فرانس ۲۴ گزارش داد
صدور احکام برای ۷۹ متهم به دست داشتن در کودتای ترکیه
دادگاه ترکیه، ۷۹ نفر را به اتهام مشارکت در کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ را به تحمل بیش از ۴ هزار سال حبس محکوم کرد.
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی فرانس بیست و چهار؛ ۴ سال پس از کودتای نافرجام ترکیه، دادگستری اولین احکام خود را صادر کرد. احکام صادره شوک آور بود. دادگاه ۳۳۷ نفر را به حبس ابد محکوم کرده است.
مجری از گزارشگر فرانس ۲۴ در استانبول پرسید: پس از پاکسازیها اکنون شاهد صدور احکام هستیم. این طور نیست؟
گزارشگر پاسخ داد: رسیدگی به این ماجرا سه سال پیش آغاز شد. برای رسیدگی به این پرونده دادگاهی در استان آنکارا ساخته شده است. این سالن، بزرگترین دادگاه در کشور قلمداد شده و برای حضور همزمان ۴۷۵ متهم پرونده یا به عبارتی برای متهمان به مشارکت در کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ ساخته شده است. در روز پنجشنبه ۳۳۷ نفر به حبس ابد محکوم شدند. در میان محکومان نظامیان و غیرنظامیان حضور دارند.
وی افزود: دادگاه فقط برای ۷۹ تن از این متهمان در مجموع، ۴ هزار سال حبس در نظر گرفته است. به گفته قاضی جرم این محکومان، اقدام به سرنگونی دولت مشروع، اقدام به قتل رئیس جمهور و قتل عمد بوده است. شماری از محکومان از قصد خود برای اعتراض به رای دادگاه خبر داده اند. اما فتح اله گولن متهم اصلی پرونده کودتا و متحد پیشین رجب طیب اردوغان که هم اکنون در آمریکا به سر میبرد، جداگانه و به طور غیابی محاکمه خواهد شد.
برای ۴۵۰۰ متهم، احکام قضایی سنگین صادر شده است
شبکه تلویزیونی فرانس بیست و چهار گزارش داد: برگزاری محاکمهای بزرگ، محاکمه ۴۷۵ متهم در رابطه با کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ در ترکیه، ۳۳۷ تن از این متهمان به حبس ابد محکوم شده اند.
گزارشگر این شبکه گفت: محاکمه بزرگی با ۴۷۵ متهم در سال ۲۰۱۷ آغاز شد. شمار زیادی از این متهمان یعنی حدود ۲۹۰ نفر، به طور مستقیما با کودتا مرتبط بوده اند. احکام صادره به شدت سنگین بوده است. ۳۳۷ نفر از این متهمان به حبس ابد محکوم شده اند. در میان آنها تعدادی افسر و خلبان مشاهده میشود. نامزد یکی از این متهمان صدور این احکام را غیرقابل فهم توصیف میکند.
فرانس بیست و چهار بخشی از سخنان نامزد یک کمک خلبان متهم به مشارکت در کودتا که به حبس ابد محکوم شده را پخش کرد. وی گفت: برخی از این متهمان به حبس ابد محکوم شده اند. در حالی که آنها در کودتا شرکت نداشته اند، در حالی که آنها در هیچ کدام از اقدامات انجام گرفته در شب کودتا مشارکت نداشته اند. آنها خیلی جوان هستند. وقتی به زندان افتادند، ۲۴ یا ۲۵ سال سن داشتند. اکنون آنها به زندان ابد محکوم شده اند؟ چطور میتوان صدور این احکام به نام عدالت را توضیح داد؟
گزارشگر افزود: در مقابل؛ از نظر خانوادههای ۲۵۱ نفری که در جریان کودتا جان باخته اند، با صدور این احکام عدالت اجرا شده و باید در آینده نیز اجرا شود.
فرانس بیست و چهار بخشی از سخنان مراد تسدیمیر عضو تشکل انجمن حمایت از قربانیان کودتا را پخش کرد. وی گفت: از نظر ما تا این لحظه فقط بخشی از تحقیقات در باره دار و دسته فتح اله گولن انجام شده است. ما فکر میکنیم که این کار ضروری در آینده انجام میشود.
گزارشگر ادامه داد: کودتاچیان در اواخر روز پانزدهم ژوئیه سال ۲۰۱۶ به اقدامات خشونت باری دست زدند. آنها پارلمان، جادههای منتهی به کاخ ریاست جمهوری، مقر پلیس و نیروهای ویژه در آنکارا را بمباران کردند. بنا بر آمارهای رسمی، در این کودتا - بدون احتساب کودتاچیان جان باخته - ۲۵۱ نفر کشته و بیش از ۲ هزار نفر زخمی شدند.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه پس از کودتا سیاست پاکسازی گستردهای را در دستور کار خود قرار داد. این سیاست در محافل نزدیک به فتح اله گولن که هم اکنون در آمریکا زندگی میکند، به طور جدی تری به اجرا درآمد. رئیس جمهور ترکیه، گولن را دشمن درجه یک خود قلمداد میکند. از سال ۲۰۱۶ هزاران نفر دستگیر شده اند. بیش از ۱۴۰ هزار نفر نیز از کار معلق و یا اخراج شده اند. برای نزدیک به ۴ هزار و ۵۰۰ نفر نیز احکام قضایی صادر شده است. برای اکثر این محکومان حکم حبس ابد صادر شده است.