کارشناس مسایل منطقه گفت: واکنش جدی و عزم و غیرت ملی ایرانیان سبب عقب نشینی دولت ترکیه از اظهارات اخیر اردوغان در مراسم رژه در باکو شد.
وی گفت: رئیس جمهور ترکیه تصور میکرد با حضور در جنگ قره باغ میتواند در آینده منطقه موثر باشد و این کشور را به بازیگری تاثیرگذار تبدیل کند و این هدف را در حوزه گرایش قومی به ویژه مساله پان ترکیستی گسترش دهد.
آقای بهمن افزود: سخنان اردوغان در رژه باکو و واکنش ایران به آن نشان داد، کشورمان جایی نیست که او بخواهد چنین سیاستی را پیش ببرد و تمامیت ارضی ایران مسالهای نیست که ملت ما در قبال آن بی تفاوت باشند.
وی گفت: بنابراین به رغم اینکه صحبتهای اردوغان برای افزایش تاثیرگذاری و نفوذش در قفقاز ایراد شد، اما واکنش ملت ایران شکست این سیاست را در پی داشت.
این کارشناس مسایل منطقه افزود: واکنشی که این موضوع در دو سطح مردمی و دولتی در ایران برانگیخت، هم واکنشی بود که طرف ترکیهای به هیچ عنوان تصور نمیکرد که ایرانیان تا این حد در قبال مسایل ملی خود حساسیت داشته باشند.
آقای بهمن تصریح کرد: در سالهای اخیر به ویژه دو سال گذشته این تصور پیش آمده بود که ایران به علت تحریمهای ظالمانه آمریکا در شرایط ضعف به سر میبرد و نارضایتیهای اجتماعی از نظام افزایش یافته است، دولت ترکیه براساس چنین تحلیل نادرستی تصور میکرد میتواند جای ایران را در منطقه بگیرد، اما واکنش ملت نشان داد که آنان به تمامیت ارضی و حاکمیت جمهوری اسلامی حساسیت بسیار دارند و از این مساله به سادگی نخواهند گذشت.
وی افزود: مردم نشان دادند اگرچه با مشکلات اقتصادی مواجهند اما، خلاف تصور مقامات ترکیه، این سبب نمیشود که در قبال حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشورشان، خدشه پذیر باشند.
آقای بهمن تاکید کرد: این رویداد و واکنش ملت ایران به آن نه فقط به ترکیه بلکه به کشورهای منطقه و دولتهای غربی این پیام بسیار مهم را صادر کرد که مردم ایران درخصوص حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشورشان با هیچ کس شوخی ندارند و هر کس بخواهد حتی در حد کلام و خواندن یک بیت شعر به آن تعرض کند واکنش جدی نشان میدهند.
وی افزود: واکنش مردم، اردوغان را متوجه این واقعیت کرد که ایران جایی نیست که در آن حرکتهای تفرقه افکنانه کنند و ملت در مقابله با چنین حرکاتی تعارف ندارد.
این تحلیلگر مسایل سیاسی همچنین درباره موضع گیری دستگاه دیپلماسی در قبال اظهارات اردوغان گفت: وزارت امورخارجه و دولت در این رویداد، پشت سر مردم حرکت کردند و ملت پیشقراول اعتراض به اردوغان و اظهارات تفرقه افکنانه او شدند.
آقای بهمن تاکید کرد: پیامی که باید از جانب ایران صادر میشد پیش از دولت از جانب افکارعمومی صادر شد که شاید این خیلی هم خوب است، زیرا نشان داد که این تقابل، ماهیت دولتی نداشت بلکه از جانب افکارعمومی بود، زیرا اگر مساله به اعتراض دولتی ختم میشد ممکن بود در رایزنیهای سیاسی به سادگی از آن بگذرند، اما وقتی با واکنش جدی مردم مواجه شد متوجه شدند که دیگر چنین تحرکات پان ترکیستی و اشتباهات محاسباتی را تکرار نکنند.