محققان گفتند پنج ژن اصلی بدن انسان ارتباط مستقیمی با شدیدترین حالات بروز بیماری کرونا دارد.
در این تحقیقات همچنین روشن شد میتوان ساختار چند داروی موجود را برای درمان افرادی که در اثر ابتلا به کرونا به شدت بیمار شده اند تنظیم مجدد کرد.
محققان در این تحقیق دی ان ای ۲۷۰۰ نفر را که در ۲۰۸ واحد مراقبتهای ویژه در سراسر انگلیس بستری بودند بررسی کردند و دریافتند ۵ ژن که در انجام دو فرایند مولکولی - یعنی مصونیت مقابل ویروسها و مقابله با التهاب ششها - دخیل هستند عامل اصلی در بروز بسیاری از بیماریهای شدید ناشی از ابتلا به کرونا میباشند.
کنت بیلی، مشاور دانشگاهی مرکز پزشکی دانشگاه ادینبورگ که یکی از مدیران این تحقیق بوده است گفت: «نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان میدهد چه داروهایی باید در صدر فهرست آزمایش بالینی قرار گیرند.»
وی گفت عملکرد این ژنها با نامهای IFNAR۲، TYK۲، OAS۱، DPP۹، و CCR۲ تا حدودی توضیح میدهند چرا برخی افراد در اثر ابتلا به کرونا به شدت بیمار میشوند در حالی که برخی دیگر اصلا هیچ تاثیری نشان نمیدهند.
یافتههای این تحقیق که در نشریه نیچر منتشر شده است به دانشمندان کمک خواهد کرد به تحقیقات درباره داروهای بالقوه برای درمان کرونا از طریق انجام آزمایشهای بالینی داروهایی که مسیرهای مشخص ضدویروسی و ضدالتهابی را هدف میگیرند سرعت ببخشند.
بیلی گفت در میان داروهایی که بیشترین اثر بالقوه را در درمان کرونا دارند طبقهای از داروهای ضدالتهابی موسوم به مهارکنندههای جی ای کی (JAK) وجود دارند که شامل داروی ضدآرتروز باریسینیب (baricitinib) ساخت شرکت الی لیلی (Eli Lilly) میباشد.
تیم بیلی همچنین دریافت تقویت فعالیت ژن IFNAR۲ میتواند موجب حفاظت در برابر کرونا شود، زیرا به احتمال بسیار زیاد تاثیر درمان از طریق اینترفرون را در بدن شبیه سازی میکند.
داروهای مختلفی را در آزمایشهای بالینی مقابله با کرونا آزمایش کرده اند که شامل اینترفرون بتا وان ای (interferon-beta-۱a)، آنتاگونیست گیرنده اینترلوکین وان (interleukin-۱) و داروی ضدآرتروز ساخت شرکت سانوفی موسوم به کوزارا (Kevzara) میباشند.
تا کنون، استروئیدی موسوم به دگزامتازون و داروی ضدویروس نوساختهای به نام رمدسیویر که شرکت جیلید Gilead آن را تولید کرده است تنها داروهایی هستند که در سراسر جهان برای درمان بیماران کرونایی تجویز شده اند هرچند رمدسیویر برای درمان موارد شدید بیماری کرونا توصیه نمیشود و در آزمایشها نیز ترکیبی از نتایج مثبت و منفی نشان داده است.