید 51 درصد از شیوع کرونا در کشور به علت برگزاری دورهمی های خانوادگی است ؛ دورهمی هایی که بعضا در آن شرایط قرنطینه هم رعایت نمی شود و افرادی که پیش از این به کرونا مبتلا هم بودند در این مهمانی ها شرکت می کنند.
بنابراین آموزش روند رعایت قرنطینه به افراد خانواده در طرح شهید سلیمانی لحاظ شده است .
یکی از مشکلات بوجود آمده در روند درمان ، حضور فرد مبتلا به کرونا در جامعه است که به گفته مریم زرگر کارشناس بهداشتی ، در این طرح اگر فردی مبتلا به کرونا شود، فرد بیمار و افراد نزدیک به او زیر نظر پزشک قرار می گیرند تا از حضور در جامعه منع شده و گروه ناقلان در محیط کاهش یابد.
وی می افزاید: در این طرح با گزارش گیری تلفنی از فرد بیمار و خانواده وی ، افزایش تست PCR ، بیماریابی فعال ، اعمال قرنطینه و ارائه آموزش های لازم، فرآیند درمان سرپایی تقویت شده تا موارد بستری تا حد ممکن کاهش یابد.
دست در دست هم دهیم به مهر...با اینکه شیوع کرونا ، دست دادن را ممنوع کرده ولی دستگیری از هم ، این روزها بیش از گذشته لازم شده است . به این منظور در کنار اقدامات پیشگیرانه در شهید سلیمانی، رزمایش مواسات هم به صورت محله محور در حال اجراست تا آسیب دیدگان از کرونا تنها نباشند.
به گفته معاون هماهنگ کننده سپاه قائم استان سمنان ، در قالب این رزمایش کمیته سبدهای معیشتی، کمیته مسکن، کمیته آزادسازی زندانیان جرائم غیرعمد، کمیته اشتغال، کمیته اموزش و پرورش و تهیه لوازم کمک آموزشی، کمیته تامین جهیزیه و ازدواج آسان، کمیته معنویت و سلامت روان تشکیل شده و اقدامات حمایتی به صورت تخصصی در این کمیتهها انجام میشود.
سرهنگ علی خالقیان می افزاید: 6 گروه جهادی در استان سمنان آماده کمک به مددجویان در بازسازی و تعمیر خانهها در مناطق شهری و روستایی هستند.
برای کمک به بیماران کرونایی که در پرداخت هزینه بستری مشکل دارند هم افرادی در مراکز درمانی شهرستانهای سمنان، شاهرود، دامغان و گرمسار مستقر شده اند.
البته نباید از کمک یک هزار میلیارد ریالی خیران به نیازمندان و خانوادهای آسیبدیده از کرونا در استان گذشت ، ضمن اینکه 18 زندانی جرائم غیرعمد استان سمنان هم با کمک 6 میلیارد ریالی خیران از زندان آزاد شدند.
معاون سپاه قائم استان سمنان از تشکیل بانک اطلاعاتی با عنوان "گرهگشا" هم خبر می دهد ، بانکی که به منظور شناسایی افراد نیازمند تشکیل شده و دستگاههای اجرایی حمایتی مشخصات مددجویان نیازمند خود را در این بانک اطلاعاتی ثبت میکنند و براساس اطلاعات ثبت شده، به خانوادههای نیازمند کمک میشود.
بسیج بسیجیان برای مقابله با کرونابیماریابی ، پیگیری روند درمان و حمایت از خانواده های آسیب دیده از کرونا ، تنها محورهای بسیجیان در مقابله با این بیماری نیست.
مسئول سازمان بسیج سازندگی کشور که برای بازدید از یک کارگاه تولید ماسک و البسه بیمارستانی به سمنان آمده بود گفت : 200 هزار جهادگر بسیجی در قالب 6 هزار و 600 گروه جهادی با انسجام و همبستگی وارد میدان عمل شدند و در بخشهای مختلف از جمله تولید ماسک، تغسیل و تدفین، کمک به تیمهای بهداشتی و ضد عفونی معابر و اماکن فعالیت میکنند.
سردار محمد زهرایی گفت : بسیجیان در طرح شهید سلیمانی هم در بیماریابی، غربالگری، قرنطینه خانگی و کمک به تیمهای پزشکی همکاری دارند.
وی کمک مومنانه، جهش تولید و مقابله با کرونا را جزء وظایف اصلی بسیج در حال حاضر دانسته و بر لزوم کمک به اشتغال، درمان و آزاد سازی زندانیان غیر عمد در قالب طرح مواسات و کمکهای مومنانه تاکید دارد.
عبور از کرونا ...شمار درگذشتگان به علت ابتلا به کرونا در استان سمنان به عدد 820 رسیده است .
بر اساس اعلام کمیته اطلاع رسانی ستاد مدیریت مقابله با کرونا استان سمنان ، کل مبتلایان به کرونا در این استان از ابتدا تا کنون 19 هزار و 760 نفر بوده و هم اکنون 177 نفر به دلیل ابتلا به ویروس کرونا در بیمارستانهای استان سمنان بستری هستند و بر اساس هم اکنون این استان در وضعیت نارنجی قرار دارد.
پیشگیری از شیوع کرونا و قطع زنجیره ابتلا ، تنها مشارکت مردم محقق می شود، مردمی که در شرایط سخت جنگ ، سیل ، زلزله و رویدادهایی از این دست یکدیگر را تنها نگذاشتند و بسیجی وار و داوطلبانه به کمک هم شتافتند ، این بار نیز با تاسی بر شهیدی که همواره خود را وقف مردم کرد ، برای کنترل و پیشگیری از کرونا آستین بالا زدند.
حالا نوبت انجمنهای مردم نهاد، روحانیون، ورزشکاران ، هنرمندان و موثران است که با تشریح وضعیت موجود را به آن دسته از افرادی که هنوز بیماری را جدی نگرفتهاند، با تشدید رعایت دستورالعملهای بهداشتی ، از کرونا سبقت بگیریم و از آن عبور کنیم.