نوزادی نحیف با نفسهای بی رمق به بخش ویژه نوزدان (nicu) منتقل میشود، ریه نوزاد هنوز کامل نشده است، اما به خواست پدر و مادر که میخواستند تولد فرزندشان در تاریخ رُند ۹-۹-۹۹ باشد، محکوم به تولد سه هفته زودتر از ۴۲ هفتگی است.
تولد در تاریخ های رند تقویم یکی از اپیدمی های سالهای اخیر است. میزان تولد نوزادان در روزهای خاص، بیش از میانگین روزانه در طول سال بوده است بعنوان مثال ۴ هزار و ۱۹۵ تولد در تاریخ ۸۸/۸/۸ به ثبت رسیده است و در روزهای ۹۵/۵/۵ و ۹۶/۶/۶ به ترتیب ۶ هزار و ۱۳ و ۵ هزار و ۶۸۰ نوزاد در سراسر کشور متولد شدهاند ، این در حالی ست که نرخ تولد روزانه در طول یک دهه اخیر حدود ۳ هزار و ۸۰۰ بوده است. روزهایی که برخی والدین برای تولد فرزندشان در آن روز خاص حاضرند مبالغ بالایی هزینه کنند حتی به قیمت سلامتی نوزادشان.
در گزارش میدانی خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما به چند بیمارستان دولتی سطح شهر رفتیم اما خبری از شلوغی بخش های زایمان نبود . در برخی بیمارستانهای دولتی حتی یک مورد زایمان نیز در دفتر پذیرش ثبت نشده بود .
خانم موسوی سرپرستار بخش زنان بیمارستان حضرت رسول درباره تعداد زایمان های امروز گفت :ما تا ظهر امروز حتی یک مورد زایمان هم نداشتیم .
البته برخی موارد در کلینیک زنان متقاضی زایمان در تاریخ 9-9-99 بودند اما با توجه به نارس شدن نوزاد متخصصان زنان بیمارستان مادران را توجیه کردند و از عواقب این کار به انها هشدار دادند و آنها منصرف شدند.
وی می گوید : سزارین چه زود و چه دیرتر از زمان اتمام دوران بارداری خلاف برنامهها و سیاستهای اجرایی وزارت بهداشت است و در ابلاغ این وزارتخانه به بیمارستانها این موارد اخطار داده شده است که با انها برخورد خواهد شد .
دکتر هاشمی متخصص زنان و زایمان نیز با اشاره به عوارض زود یا دیر به دنیا آمدن نوزادان به والدین اخطار داد که به خطر انداختن سلامتی نوزاد جفایی بزرگ در حق فرزند است .
وی با اشاره به آسیبی که به ریه نوزادان زودهنگام وارد می شود می افزاید: با تاخیر انداختن زایمان برای یک تاریخ خاص نیز ، ممکن است جفت پیر و جنین با کمبود اکسیژن مواجه شود. یا ممکن است عقب انداختن زایمان در مادرانی که قبلا سزارین داشتهاند، پارگی رحم را به دنبال داشته باشد. کم وزنی، نارس بودن ریهها و مشکلات تنفسی برخی از عوارض زایمانهای زود یا با تاخیر است که هم به نوزاد و هم به روح و روان خانوادهها آسیب میزند.
قاسم جانبابایی، معاون درمان وزارت بهداشت در ابلاغی به معاونان درمان دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور با اشاره به افزایش انجام تولدهای تقویمی به روش سزارین طی چند سال گذشته، این موضوع را خلاف برنامهها و سیاستهای اجرایی وزارت بهداشت در حوزه ترویج زایمان طبیعی و کاهش سزارینهای الکتیو دانسته و خواستار بررسی عملکرد بیمارستانها و پزشکان در سزارینهای تقویمی ۹/۹/۹۹ شده و تصریح کرده است : با بیمارستانها و پزشکان دارای سابقه آمار بالای سزارین مدیریت نشده، برخورد خواهد شد.
همچنین نسرین چنگیزی، رئیس اداره سلامت مادران درباره سزارینهای انتخابی در تاریخهای خاص می گوید : این موضوع منجر به ایجاد عوارض برای جنین، نوزاد و حتی مادر میشود، اما در زمان شیوع کرونا معضل چند برابر میشود چون تعدادی از مادران بدون علامت هستند و به دلیل مداخلههای غیرضروری و جراحیهای بیموردی که امکان دارد انجام شود، کووید- ۱۹ در این افراد میتواند شعله ور شود و جان مادر را به خطر بیندازد و در عین حال باعث آسیبهای جنینی و نوزادی شود.
خانم چنگیزی می افزاید: معاونتهای بهداشت و درمان مکاتباتی را با دانشگاهها انجام دادهاند که در پی آن تاریخهای مناسبتی و افزایش تعداد سزارینها باعث میشود تا گزارشهایی به معاونت درمان برسد، بنابراین با افرادی که سزارین و مداخله غیرضروری دارند حتی تا معرفی هیئتهای عالی انتظامی، نظام پزشکی برخورد جدی صورت میگیرد.
وی ادامه می دهد : این زایمانها برای مادر و جنین عارضه ایجاد میکند و حتی اگر تعداد سزارینهای انجام شده توسط یک پزشک از حد متعارف بالاتر نباشد اما مشکلاتی برای مادر و نوزاد ایجاد شود، گزارشهایی برای دانشگاه ارسال خواهد شد و خود به خود تا پایان آذر بعد از انتقال اطلاعات، وزارت بهداشت به عنوان شاکی و مدعیالعمومی وارد عمل خواهد شد که بحث برخورد به مراجع قضایی سپرده میشود اما در عین حال بحث برخوردهای مربوط به عوارض و مشکلات ایجاد شده و بازخورد آن به وزارت بهداشت مربوط است.
چنگیزی می گوید: دانشگاهها موظفند عملکرد افزایش آماری سزارینهای بیمارستانها و پزشکان در تاریخ 9/9/99 را مورد بررسی دقیق قرار دهند و به مسئول فنی بیمارستانهای دارای آمار نامتعارف تذکر مکتوب ابلاغ و پزشکان متخصص زنان و زایمان با آمار افزایشی را به هیئت انتظامی استان معرفی کنند.
مطمئنا برنامه ها و گزارش های رسانه ها در ارتقای آگاهی و اطلاعات بهداشتی درمانی به خانواده ها با همراهی متخصصان دلسوز که به دور از چشمداشت مالی به سلامت مادر و فرزند می اندیشند، توانسته است به خانواده ها کمک کند که سلامتی فرزندشان را قربانی چشم وهمچشمی ها در داشتن یک عدد رند در شناسنامه ها نکنند و در این روز تولدهای نوازدانی با سلامت کامل را خواهیم داشت .
گزارش از مریم صادقی
خبرنگار خبرگزاری صداوسیما