به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما ؛ پس از درخواست نخست وزیر بریتانیا برای توافق بازرگانی یا اتحادیه اروپا براساس الگوی استرالیایی، نخست وزیر پیشین استرالیا به بریتانیا هشدار داد که باید به دنبال توافقی مناسب خود باشد و از استرالیا تقلید نکند.
روزنامه گاردین نوشت بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا پس از بازگشت از سفر روز چهارشنبه به بروکسل و ناتوانی در دست یافتن به توافق با اتحادیه اروپا، اعلام کرد اکنون کشورش باید برای جدایی بدون توافق آماده شود. توافق استرالیا با اتحادیه اروپا، برای بریتانیا نیز مناسب است و دولت این الگو را پی خواهد گرفت. در پی انتشار این خبر، مالکولم ترنبول (Malcolm Turnbull)، نخست وزیر پیشین استرالیا هشدار داد شرایط استرالیا و بریتانیا متفاوت است و بریتانیا باید به دنبال توافق مناسب برای خودش باشد.
وی اعلام کرد توافقی همچون استرالیا با اتحادیه اروپا، برای بریتانیا مفید نخواهد بود.
توافق بازرگانی استرالیا با اتحادیه اروپا، براساس تعرفههای سازمان جهانی تجارت است که پس از دو سال گفتگو به دست آمد و براساس آن، تعرفههای مالیاتی بر همه کالاهای وارداتی و صادرتی و نیز بازرسیهای گمرکی بر کالاها اعمال میشود.
دو طرف پس از ناتوانی در دستیابی به توافق درباره بازرگانی آزاد، به این قرارداد تن دادند. روزنامه گاردین به نقل از کار بیلت (Carl Bildt)، رئیس روابط خارجی در شورای اروپایی نوشت:" بوریس جانسون فکر میکند که این روش برای کشورش بهتر است، اما باید به وی گفت که استرالیا هم اکنون مشغول گفتگو با اتحادیه اروپاست تا به یک توافق دیگر با اتحادیه دست یابد. "
روزنامه گاردین نوشت اتحادیه اروپا، سومین شریک بزرگ بازرگانی استرالیا، سومین صادر کننده خدمات به استرالیا و سومین سرمایه گذاری بزرگ خارجی در استرالیاست، اما بررسیها نشان میدهد این کشور میتواند بیش از این از اروپا، در زمینه تجارت، بهره ببرد.
به نوشته گاردین، تفاوتهای روابط بازرگانی جاری میان استرالیا با اتحادیه اروپا و بریتانیا با این اتحادیه، اساسی است که هم میزان و هم نوع کالاهای مبادله شده را در بر میگیرد. استرالیا حدود ۱۱ درصد از کالاهایش را با اتحادیه اروپا معامله میکند که اغلب شامل مواد خام است در حالی که بریتانیا، بیش از نیمی از کالاهایش را با این اتحادیه معامله میکند که شامل طیف گستردهای است بنابراین، اثر مقررات نامطلوب قوانین سازمان جهانی تجارت که در حال حاضر میان اعضای این سازمان وجود دارد، بر بریتانیا، بیش از استرالیا خواهد بود.
مردم بریتانیا (شامل انگلیس، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی) در روز سوم تیر ماه ۱۳۹۵ در یک همهپرسی درباره ادامه عضویت این کشور در اتحادیه اروپا شرکت کردند که در آن ۱۷.۴ میلیون نفر (۵۱.۹ درصد رأیدهندگان) به خروج و ۱۶.۱ میلیون نفر (۴۸.۱ درصد) به ماندن رأی دادند. براساس مقررات موجود، بریتانیا قرار بود در ۹ فروردین ماه ۱۳۹۸ اتحادیه اروپا را ترک کند که به علت اختلافات فراوان، چنین نشد. این خروج به برگزیت (Brexit) موسوم شده است و اکنون بریتانیا روزهای پایانی دوره گذار را طی میکند تا به طور کامل از اتحادیه اروپا خارج شود. اکنون کمتر از سه هفته تا زمان خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا باقی است و در اول ژانویه سال آینده، ۱۲ دی ماه سال جاری، این کشور از بازار مشترک و نیز گمرک مشترک اتحادیه اروپا خارج خواهد شد. مواردی همچون بازرگانی، ماهیگیری و سفر، از اختلافات اساسی برای رسیدن به توافق میان بریتانیا و اتحادیه اروپاست.