موفقیت دیگر از دانشگاه صنعتی اصفهان
پذیرش طرح محققان اصفهانی در مرکز پژوهشهای هستهای اروپا
طرح محققان دانشگاه صنعتی اصفهان برای کمک به آزمایش CMS، به عنوان پیشنهاد برتر مرکز پژوهشهای هستهای اروپا (CERN) پذیرفته شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز اصفهان؛ عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به اهمیت ویژهای این طرح بزرگ علمی بین المللی گفت: در آزمایش CMS پروتونها و یونهای سنگین در یک مسیر ۲۷ کیلومتری شتاب داده شده و با سرعتی نزدیک به سرعت نور به هم برخورد داده میشوند تا در نقطهی تلاقی، ذرات جدیدی ایجاد شود.
اصغر غلامی افزود: بررسی و اندازه گیری دقیق برهم کنشهای بین پرتوهای پروتون به اندازه گیری دقیق میزان درخشندگی که در اثربرخورد پروتونها با یکدیگر اتفاق میافتد بستگی دارد و هر قدر سنجش میزان درخشندگی با خطای کمتر باشد، خطاهای کمتری در نتایج آزمایشات به وجود میآید.
وی با اشاره به اینکه از جمله چالشهای این طرح نیاز به سرعت بسیار بالا و قرار گرفتن مدارهای الکترنیکی در محیطی با تشعشع بسیار زیاد است گفت: این موضوع از جمله چالشهای مهم در طرح ارتقای آزمایش CMS برای اجرا در سال ۲۰۲۷ میلادی است و این مرکز جهانی در تلاش است تا زمینه لازم جهت اندازهگیری برخط درخشندگی برخورد پروتون-پروتون با دقت بهتر از یک درصد را فراهم کند.
دانشیار دانشکده مهندسی برق وکامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان این که برای این طرح دو گروه علمی شامل یک گروه مشترک از محققان روسیه و ترکیه و یک گروه متشکل از محققان دانشگاه صنعتی اصفهان به بررسی و ارائه طرح پرداختند، افزود: پس از تلاش و چندین مرحله داوری پیچیده، در نهایت طرح ارائه شده توسط محققان دانشگاه صنعتی اصفهان مورد پذیرش و تأیید داوران بین المللی مرکز سِرن قرار گرفت.
دکتر غلامی، گفت: محققان دانشگاه صنعتی اصفهان در مدت زمانی کمتر و طی نزدیک به یک و نیم سال انجام آزمایشهای شبیه سازی شده از جنبههای مختلف، سنجش میزان امکان پذیری، مطالعات آماری و در نهایت ارائه طرح سخت افزاری ساخت دستگاه، نظر بسیار مثبت داوران وگروه طراحی تکنیکال مرکز سِرن راجلب کردند.
این محقق دانشگاه صنعتی اصفهان افزود: بهره گیری از سنسورها و آشکارسازهای سیلیکونی و مدارهای الکترونیکی مناسب دردستگاه اندازه گیری پیشنهادی محققان ایرانی و اثبات کارآیی طرح ارائه شده با انجام شبیه سازیهای دقیق، نقطه قوت برتری این طرح در رقابت با دیگر گروه علمی فعال در این طرح بود.
دانشگاه صنعتی اصفهان به عنوان برترین دانشگاه کشور در عرصه فعالیتهای علمی بین المللی، مهرماه سال گذشته به عنوان نخستین دانشگاه ایرانی به عضویت مرکز پژوهشهای هستهای اروپا (CERN) پذیرفته شد.
سرن (CERN) بزرگترین مجموعه آزمایشگاهی دنیا در زمینه فیزیک ذرات بنیادی و فیزیک هستهای است که حدود ۶۶ سال قبل یعنی در سال ۱۹۵۴ میلادی توسط سازمان اروپائی تحقیقات هستهای ایجاد ایجاد شد.
در این مرکز که مهمترین هدف آن"کشف رازهاى مبداء جهان" تعریف شده و بیش از ۳ هزار فیزیکدان و مهندس به عنوان کارکنان مقیم در زمینههای مختلف نظری و آزمایشگاهی مشغول به کار هستند و بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ دانشمند از ۵۰۰ دانشگاه از ۸۰ کشور دنیا به صورت بازدیدهای کوتاه مدت حضور مییابند.