گزارش مکتوب
کمای گردشگری در کرونا
پاییز استان سمنان ، همیشه فصل تورهای گشت و گذار جنگلی ، ماسه نوردی کویری و برف بازی های کوهستانی بود ؛ اما کرونا طومار صنعت گردشگری را در این استان چهار فصل در هم پیچیده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیمای استان سمنان ، مراکز گردشگری استان سمنان متاثر از محدودیت های اعلام شده ستاد ملی کرونا ، ماههاست تابلوی " خوش آمدید " را از سر در خود برداشته و تابلوی " تعطیل است" را آویخته اند.
پس از شیوع کرونا ، شعار " سمنان را از معبر گردشگری به مقصد گردشگری تبدیل کنیم" نه تنها محقق نشده بلکه با محدودیت ترددهای بین شهری ، امیدها برای نگهداشت مسافران احتمالی جاده ترانزیتی تهران – مشهد در این استان هم بکلی از بین رفته است .
استان سمنان که در شاهراه ارتباطی جاده تهران – مشهد سالانه مسیر عبور 22 میلیون مسافر بود و با داشتن هزار و 833 اثر تاریخی، فرهنگی، طبیعی و معنوی و بوم گردی می توانست به مقصدی برای گردشگران تبدیل شود ، امروز با مشکل اقامتگاه های گردشگری زیان ده و بیکاران صنعت گردشگری روبرو شده است .
خسارت میلیاردی کرونا به صنعت گردشگری در سمنان خسارت شیوع کرونا به صنعت گردشگری استان سمنان حدود هزار میلیارد ریال است ، این را مهدی جمال مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی این استان می گوید . خسارتی که برای جبران آن ، به گفته وی ، امهال پرداخت 23 درصدی حق بیمه کارفرمایی کارکنان شاغل در واحدهای گردشگری و صنایع دستی، تعویق پرداخت قبوض آب، برق و گاز به مدت سه ماه و پس از آن به صورت اقساطی و امکان استفاده واحدها، فعالان گردشگری و صنایع دستی از اوراق تضمینی سرمایه در گردش و گواهی اعتبار مولد در نظر گرفته شده است .
مهدی جمال مستنداتی دارد که پس از شیوع کرونا مدیران 23 واحد اقامتی و گردشگری استان سمنان اعلام کردند که به رغم مشکلات اقتصادی و تعطیلی هتل و رستوران ها از خواستن عذر بیش از 100 تن از کارگران آن مراکز خودداری کرده و سعی کرده اند کارگرانشان بیکار نشوند.
با این حال روزی نیست که اخطاریه قطع انشعابات به دست رستوران داران ، هتل داران و دیگر اقامتگاه های گردشگری نرسد.
جمال از این موضوع هم گلایه دارد و در حمایت از فعالان صنعت گردشگری استان سمنان می گوید: متاسفانه برخی از دستگاههای خدمات رسان، باوجود مشکلات به وجود آمده برای مراکز گردشگری ، بدون درک این شرایط ، برای این واحدها اخطاریه قطع آب، برق و گاز صادر می کنند که در این زمینه باید مسئولان ارشد استان برای حمایت از این فعالان اقتصادی متضرر از کرونا وارد عمل شوند.
مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان ، بانکهای این استان را هم برای حمایت از فعالان اقتصادی بخش گردشگری برای به تعویق انداختن موعد بازپرداخت تسهیلات، به کمک طلبیده است .
دیگر فقط اتاق خالی موجود است ...محمد حسین پور اهل روستای گردشگری رضا آباد ، از دو سال پیش خانه پدری را به اقامتگاه تبدیل کرد به امید اینکه تا تمام شدن فرصت تنفس برای بازپرداخت تسهیلات بانکی ، دخل و خرجش متوازن شود ، اما حالا نه تنها درآمدی نداشته بلکه اقساط را هم باید از جیب بدهد .
او بسیاری از محلی ها را هم برای خدمات بوم گردی به کار گیری کرده تا به گردشگران کویرنورد ، خدماتی نظیر تهیه و سرو خوراکی غذای محلی و شتر سواری ارائه کنند و با خودروهای تجهیز شده آفرودی رمل نوردی کنند که حالا همه این افراد هم ماه هاست که بیکار و بدهکار مانده اند.
جمشید فرزاد از روستای گردشگری پاده آرادان هم می گوید : روستاییان پاده با برگزاری جشنواره های کنار جاده ای ، از مسافران گذری مسیر تهران ـ مشهد درآمد مناسبی در فصول غیر کشت و کار کشاورزی داشتند اما این گروه های برگزار کننده از عید 99 تا به حال حداقل 10 مناسبت مسافرتی را از دست داده اند.
حمید اسلامی که مجموعه گردشگری او در روستای ابر استقرار دارد، زمانی را یاد آوری می کند که بخاطر تمام شدن ظرفیت بوم گردی ها ، مسافران را از ابتدای جاده ورودی روستا برمی گردانند و الان 10 ماه است که هیچ خودرویی با پلاک غیر بومی مسیرش به جاده ابر نمی خورد و از صنایع دستی گرفته تا محصولات سر درختی و فرآوری خوراکی های محلی دارای برند های معروف ، در قفسه ها خاک می خورد.
در روستای قلعه بالا در جنوب شهرستان شاهرود هم اوضاع خوب نیست حسن کیقبادی از روستاییان قلعه بالا معتقد است: 80 درصد کسب روستائیان منطقه سالهاست که از کشاورزی و دامداری به سمت گردشگری رفته و علاوه بر این ، وابستگی مالی زیاد به این منبع درآمد ، خسارت زیادی به باغ هایی زده که خریدار محصولاتش گردشگران بودند.
مسعود عجمی تحصیلکرده گردشگری است و به همراه 11 نفر از دوستانش بعنوان راهنمای تور در مناطق شمالی و جنوبی شهرستانهای شاهرود و میامی فعالیت می کردند و مجوز کار آنها مخصوص شغل راهنمای گردشگری است و حالا علاوه بر مشکلات معیشتی ، بخاطر نداشتن بیمه ، امنیت شغلی و آینده خود را نیز از دست داده اند.
شاید تبدیل هتل به نقاهتگاه بیماران کرونایی یکی از همان درمان های کوتاه مدتی باشد که برای جلوگیری از ضررهای هنگفت به صنعت گردشگری اندیشیده شده است .
در استان سمنان هم سه هتل استان برای تبدیل به عنوان نقاهتگاه بیماران مبتلا به کرونا اعلام آمادگی کردند.
محمد مهدی کردان رئیس جامعه هتلداران استان سمنان گفت: اسامی این هتلها برای بررسی به جامعه هتلداران کشور و وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اعلام شده و پس از بررسی نهایی، یکی از این هتلها به عنوان نقاهتگاه بیماران مبتلا به کووید 19 معرفی میشود.
کارشناسان وزارت بهداشت و درمان نیز ارزیابیهای لازم را از این هتلها انجام میدهند و در صورت داشتن استانداردهای لازم، هتل در اختیار بیماران کرونایی قرار میگیرد.
در این طرح، هتلی که به نقاهتگاه تبدیل میشود تنها امکان ارائه خدمات به بیماران کرونایی دارد و گردشگران و مسافران امکان ورود به این هتلها را نخواهند داشت.
پرداخت تسهیلات کروناییعلاوه بر طرح هایی مثل تبدیل هتل به نقاهتگاه بیماران کرونایی ، فعالان گردشگری و صنایع دستی استان سمنان برای بیرون آمدن از فشار اقتصادی ناشی از شیوع کرونا ، تاکنون شش میلیارد ریال تسهیلات جبران خسارت کرونا گرفته اند.
تسهیلاتی که به گفته محمد طاهریان ، معاون سرمایهگذاری، گردشگری و تامین منابع اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان سمنان ، فقط بخش کوچکی از خسارتهای وارد شده به تاسیسات گردشگری و صنایعدستی این استان را جبران می کند.
وی می افزاید: نرخ این تسهیلات 12 درصد است و متقاضیان میتوانند اقساط 24 ماهه را با چهار ماه تنفس از زمان دریافت تسهیلات پرداخت کنند.
تسهیلاتی که به متقاضیان 102 پرونده در رستههای صنایعدستی، بومگردی، دفاتر خدمات مسافرتی، هتلها و سایر تاسیسات گردشگری پرداخت شده و علاوه بر جلوگیری از تعطیلی تاسیسات گردشگری و کارگاههای صنایع دستی، پایداری اشتغال برای 262 نفر را فراهم کرده است .
تورهای غیر مجاز ؛ پاشنه آشیل صنعت گردشگریدر شرایطی که فعالان مجاز صنعت گردشگری در استان سمنان با رعایت پروتکل ها و محدودیت های اعمال شده از طرف ستاد ملی کرونا ، روزگار اقتصادی را به سختی می گذرانند ، برخی افراد با برگزاری تور غیرمجاز و با انواع تبلیغات در فضاهای مجازی و حتی کاغذی درشهر، به دنبال منافع مالی خود هستند .
مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان با تاکید بر اینکه با برگزار کنندگان تورهای غیرمجاز برخورد جدی میشود، گفت: تورهای غیر مجاز سودی را که باید به جیب فعالان گردشگری استان برود از آن دلالان گردشگری میکنند و ما اجازه چنین تخلفی را نمی دهیم.
مهدی جمال می گوید: این تورهای غیرمجاز و غیرقانونی را افراد غیر حرفه ای برگزار می کنند که اگر از فعالیت آنها جلوگیری نشود حوزه گردشگری با مشکلات و آسیب های جدی مواجه خواهد شد.
جمال برگزاری تورهای غیرمجاز را آیینه تمام نمای بیکاری دفاتر مجاز خدمات مسافرتی و راهنمایان تور می داند و از شهروندان می خواهد در صورت مشاهده برپایی و تبلیغ برای برگزاری چنین تورهایی آن هم در شرایط شیوع کرونا را با شمارهگیری 33300075 داخلی 129 اطلاع رسانی کنند.
توسعه گردشگری مجازیشیوع کرونا سبب شد سبک گردشگری تغییر کند و امروزه شاهد توسعه " گردشگری مجازی " در جهان هستیم ، سبکی که
غیر از اینترنت و تهیه محتوای سه بعدی به هیچ زیرساخت دیگری نیاز ندارد و قادر است کاربر را با اماکن تاریخی و گردشگری و حتی نمایشگاهی آشنا کند.
در استان سمنان نیز این سامانه به صورت آنلاین در دسترس است و در فاز نخست 40 جاذبه گردشگری طبیعی و تاریخی را در چهار نسخه اپلیکیشن، نرمافزار، واقعیت مجازی (VR) در معرض دید مخاطب قرار می دهد.
لیست عناوین جاذبهها، لینک جانمایی در نقشه بهصورت آنلاین، توضیحات صوتی و متنی از دیگر ویژگیهای مهم این سامانه است و کاربر می تواند با مراجعه به سایت اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان سمنان به نشانی
www.mirassemnan.ir از خدمات این سامانه بهرهمند شود.
سایه سرد کرونا بر سر جامعه گردشگری صنعت گردشگری ، عرصه ای با اشتغالزایی بالا هزینه کم و سود زیاد است ولی معلوم نیست کرونا چه زمانی سایه سنگین اش را از روی این صنعت بر میدارد.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هم در سفر به سمنان از خسارت 12 هزار میلیارد تومانی شیوع بیماری کرونا به بخش گردشگری کشور تا مرداد ماه خبرداده بود.
آنچه به نظر می رسد در دوران پسا کرونا هم ، مردم همچنان بخاطر ترس از شیوع مجدد بیماری ، بهمکانهای دور از خانه سفر نخواهند کرد؛ اقامتهای کوتاه و سفر با خودروی شخصی از هواپیما و وسایل عمومی جذابیت بیشتری خواهد داشت و به دلیل ملاحظات از کرونا و ضعیف شدن اقتصاد مردم، سفرهای بلندمدت جای خود را به سفرهای کوتاهمدت خواهند داد.
کارشناسان گردشگری می گویند عوارض ناشی از کرونا بر اقتصاد گردشگری حداقل تا چهارماه آینده ادامه خواهد داشت. چهارماهی که یک پیک سفر جدی را شامل میشود و حالا قسمتهای مختلف گردشگری ایران شامل هتلها، آژانسهای گردشگری، اقامتگاههای بومگردی، تورگردانان و راهنمایان گردشگری و حتی هنرمندان صنایع دستی یک سوم از سالشان را درآمد نخواهند داشت.
کرونا در حال حاضر چشم انداز روشنی پیش روی فعالان گردشگری باز نمی کند و به این ترتیب فعالان این عرصه ، از راهنمایان و تور لیدرها گرفته تا صاحبان اقامتگاه ها و بوم گردی ها ، رستوران های بین راهی و هتل ها ، همگی تا مدتها با تهدید بحران کرونا روبرو هستند و مسئولان امر باید برای رفع نگرانیهای این قشر تدابیری اصولی بیندیشند.
تا پیش از کرونا در استان سمنان 90 اقامتگاه بومگردی، 15 هتل و مهمانسرا، 14 اقامتگاه سنتی، پنج مهمانپذیر، پنج مجتمع گردشگری، 79 خانه مسافر، یک هتل آپارتمان، دو مرکز تفریحی سرگرمی، یک اردوگاه، یک متل، 31 دفتر خدمات مسافرتی، 42 رستوران بین راهی، 19 سفره خانه سنتی و سه موسسه آموزش گردشگری فعال بود که حالا دیگر نیست ...