یوکا از دسته گیاهان مقاومی است که میتواند در سردترین و گرمترین مناطق دنیا رشد کند و برای زیباسازی فضای سبز و بیرونی استفاده میشود.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سیما؛ گیاه یوکا که از دسته گیاهان کشور آمریکا محسوب میشود و اغلب افراد از آن برای زیبا سازی فضای بیرونی استفاده میکنند و به دنبال روشهایی برای افزایش آن میباشند.
گیاه یوکا دارای برگهایی بزرگ و کشیده و خنجری شکل میباشد که با حذف جوانههای انتهایی به گیاه دو الی سه شاخه اضافه خواهد شد. یوکا در سال یک مرتبه گل خواهد داد و گلهای سفید و کرمی آن به شکل زنگولهای کوچک و واژگون پدیدار خواهند شد و توجه داشته باشید که این گیاه در محیطهای آپارتمانی گل نخواهد داد. بهتر است بدانید که میوههای یوکا به شکل تخم مرغی و رنگ گوشتی ظاهر میشوند و دارای ۲.۵ سانتی متر طول نیز میباشند و در عرض ۴.۵ متر گسترده خواهند شد. توجه داشته باشید که این گیاه تا ارتفاع ۶ متری رشد خواهد کرد و البته در مواردی تا ارتفاع ۹ متری نیز مشاهده شده است.
بهتر است بدانید که درختان یوکای آمریکایی از دسته بلندترین گونههای یوکای خنجریان محسوب میشوند که نامهای متفاوتی نیز برای این گونه از درختان در نظر گرفته شده است؛ برای مثل میتوان درخت یوکای بدون ستون فقرات، یوکای آمریکایی نرم نازک، یوکای آبی و یوکای آمریکایی غول را نام برد. همچنین توجه داشته باشید که این گیاه بومی کشورهای مکزیک، گواتمالا، کاستاریکا، بلیز و هندوراس میباشد. البته از گیاهان ملی کشور السالوادور نیز شناخته میشود.
انواع گیاه یوکا:
بهتر است بدانید که گییاه یوکا دارای دو گونه متفاوت میباشد که گونه اول فاصله برگها در آن بسیار زیاد میباشد و اغلب برای استفاده در آپارتمانها کاربرد دارد و گونه دیگر که فاصله برگها در آن کمتر است و گل هایش به صورت زنگوله واژگون سفید و کرم رنگ رشد خواهند کرد و معمولا برای پرورش در باغچهها مناسب میباشند.
راههای مختلف تکثیر گیاه یوکا:
همانطور که میدانید برای تکثیر گیاهان از روشهای مختلفی استفاده نمایید و به همین منظور در ادامه به بیان روشهایی برای تکثیر گیاه یوکا پرداخته ایم که میتوانید از آنها استفاده نمایید.
قلمه زدن ساقه گیاه
جدا کردن پاجوشهای گیاه
قلمههای ریزوم
کاشتن بذر گیاه
قلمه زدن ساقه گیاه:
همانطور که متوجه شدید یکی از روشهای تکثیر گل یوکا قلمه زدن است که در ادامه به بیان نکات انجام آن پرداخته ایم:
بهتر است بدانید که زمان مناسب برای قلمه زدن فصل بهار میباشد.
شما میتوانید قلمه مورد نیاز را از طریق قسمتی از یوکا که برهنه شده است و فاقد برگ میباشد تهیه نمایید.
توجه داشته باشید که طول قلمه مناسب ۸ الی ۱۰ سانتی متر میباشد.
توصیه میشود که برای جداسازی قلمهها از وسیلهای تیز استفاده نمایید تا به بدنه گیاه آسیبی وارد نشود.
اگر قصد تهیه قلمه از قسمتهای برگ دار گیاه را دارید توصیه میشود که برگهای پایینی را جدا نمایید تا گیاه بتواند بیشتر زمان خود را صرف ریشه زایی نماید.
شما میتوانید ساقه را از چند گره بالاتر از خاک قطع نمایید و قسمتهای بالایی که دارای برگ هستند را جدا قلمه بزنید و همچنین قسمتهای بدون برگ را نیز توصیه میشود که قلمه بزنید.
اکنون ساقههای بریده شده را به هورمون ریشه زایی آغشته نمایید و درون گلدانی حاوی ماسه شسته قرار دهید تا جوانههای جدید بزند و بتوانید از آن برای قلمه زدن نیز استفاده نمایید.
شما میتوانید قلمهها را به صورت عمودی و یا افقی داخل بستر کاشت قرار دهید. توجه داشته باشید که در این صورت بایستی حتما نیمی از آن بیرون و نیم دیگر داخل خاک قرار گیرد.
برای فراهم کردن فضای گلخانهای میتوانید بر روی بستر کاشت و قلمهها را با پلاستیکهای شفاف بپوشانید و بستر را مرطوب نگه دارید.
توجه داشته باشید که معمولا قلمههای برگ دار نسبت به قلمههایی که فاقد برگ میباشند سریعتر ریشه خواهند زد.
توصیه میشود که پس از کاشت قلمهها را به مدت ۳ الی ۷ روز در فضایی خنک و سایه قرار دهید تا روند ریشه زایی خود را به خوبی طی نماید.
پس از ریشه زایی و جوانه زدن گیاه یوکا میتوانید قلمهها را به گلدانهای جدید با خاک مناسب و مرغوب منتقل نمایید.
جدا کردن پاجوش ها:
جدا کردن پاجوشها یکی دیگر از روشهای تکثیر گیاه یوکا محسوب میشود. بهتر است بدانید که پاجوشها گیاهان کوچکی هستند که از روی ساقههای زیر زمینی گیاه مادر شروع به رشد خواهند کرد و میتوان آنها را از گیاه مادری جدا نمود و به عنوان یک گیاه مستقل در گلدان کاشت. توجه داشته باشید که بهترین زمان برای جداسازی پاجوشها هنگام تعویض گلدان گیاه مادر است و برای انجام این کار بایستی ابتدا گیاه مادر را از گلدان خارج نمایید و تا میتوانید خاکهای اطراف ریشه را تمیز نمایید و در مرحله میتوانید از جریان ملایم آب استفاده نمایید تا به خوبی خاکها از روی ریشه گییاه پاک شوند. سپس با وسیلهای تیز پاجوشها را از منطقه طوقه گیاه مادری جدا نمایید. توجه داشته باشید که هر پاجوش زمانی که دارای ۴ عدد برگ میباشد مناسب جداسازی از گیاه مادر میباشد.
قلمههای ریزوم:
از دیگر روشهای ازدیاد گیاه یوکا میتوان به تقسیم ریزومهای آن به قسمتهای ۷.۵ سانتی متری و کاشت آن در بسترهای سنی کم عمق اشاره نمود. توجه داشته باشید که بایستی بستر کاشت را در محیطی گرم قرار دهید تا جوانههای موجود بر روی ریزومها رشد کرده و سر از خاک بیرون آورند.
کاشت بذر:
استفاده از روش کاشت بذر در تکثیر گیاه یوکا بسیرا متداول و معمول نمیباشد و بایستی کاشت بذر در فصل بهار و در دمای ۲۰ درجه سانتی گراد صورت بگیرد.
شرایط محیطی لازم برای تکثیر یوکا:
همانطور که میدانید تمامی گیاهان برای طی کردن روند رشد خود به فراهم کردن شرایط محیطی مناسب دارند که در ادامه به بیان چندی از شرایط لازم برای پرورش این گیاه پرداخته ایم:
آبیاری:
توصیه میشود که برای مراقبت از این گیاه در طول فصل تابستان آن را همواره مرطوب نگه دارید و هر روز ۲ الی ۳ مرتبه آبیاری نمایید و همچنین در فصول سرد سال مثل دی ماه بین هر دو آبیاری اجازه دهید تا سطح گلدان به طور کامل خشک شود. توجه داشته باشید که گیاهان در فصول سرد سال رشد چندانی نخواهند داشت و به همین منظور نیاز به آبیاری کمی دارند.
نور:
بهتر است بدانید که این گیاه برای رشد کردن نیاز به نور کافی خواهد داشت و بایستی آن را در آفتاب کامل نگهداری نمود. توجه داشته باشید که قرار دادن گیاه یوکا در سایه پس از مدتی گیاه را بد شکل میکند و در نهایت فاصله برگ بسیار افزایش پیدا خواهد کرد.
درجه حرارت:
بهتر است بدانید که درجه حرارت مطلوب برای پرورش گیاه در فصل زمستان بین ۱۰ الی ۱۶ درجه سانتی گراد است و در تابستان محتاج به نگهداری در خارج از خانه میباشد. به طور کلی در مورد این گیاه میتوان گفت در هر فصلی قادر هستید تا آن را در اتاق و یا خارج از خانه نگهداری نمایید.
خاک:
توجه داشته باشید که شما برای پرورش این گیاه نیازمند خاکی مرغوب و مناسب هستید و توصیه میشود که برای رشد بهتر و در نهایت تکثیر گل یوکا از خاک لوم که ترکیبی از شن رس و مواد آلی میباشد استفاده نمایید.
بیماریهای گیاه یوکا:
توجه داشته باشید که اگر گیاه را در محیطی سرد و خشک قرار دهید بر روی برگها کپک خاکستری ایجاد میشود و علت آن وجود نوعی قارچ به نام بوتری تیس میباشد که شما میتوانید برای درمان گیاه و از بین بردن این بیماری گیاه را در فضایی گرم و خشک قرار دهید و از سموم قارچ کش برای از بین بردن آفات استفاده نمایید.
بهتر است بدانید که یکی از بزرگترین مشکلات گیاه یوکا زنگ آن میباشد که به صورت لکهای قرمز رنگ بر روی برگها ایجاد میشود و اگر شدت آن زیاد باشد میتواند به ساقههای آن نیز شیوع پیدا کند و در نهایت منجر به پوسیدگی گیاه خواهد شد. توصیه میشود که در صورت مشاهده این علائم بر روی گیاه بایستی برگهای آلوده حذف شوند و سطح گیاه را با قارچ کش محلول پاشی نمایید.