برای شناسایی برنج اصل از قلابی باید چگونه عمل کرد؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، راه و روش تشخیص برنج تقلبی از اصلی را میتوان با روشهای کوبیدن در هاون، گذاشتن در نور خورشید، ریختن در آب، سوزاندن برنج و تفکیک آنها شناسایی کرد.
واردات برنج تقلبی در بازارهای کشور متأسفانه زیاد شده که به صورت قاچاق از کشورهای دیگر به عنوان برنج مصنوعی به این جا میآید. طبق مشاهدات انجام شده دستگاههایی وجود دارند که قابلیت ساختن برنج پلاستیکی را داشته و با ترکیب نشاسته و پلاستیک تهیه میشود. خوردن این سری از برنجها موجب بیماریهای گوارشی زیادی در نهایت به سرطان منجر میشود.
روشهای تشخیص برنج تقلبی از اصل
کشور چین صادر کننده برنجهای بدلی است که هر ساله بالغ بر دویست تن به کشورهای دیگر جهان میفرستد، اما اخیرا بیشتر کشورهای مختلف قادر به ساخت شبیه برنجهای اصلی هستند. این تقلب در صنایع غذایی اتفاق افتاده و برنج را نمیتوان از حالت طبیعی و مصنوعی تفکیک کرد.
کارخانههایی که به ساخت برنج قلابی مشغول اند ترکیبی از پلاستیک و نشاسته را در دستگاهایی به شکل برنج قالب میزنند و از عطر برنج برای جلوه بیشتر به طبیعی بودن آن درست میکنند که بسیار برای سلامتی ضرر دارد و موجب سرطان و بروز مشکلهای گوارشی میشود.
روش تفکیک با آب
برنجی را در ظرفی خیس کنید. سپس تا چند روز باقی بماند. اگر پس از گذشت چند روز کپک زد، برنج اصل است.
شناخت از روش کوبیدن در هاون
تعدادی برنج را در هاون بریزید و بکوبید اگر کاملا خرد شدن برنج طبیعی بوده، اما چنان چه خرد نشدند و داخل آن هسته زردرنگ داشت، برنج پلاستیکی و تقلبی بوده است.
سوزاندن برنج
چنان چه به برنجی که خریدید، شک دارید پلاستیکی است یا اصل، ۱ قاشق از برنج را بر روی آتش بگذارید. اگر طبق مشاهدات بو پخش شد و سرعت سوخته شدن آن زیاد بود، این برنج قلابی و خطرناک بوده که برای سلامتی بسیار مضر است.
روش تشخیص در آب
ظرفی را پر از آب کنید و داخل آن برنج بریزید، اگر مقدار برنجی که کف ظرف ماند زیاد بود، برنج طبیعی است.
شناسایی در برابر نور خورشید
مقداری برنج برداشته و در ظرفی درب دار ریخته و در مجاورت نور خورشید تا چند روز قرار دهید. اگر کپک زد، برنج طبیعی بوده، اما چنان چه سالم ماند، برنج تقلبی است.
ویژگیهای برنج ایرانی و تفکیک آن از نوع خارجی
عطر و طعم و بوی برنج ایرانی بسیار مشخص است که رنگی سفید و شیری دارد که نیمه بلوری و اندازه قد کوتاهی نسبت به برنجهای هندی و پاکستانی دارد که کاملا شفاف هستند. بارزترین ویژگیهای آن به این شرح است:
یکدست بودن برنج
برنج اصیل ایرانی بسیار یکدست است. باید مقداری از آن را در کف دست بریزید و با دقت به آن نگاه کنید. دانهها نباید شفاف و اندازه و رنگ بسیار روشنی داشته باشند. اگر هر یک از موارد گفته شده، تغییر داشت و یکدست نبود، برنج مخلوط شده است. همچنین میتوانید در برابر نور خورشید آن را روی شیشهای بگذارید و با دقت بنگرید. اگر متفاوت بودند، برنج ترکیب شده است.
خشک بودن برنج
برنج خوب باید کامل سفت شود و اگر خشک نباشد، پوک میشود. برای شناسایی خشک بودن برنج آن را در زیر دندان فشار دهید، نباید به راحتی خرد یا شکسته شود. برنج کامل خشک شده در هنگام دم کردن قد کشیده و رِی میکند.
بی بند بودن برنج
در روش تشخیص برنج ایرانی از خارجی، بند نداشتن و یکپارچه بودن آن بوده که بدون ترک است. برنجهای بی کیفیت دارای بندهای عرضی هستند.
عطر و مزه برنج ایرانی
طعم و بوی برنج ایرانی خاص و منحصر به فرد است که برای شناسایی میتوانید کف ۲ دست خود را تعدادی برنج ریخته و بو کنید. برخیها از پودر عطر برنج استفاده میکنند که شما با فوت کردن برنجها یا داخل دهان گذاشتن آن میتوانید بفهمید برنج اصیل ایرانی با همان طعم مطلوب است یا خیر.