سازمان نقشهبرداری کشور و سازمان مدیریت بحران، در راستای اجرای بخشهایی از قانون مدیریت بحران، تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
این تفاهم نامه همکاری، به استناد ماده (۱۱) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه کشور و در راستای تحقق اهداف قانون مدیریت بحران کشور و با هدف هم افزایی دو دستگاه مصوب شده است.
با توجه به نقش مهم و مؤثر سازمان نقشهبرداری کشور در تأمین اطلاعات مکانی لازم جهت پیشآگاهی و کمک به مدیریت سریع و به موقع بحرانها در قبل و بعد از رخدادها، سازمان نقشهبرداری کشور در این راستا اعلام آمادگی کامل خود را اعلام کرد.
آقای پیمان بکتاش معاون فنی سازمان نقشهبرداری کشور با ارائه گزارش فنی و تخصصی، اهم اقدامات اخیر سازمان نقشهبرداری کشور را تشریح کرد.
وی پس از بیان انواع بحرانها از جمله زمین لرزه، سیل، آتشفشان، فرونشست، فروچاله و ... گفت: «بر اساس مستندات قانونی تشکیل شورای راهبری مدیریت بحران و پدافند غیرعامل سازمان نقشهبرداری کشوربا دو کمیسیون تخصصی و چندین کمیته و کارگروه تخصصی از نخستین تمهیدات سازمان در جهت مدیریت بحران و پدافند غیرعامل به شمار میآید.»
معاون فنی سازمان نقشهبرداری کشور اهداف شورای راهبری مدیریت بحران و پدافند غیرعامل را برشمرد. ایجاد سامانه جمع آوری اطلاعات، شناسایی، رصد و پایش مخاطرات، ایجاد ساختار مناسب برای انجام ماموریتهای پدافند غیرعامل با هماهنگی سازمان پدافند غیرعامل کشور، ایجاد وتوسعه زیر ساخت اطلاعات مکانی مدیریت بحران جهت آمادگی و پاسخ به بحرانها و مخاطرات طبیعی و موارد مهم دیگری از جمله این اهداف بود که در جلسه مطرح شد.
بکتاش درباره اهم اقدمات انجام شده از سوی کمیسیون مدیریت بحران در سازمان نقشهبرداری کشور گفت: رصد مداوم حرکات گسلهای مهم کشور با استفاده از ایستگاههای دائمی شبکه ژئودینامیک سراسری ایران به عنوان پیش آگاهی وقوع زمین لرزه و تولید اخبار و اعلامهای به موقع (قبل و بعد از وقوع زمین لرزهها) یکی از مهمترین اقدامات صورت گرفته در سازمان نقشهبرداری کشور است. در گامی دیگر نقشه مناطق مستعد وقوع سیلاب در آذرماه سال جاری تهیه و به مسئولان کشوری و همچنین مسئولان محلی اعم از استانداریها و فرمانداریها در جهت جلوگیری از وقوع بحران نیز اطلاع رسانی شد. نقشه مناطق برف گرفته در مناطق هشدار و اعلام نرخ فرونشست و تهیه نقشههای تحت خطر این پدیده در کشور نیز هر یک در طبقه بندی مشخص به مسئولان اجرایی مرتبط ارسال شد.
تهیه اطلسهای فرونشست، نقشه میزان شیوع کرونا در استانهای کشور و قابل دسترس در پورتال سازمان نقشهبرداری کشور و مطالعات علمی گسترده بینالمللی از فعالیتهای دیگر سازمان نقشهبرداری کشور بود که از سوی معاون فنی سازمان عنوان شد.
در ادامه این مراسم جعفرزاده ایمنآبادی رئیس سازمان نقشه برداری کشور ضمن تقدیر از سازمان مدیریت بحران برای اینکه همواره در روزهای سخت همراه مردم کشور است، گفت: اطلاعات مکانی با نگاهی فرابخشی در سطح ملی، بازوی اجرایی مدیریت بحران کشور است.»
وی افزود: در سازمان نقشهبرداری کشور با هفتاد سال قدمت؛ ظرفیت فنی و تخصصی وجود دارد که میتواند سازمان مدیریت بحران کشور را در جهت همراهی ملت شریف یاری کند.
جعفرآبادی ایمن آبادی با طرح این پرسش که باوجود اعلام هشدارهای سازمان نقشهبرداری کشور و اطلاعات موجود در این سازمان چرا مسئولان در کشور برای حل مشکل فرونشست باهم تعارف میکنند، گفت: سازمان نقشهبرداری کشور با ۱۳۴ ایستگاه دائمی ژئودینامیک در سطح کشور و رصد ۲۴ ساعته تغییرات پوسته زمین میتواند حرکات گسلها را به صورت لحظهای پایش کند و دادههای آن را جهت برنامه ریزی در اختیار مسئولان ذیربط قرار دهد.»
وی افزود: پدیده فرونشست بسیاری از دشتهای کشور خصوصاً دشتهای جنوب پایتخت را تهدید میکند و این در حالی است که وزارت کشاورزی تمهیدی برای اعمال محدودیت کاشت محصولات کشاورزی در دشتهای پرخطرکشور در نظر نگرفته است. پدیده فرونشست، برخی خطوط ریلی کشور و باندهای پرواز فرودگاههای پایتخت را نیز تحت تأثیرخود قرار داده است و سازمان نقشهبرداری کشور به صورت شفاف با تهیه نقشههای فرونشست و اعلام نرخ آن به مسئولان مربوطه هشدارهای لازم را داده است. این اطلاعات میتواند برای پیشگیری از حوادث متعددی مورد بهره برداری مدیران ارشد کشوری و دستگاههای مسئول قرار بگیرد.
رئیس سازمان نقشهبرداری کشور با اشاره به سیستمهای هشدار سریع، اطلاعات عکسبرداری هوایی یا زمینی و سایر اطلاعات و توان محاسباتی وعملیاتی سازمان نقشهبرداری کشور که میتواند در خدمت مدیریت بحران بلایا در کشور باشد، گفت: اکنون و بواسطهی فصلی که از نظر بارش در آنیم کمیته سیلاب در سازمان نقشهبرداری کشور میتواند با سازمان مدیریت بحران در حوزه سیلاب همکاری کند. هرچند بیشتر دستگاهها در ارائه دادهها کمی با احتیاط عمل میکنند، اما سازمان نقشهبرداری کشور اطلاعات خود را به صورت طبقهبندی شده در اختیار سازمان مدیریت بحران قرار میدهد. از سوی دیگر تیم متخصص سازمان نقشهبرداری کشورآمادگی دارد تا تحت روش مونیتورینگ و دراتاق مدیران در تمامی سطح کشور حاضر باشد و تمام اطلاعات لازم آن دستگاه مسئول را برای تصمیم گیری در اختیار بگذارد. همه اطلاعات مکانی تهیه شده در حوزه مدیریت بحران در ژئوپورتال سازمان نیز در دسترس تمام مدیران و مردم شریف ایران قرارداده شده است.
جعفرزاده ایمنآبادی با ذکر این نکته نهایی که سازمان نقشهبرداری کشور و متخصصان آن، این آمادگی را دارد تا به عنوان یک بازوی اجرایی برای سازمان مدیریت بحران، همکاریهای لازم را با آن مجموعه داشته باشد، امضای این تفاهم نامه را در تقویت همکاریهای مشترک بین دو دستگاه برای مصالح ملی و جان و مال مردم کشور اثرگذار خواند.
در بخش دیگر آیین امضای تفاهم نامه، اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران گفت: ظرفیت بزرگ سازمان نقشهبرداری کشوربرای تأمین نیازهای اطلاعاتی و آماری مدیریت بحران در ذیل ماده ۱۶ قانون با محوریت سازمان برنامه و بودجه تبیین شده است.
وی از توان و اعلام آمادگی سازمان نقشهبرداری تقدیر نمود و اذعان داشت: سازمان مدیریت بحران که تشکیل آن بدستور مقام معظم رهبری و پس از رخداد حادثه زلزله بم بوده است، هر چند از نظر حیطه وظائف متاسفانه هنوز کمتر شناخته شده است لیکن با تمامی توان موجود و در راستای مأموریتهای سپرده شده به آن بالاخص ایجاد هماهنگی در استفاده از ظرفیت موجود در کشور؛ در مسیر مدیریت بحرانهای کشور حرکت میکند.
وی افزود: سازمان مدیریت بحران هیچ گونه ابزاری از خود و برای خود ندارد بلکه باید از ظرفیتهای موجود در کشور نظیر توان اجرایی سازمان نقشهبرداری کشوراستفاده کند و ماموریت اصلی آن هماهنگسازی توان ملی وسپس بهرهگیری کامل از آن در مدیریت بحران کشور است.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با تأیید و تأکید برعقیده جعفرزاده مبنی بر ضرورت نگاه فرابخشی به دادهها و اطلاعات تهیه شده در بطن دستگاههای اجرایی کشور، افزود: «متأسفانه نگاه فعلی دستگاهها به مدیریت بحران نگاه بخشینگری است لیکن امروز با توان و اعلام آمادگی سازمان نقشهبرداری کشور روبرو هستیم و امیدواریم که بتوانیم از ظرفیت نیروهای متخصص این سازمان استفاده کنیم. مأموریت سازمان مدیریت بحران نظارت و همسوسازی توان مدیریت بحران در کشور است و سازمان نقشهبرداری کشور قطعا" میتواند با ارائه اطلاعات مکان محور سازمان مدیریت بحران را در راستای ماموریتها و مسئولیتهایی که دارد یاری کند.
وی با اشاره به پدیده فرونشست در کشور تصریح کرد:متاسفانه برداشت آبهای زیرزمینی فرونشست در تهران را به یک مسأله جدی تبدیل کرده است. علاوه بر فرونشست سونامی مناطق مکران، آتشفشان دماوند و تفتان و... نیز از موارد حائز اهمیت در همکاریهای دو سازمان است. سازمان نقشهبرداری کشور میتواند به ما کمک کند تا بتوانیم اطلاعات دقیق وقایع را دریافت و ضمن شناسایی مناطق پرخطر اقدامات لازم در زمینه پیشگیری از وقوع بحران را انجام دهیم.
نجار اضافه کرد: نشست امروز و امضای تفاهم نامه همکاری مشترک با سازمان نقشهبرداری کشور ما را در ادامه این ماموریتها و مسئولیتها امیدوارتر کرد و ما نیز اعلام میکنیم که با در اختیار داشتن این اطلاعات مکانی و پیش نشانگرها که بسیار یاری دهنده خواهند بود آماده خدمتگزاری به ملت شریف ایران هستیم.
گفتنی است در راستای نقش سازمان نقشهبرداری کشور در اجرای بخشهایی از قانون مدیریت بحران کشور، از طریق تعامل مستمر درمواردی از قبیل پایش حرکات پوسته زمین در کشور، فرونشست، سونامی و سیل، و همچنین طراحی و تدوین ابزارهای نرمافزاری و بسترهای ارائه خدمات و تسهیلات برای مقاطع زمانی و کلاسههای مختلف مدیریت بحران و انجام همکاریها در ۱۲ زمینه تخصصی و فنی تدوین شده است. دستیابی به برآوردهای ریسک، تدارک مدیریت ریسک، انجام تحلیلهای بحران، و تدوین تاثیرات اقتصادی و اجتماعی حادثه، پایش حرکات پوسته زمین در کشور، گردآوری دادههای مورد نیاز سامانههای پایشی و هشدار سریع زلزله، آتشفشان و سیل و ایجاد رصدخانه دائمی، تعیین پهنهها و نرخ فرونشست در مناطق مختلف کشور، ایجاد زیرپورتال مکانی مدیریت بحران در چارچوب معماری زیرپورتال ملّی کشور، دستیابی به تجهیز آنی امکانات نرمافزاری ژئوماتیکی متناسب با حادثه، با حداقل وابستگی به زیرساختهای آسیب پذیر و... از جمله زمینههای همکاری ذکر شده در تفاهم نامه بود.
بر این اساس سازمان نقشهبرداری کشور متعهد شد تا ضمن همکاری مستمر از مدیریت بحران کشور در راستای موضوعات این تفاهمنامه نیز پشتیبانی کند. همچنین مقرر شد تا سازمان نقشهبرداری کشور دادههای تراز دریا، پردازش دادهها، مدلسازی، پیشبینی و ارائه هشدارهای لازم برای سونامی و گردآوری دادههای مورد نیاز سامانههای پایشی و هشدارسریع زلزله، سیل و آتشفشان؛ از طریق گسترش شبکه ایستگاههای دائمی ژئودینامیک و GNSS و پردازش دادههای ماهوارهای و ثقلسنجی را انجام و به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری وزارتخانههای راه و شهرسازی جهت اجرای قوانین مدیریت بحران ارائه دهد.
جذب، هدایت و توزیع امکانات و کمکهای دولتی داخلی و خارجی در حمایت و توسعه حوزه نرمافزار و تقویت زیرساختهای شبکههای ژئودینامیک سراسری و چارچوبهای مرجع و سنجندههای سازمان نقشهبرداری مطابق با قانون مدیریت بحران کشور، اشتراکگذاری دادههای مکانی مربوط به بحرانهای اتفاق افتاده در ژئوپورتال ملی، ایجاد دسترسی به دادههای آنی مدیریت بحران برای استفاده در زیرپورتال مکانی مدیریت بحران، ارائه مستندات آماری از فراوانی خطر و موقعیت مکانی آن در کشور و ... نیز بخشی از تعهدات سازمان مدیریت بحران کشور در این تفاهم نامه بود.
لازم به ذکر است این تفاهم نامه در ۱۴ ماده، ۲ تبصره و ۴ نسخه اصلی تهیه و تنظیم شده که امروز به امضای جعفرزاده ایمنآبادی رئیس سازمان نقشهبرداری کشور و اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران کشور رسید.