پنج شنبه هفته جاری، راه آهن خواف - هرات به عنوان ششمین اتصال خطوط ریلی ایران به صورت رسمی افتتاح خواهد شد.
راه آهن خواف – هرات به عنوان خط ارتباطی و پیوند دهنده دو کشور، با شعار" یک تاریخ، یک فرهنگ" به طول ۲۲۰ کیلومتر در چهار قطعه ساخته شده که سه قطعه آن توسط ایران اجرا شده است.
بر این اساس ۷۸ کیلومتر از این طرح در قالب ۲ قطعه در داخل ایران اجرا شده و ۶۲ کیلومتر نیز به عنوان قطعه سوم از نقطه صفر مرزی تا ایستگاه روزنک شهرستان غوریان در استان هرات ادامه یافته است.
هم اکنون از ایستگاه خواف تا ایستگاه روزنک در انتهای قطعه سوم، مراحل ریل گذاری، بالاست ریزی، جوشکاری و تنظیمات فنی خط آهن انجام شده و ۲ ایستگاه با قابلیت بارگیری و پذیرش مسافر با بیش از سه هزار مترمربع زیربنا در این مسیر ساخته شده است.
انتقال بار از طریق این خط آهن نیازمند هماهنگی مالک خصوصی بار، مرزبانی و گمرک ۲ کشور بود که این فرایند در هفته گذشته به خوبی انجام گرفت و با هماهنگی شرکتهای راه آهن ایران و افغانستان، ۵۰۰ تن بار سیمان به عنوان نخستین محموله ریلی بین دو کشور با یک رام قطار باری از ایستگاه خواف به ایستگاه روزنک در شهرستان غوریان استان هرات افغانستان منتقل شد.
توسعه همه جانبه شبکه راه آهن و تلاش حداکثری برای برقراری شبکههای ریلی در مرزهای مشترک با همسایگان برای ترانزیت کالا و مسافر همواره از اولویتهای کشور بوده است و تلاشها و اقدامات دولت ایران برای احداث ۵ خط ریلی مشترک با همسایگان در سالهای گذشته نشانگر این نکته مهم و حیاتی است.
احداث راه آهن خواف - هرات به عنوان ششمین خط آهن مرزی ایران با همسایگان منطقه، یکی از پروژههای مهم زیربنایی است که نقش بسیار بزرگی در اقتصاد و توسعه ایران و افغانستان خواهد داشت و نه تنها زمینه ساز رونق اقتصادی و توسعه تجارت میان دو کشور و گسترش دهنده پیوندهای دوملت است، بلکه به لحاظ منطقهای و بین المللی از رهگذر تسهیل مسیرهای ترانزیتی و حمل و نقلی دارای اهمیت غیر قابل اغماض است.
مطابق آمار سازمان تجارت جهانی، ایران یکی از بزرگترین مبادی واردات کشور افغانستان در چند سال گذشته بوده است. بطوریکه در سال ۱۳۹۷ حجم تجارت بین دو کشور حدود ۳ میلیارد دلار بوده که به باور کارشناسان تجارت کشور افغانستان تا یک دهه آینده این میزان از تبادلات بین دو کشور میتواند به حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیارد دلار در سال برسد. احداث این خط آهن میتواند نقش بسزایی در افزایش تبادلات تجاری بین دو کشور ایران وافغانستان ایفا کند.
ابعاد بین المللی این طرح عبارتند از:
علاوه بر این، بهره برداری از این مسیر مهم ریلی ضمن فراهم نمودن زمینه انتقال سریعتر کالا و مسافر به مقاصد متعدد، موجب تامین منافع اقتصادی و تقویت همکاری و همگرایی و نیز تحکیم امنیت و ثبات منطقهای و رفاه عمومی ملتها خواهد بود.
در مورد ابعاد سیاسی و فرهنگی طرح میتوان گفت: راه آهن خواف – هرات نقش بزرگی در تسهیل صادرات و واردات و ترانزیت کالا از ایران به افغانستان و بالعکس دارد و زیربنای مناسبی برای رونق معادن و صنایع معدنی این کشور بخصوص معادن سنگ آهن فراهم میکند و همچنین این پروژه باعث مسافرت آسان اتباع دو کشور میگردد.
در بعد روابط سیاسی بین دو کشور، همکاری در ایجاد و بهره برداری از این مسیر به عنوان یکی از تعهدات ایران در برنامه توسعه یافتگی کشور همسایه افغانستان پس از سقوط طالبان در کنفرانس بین المللی بازسازی افغانستان بوده است و با افزایش مبادلات تجاری و افزایش مسافرتها روابط دو کشور ارتقا مییابد.
ایران و افغانستان به عنوان دو کشور با یک تاریخ و یک فرهنگ مشترک همواره از بهترین و بالاترین سطح روابط برخوردار بوده اند که این روابط طی سالهای اخیر نیز به عنوان دو شریک راهبردی روندی فزاینده و روبه رشد را طی کرده است در حال حاضر ایران یکی از بزرگترین شریکهای تجاری افغانستان است و امید است با بهره برداری از این خط آهن ریلی، میزان تبادلات اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی به نحو قابل توجهی افزایش یابد.