ریحان شیرین سرشار از اوژنول است؛ پژوهشها این آنتی اکسیدان گیاهی را با فواید سلامت بسیاری از جمله کاهش فشار خون پیوند داده اند.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از "هلث لاین"، فشار خون بالا شایعترین عامل خطر قابل پیشگیری برای بیماری قلبی است.
در این مطلب با ۱۰ گیاه دارویی و ادویه که ممکن است به کاهش فشار خون کمک کنند و از پشتیبانی علمی نیز در این زمینه برخوردار هستند، آشنا میشویم.
مدیریت فشار خون بالا
فشار خون بالا به عنوان داشتن حداقل یکی از موارد زیر تعریف شده است:
- فشار خون سیستولیک (عدد بالا) بیش از ۱۳۰ میلیمتر جیوه
- فشار خون دیاستولیک (عدد پایین) بیش از ۸۰ میلیمتر جیوه
- فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بیشتر از سطوح اشاره شده در بالا
شما میتوانید فشار خون خود را با داروها، از جمله مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین و مسدودکنندههای کانال کلسیم مدیریت کنید.
بسیاری از تغییرات غذایی و سبک زندگی نیز میتوانند فشار خون را کاهش داده و خطر بیماری قلبی را کاهش دهند.
در حقیقت، مطالعات نشان داده اند که برخی گیاهان دارویی و ادویهها ممکن است سطوح فشار خون را کاهش دهند، از این رو، ممکن است بخواهید آنها را نیز به رژیم غذایی خود اضافه کنید. پیش از استفاده از هر یک از گیاهان دارویی که در ادامه معرفی شده اند، ابتدا با پزشک خود صحبت کنید.
ریحان
ریحان یک گیاه دارویی خوش عطر و طعم است که انواع مختلفی از آن وجود دارد. این یک گیاه محبوب در پزشکی جایگزین محسوب میشود، زیرا سرشار از ترکیبات قدرتمند است.
ریحان شیرین سرشار از اوژنول است. پژوهشها این آنتی اکسیدان گیاهی را با فواید سلامت بسیاری از جمله کاهش فشار خون پیوند داده اند.
مطالعات نشان میدهند که اوژنول ممکن است با عمل به عنوان یک مسدودکننده کانال کلسیم طبیعی به کاهش فشار خون کمک کند.
مسدودکنندههای کانال کلسیم از حرکت کلسیم به درون قلب و سلولهای سرخرگی جلوگیری کرده و امکان شل شدن و آرامش را به رگهای خونی میدهند.
مطالعات با حضور سوژههای حیوانی نشان داده اند که عصاره ریحان شیرین به شل شدن رگهای خونی و رقیق شدن خون کمک میکند که این شرایط به کاهش فشار خون کمک میکند.
با این وجود، دانشمندان به این نکته اشاره دارند که پژوهشهای بیشتری برای بررسی اثر ریحان بر کاهش فشار خون در انسان باید انجام شوند.
جعفری
جعفری یک گیاه دارویی محبوب در غذاهای مردمان آمریکا، اروپا و خاورمیانه است. این گیاه بومی مدیترانه و از ارزش تغذیهای چشمگیری برخوردار است.
جعفری حاوی ترکیبات مختلفی مانند ویتامین C و کاروتنوئیدها است که ممکن است فشار خون را کاهش دهد.
چندین مطالعه نشان داده اند که آنتی اکسیدانهای کاروتنوئیدی فشار خون و کلسترول بد (LDL)، یک عامل خطر برای بیماری قلبی، را کاهش میدهند.
مطالعات با حضور سوژههای حیوانی نشان داده اند که جعفری با ارائه عملکردی شبیه به مسدودکنندههای کانال کلسیم - نوعی دارو که موجب شل و گشاد شدن رگهای خونی میشود - به کاهش فشار خون کمک میکند.
با این وجود، پژوهشها با حضور سوژههای انسانی در این زمینه محدود هستند و برای درک بهتر تاثیر جعفری بر فشار خون انسان به انجام مطالعات بیشتر نیاز است.
دانه کرفس
دانه کرفس ادویهای همه کاره و سرشار از مواد مغذی مانند آهن، منیزیم، منگنز، کلسیم و فیبر است.
برخی پژوهشها نشان داده اند که دانه کرفس ممکن است به کاهش فشار خون کمک کند.
یک مطالعه روی موشها آثار عصاره دانه کرفس بر فشار خون را بررسی کرد. پژوهشگران دریافتند که عصاره دانه کرفس فشار خون را در موشهایی که به فشار خون بالا مبتلا بودند، کاهش داده است، اما در موشهایی با فشار خون عادی تغییری مشاهده نشد.
به گفته پژوهشگران، ترکیباتی در عصاره دانه کرفس با عمل به عنوان یک مسدود کننده کانال کلسیم طبیعی ممکن است فشار خون را کاهش دهند.
افزون بر این، دانه کرفس منبع خوبی از فیبر غذایی است که با کاهش فشار خون پیوند خورده است.
با این وجود، مطالعات در زمینه آثار دانه کرفس بر فشار خون محدود هستند و به انجام پژوهشهای بیشتر در این زمینه نیاز است.
پنجه گربه چینی
مدتهاست که مردم از گیاه پنجه گربه چینی در پزشکی سنتی چینی برای درمان انواع مختلفی از بیماریها از جمله فشار خون بالا استفاده میکنند.
پنجه گربه چینی با نام علمی Uncaria rhynchophylla را نباید با گیاه پنجه گربه (Uncaria tomentosa) اشتباه بگیرید. به رغم نام و شکل ظاهری مشابه، این گیاه دارای منشا و خواص شیمیایی متفاوتی است.
گیاه پنجه گربه چینی دارای ترکیبات مختلفی مانند هیرسوتین و رینکوفیلین است. مطالعات با حضور سوژههای حیوانی نشان داده اند که این ترکیبات ممکن است با عمل به عنوان مسدودکنندههای کانال کلسیم طبیعی فشار خون را کاهش دهند.
این ترکیبات ممکن است رگهای خونی را برای تولید اکسید نیتریک تحریک کنند که این ترکیب شیمیایی به شل و گشاد شدن رگهای خونی کمک میکند.
مطالعات با حضور سوژههای حیوانی نشان میدهند که مصرف عصاره پنجه گربه چینی یا ترکیبات آن فشار خون را کاهش داده و به جریان خون کمک میکند. با این وجود، مطالعات با حضور سوژههای انسانی در این زمینه محدود هستند.
باکوپا مونیری
باکوپا مونیری یک گیاه دارویی است که در مناطق باتلاقی در جنوب آسیا رشد میکند. پزشکان فعال در پزشکی سنتی هندی از این گیاه برای درمان شرایط مختلف از جمله اضطراب، مشکلات حافظه، و فشار خون بالا استفاده میکنند.
در مطالعات با حضور سوژههای حیوانی، باکوپا مونیری با تحریک رگهای خونی برای ترشح اکسید نیتریک به کاهش سطوح فشار خون سیستولیک و دیاستولیک کمک کرد.
مطالعهای ۱۲ هفتهای با حضور ۵۴ بزرگسال سالم نیز تاثیرات باکوپا مونیری بر حافظه، اضطراب، افسردگی و فشار خون را بررسی کرد.
در شرایطی که این گیاه دارویی بیشتر جنبههای ذهنی را بهبود بخشید، اما تاثیری بر فشار خون نداشت.
اگرچه نتایج پژوهشها با حضور سوژههای حیوانی امیدوارکننده هستند، آثار باکوپا مونیری بر فشار خون در انسانها همچنان نامشخص است و به انجام پژوهشهای بیشتر در این زمینه نیاز است.
سیر
سیر سرشار از ترکیبات مختلف است که ممکن است برای قلب انسان مفید باشند.
به طور خاص، سیر حاوی ترکیبات گوگردی مانند آلیسین است که ممکن است به افزایش جریان خون و شل شدن رگهای خونی کمک کند. در مجموع، این عوامل ممکن است به کاهش فشار خون کمک کنند.
بررسی ۱۲ مطالعه که دادههای بیش از ۵۵۰ نفر مبتلا به فشار خون بالا را شامل میشد، نشان داد که مصرف سیر فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را به ترتیب ۸.۳ و ۵.۵ میلیمتر جیوه کاهش داده است.
این کاهش مشابه با آثار داروهای فشار خون بود.
یک مطالعه ۲۴ هفتهای با حضور ۳۰ شرکت کننده نیز نشان داد که مصرف ۶۰۰ تا ۱,۵۰۰ میلی گرم عصاره سیر به اندازه داروی آتنولول در کاهش فشار خون موثر بوده است.
آویشن
آویشن یک گیاه خوش عطر و طعم و سرشار از ترکیبات سالم مختلف است.
اسید رزمارینیک یکی از این ترکیبات است. پژوهشها آن را با فواید بسیاری از جمله کاهش سطوح التهاب و قند خون و همچنین افزایش جریان خون پیوند داده اند. این ممکن است به کاهش فشار خون کمک کند.
مطالعات با حضور سوژههای حیوانی نشان داده اند که مصرف اسید رزمارینیک با مهار آنزیم مبدل آنژیوتانسین به میزان قابل توجهی فشار خون سیستولیک را کاهش میدهد.
آنزیم مبدل آنژیوتانسین مولکولی است که رگهای خونی را تنگ کرده و فشار خون را افزایش میدهد. از این رو، مهار آن ممکن است موجب کاهش فشار خون شود.
مطالعات دیگر با حضور سوژههای حیوانی نشان داده اند که مصرف عصاره آویشن عوامل خطر بیماری قلبی مانند کلسترول کلی، کلسترول بد، تری گلیسیریدها، و فشار خون را کاهش میدهد.
با این وجود، مطالعات با حضور سوژههای انسانی در مورد تاثیر آویشن بر فشار خون محدود هستند و به انجام پژوهشهای بیشتر در این زمینه نیاز است.
دارچین
دارچین یک ادویه خوش عطر و طعم است و مردم قرنهاست از آن در پزشکی سنتی برای درمان بیماریهای قلبی از جمله فشار خون بالا استفاده میکنند.
در شرایطی که کاملا مشخص نشده است که دارچین چگونه فشار خون را کاهش میدهد، پژوهشهایی با حضور سوژههای حیوانی نشان داده اند که این ماده میتواند به گشاد و شل شدن رگهای خونی کمک کند.
بررسی ۹ مطالعه شامل ۶۴۱ شرکت کننده نشان داد که مصرف دارچین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را به ترتیب و به طور میانگین ۶.۲ و ۳.۹ میلیمتر جیوه کاهش داده است.
این اثر زمانی که افراد دارچین را به طور مداوم برای بیش از ۱۲ هفته مصرف کرده بودند، قویتر بود.
افزون بر این، بررسی سه مطالعه شامل ۱۳۹ شرکت کننده مبتلا به دیابت نوع ۲ نشان داد افرادی که برای بیش از ۱۲ هفته ۵۰۰ تا ۲,۴۰۰ میلی گرم دارچین در روز مصرف کرده بودند، به طور میانگین کاهش ۵.۳۹ میلیمتر جیوه در فشار خون سیستولیک و ۲.۶ میلیمتر جیوه در فشار خون دیاستولیک را تجربه کردند.
زنجبیل
زنجبیل یکی از گزینههای ثابت در پزشکی جایگزین است.
مردم قرنهاست که از آن برای بهبود جنبههای مختلف سلامت قلب از جمله گردش خون، سطوح کلسترول، و فشار خون استفاده میکنند.
مطالعات با حضور سوژههای انسانی و حیوانی نشان داده اند که مصرف زنجبیل فشار خون را از چند طریق کاهش میدهد. زنجبیل به عنوان یک مسدودکننده کانال کلسیم طبیعی و یک مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین طبیعی عمل میکند.
مسدودکنندههای کانال کلسیم و مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین از جمله داروهای فشار خون هستند.
مطالعهای روی بیش از ۴,۰۰۰ نفر نشان داد آنهایی که بیشترین میزان زنجبیل - ۲ تا ۴ گرم در روز - را مصرف میکردند با کمترین خطر ابتلا به فشار خون بالا مواجه بودند.
هل
هل ادویهای خوش عطر و طعم است. آنتی اکسیدانهای مختلف موجود در هل ممکن است به کاهش فشار خون کمک کنند.
مطالعهای ۱۲ هفتهای با حضور ۲۰ بزرگسال که به تازگی فشار خون بالا در آنها تشخیص داده شده بود، نشان داد که مصرف سه گرم پودر هل در روز به میزان قابل توجهی فشار خون این افراد را کاهش داده و به محدوده عادی نزدیک کرده است.
مطالعات آزمایشگاهی و با حضور سوژههای حیوانی نشان داده اند که هل ممکن است از طریق عمل به عنوان یک مسدود کننده کانال کلسیم طبیعی و یک ادرارآور طبیعی به کاهش فشار خون کمک کند.
در شرایطی که این یافتهها امیدوارکننده هستند، اما پژوهشها در این زمینه همچنان در مراحل اولیه قرار دارند. از این رو، به انجام مطالعات بیشتر برای بررسی آثار هل در انسان نیاز است.