استاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: ترامپ مجبور است قدرت را به بایدن تحویل دهد و وی میخواهد فقط هزینههای این انتقال قدرت را افزایش دهد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، سید جلال دهقانی فیروزآبادی با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری ۵ شنبه شب شبکه دو سیما با اشاره به اینکه پیش بینی میشد که ترامپ به راحتی، قدرت را به بایدن انتقال ندهد افزود: وی میخواهد هزینه انتقال قدرت را به بایدن هر چه بیشتر، افزایش دهد تا هم در سیاست داخلی و هم در سیاست خارجی، میراثی را برای بایدن بر جای بگذارد تا به راحتی نتواند از آن بگذرد.
وی، این سیاست را سیاست «سرزمین سوخته» نامید و گفت: ترامپ بعد از خودش میخواهد موانع زیادی را برای بایدن ایجاد کند، چون به احتمال زیاد در سال ۲۰۲۴ هم میخواهد نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شود و به همین علت میخواهد این میراث را به گونهای برای دوره بعد برای خودش ایجاد کند.
آقای فیروز آبادی افزود:، اما در نهایت ترامپ مجبور است که ریاست جمهوری را به بایدن تحویل دهد و حتی از یک سال پیش، مجموع حاکمیت اصلی آمریکا به این نتیجه رسید که ترامپ را باید تغییر دهند و بایدن به جای او بیاید، زیرا سیاستهای کلی آمریکا معمولاً در لایههای زیرین تعریف میشود و بر اساس منافعی، ترامپ آمد و منافع دیگر ایجاب میکند که او بیش از یک دوره بر سرکار نباشد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه اسرائیل و آمریکا جرات حمله کردن به ایران را ندارند گفت: تهدیدات آنها برای ایجاد ابزارهای چانه زنی در مقابل ایران و ایجاد سرمایهای برای چانه زنی بایدن است.
وی با اشاره به اینکه ۵۰ درصد نوع منازعه ما با آمریکا روانی است افزود: حواس تصمیم گیرندگان و نخبگان ما باید جمع باشد تا به هیچ وجه تحت تاثیر عملیات روانی آنها قرار نگیرند.
آقای فیروزآبادی ادامه داد: آنها میدانند که چگونه جو روانی درست کنند تا دولت بعدی آنها امتیاز بگیرد.
وی با اشاره به اینکه ترامپ از زمان خروج از برجام تاکنون، حدود ۶۰ تحریم جدید را ضد ایران اعمال کرده است اضافه کرد: این اقدامات، ایجاد سرمایهای برای رئیس جمهور بعدی است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه آمریکا را نباید به ترامپ تقلیل داد، اضافه کرد: سیاستهای کلی آمریکا، فراحزبی است و همه رئیس جمهورهایش به آن عمل میکنند.
وی گفت: بازگشت دوباره به برجام برای ایران موضوعیت و نیاز به مذاکره دوباره ندارد بلکه رفع همه تحریمها موضوعیت دارد.
آقای فیروزآبادی با بیان اینکه اروپا در موضوع خروج آمریکا از برجام نشان داد اراده و امکان بازیگری مستقل از آمریکا را ندارد افزود: اروپا اگر میخواهد از برجام حفاظت کند باید برای آن هزینه بپردازد و به تعهدات خود عمل کند.
وی اضافه کرد: ترامپ و بایدن در روش و تاکتیک تفاوت دارند، اما در اهداف و سیاستهای راهبردی تفاوت ندارند.
سید مصطفی خوش چشم کارشناس مسائل بین المللی هم با حضور در این برنامه گفت: با توجه به اینکه آمریکاییها در شروع یک ابربحران مالی بی سابقه هستند و با توجه به وضع کرونا و سیاستهایی که آقای بایدن در اجرای دستورالعملهای بهداشتی خواهد داشت پیش بینی میشود وضع اقتصادی آنها در همین زمستان، وخیم شود.
وی افزود: آقای ترامپ خیلی دوست دارد زمانی که قدرت را ترک میکند وضع اقتصادی، چنان خراب شود تا او بتواند مستمسکی داشته باشد و بگوید اگر من بودم وضع، بهتر میشد و در انتخابات ۲۰۲۴ خودش یا منصوبانش شرکت کنند.
آقای خوش چشم با بیان اینکه همیشه گفته ام که آمریکا به ایران حمله نظامی نخواهد کرد گفت: ۹ ماه آخر دوره ریاست جمهوری آقای بوش و در آغاز ریاست جمهوری آقای اوباما در سال ۲۰۰۹، فرمول مهار ایران از طریق تحریم یا تهدید معتبر یا باور پذیر نظامی اجرا شده است.
وی افزود: آقای ترامپ باوجود ظاهرش که هیاهوی زیادی داشت غیر از این فرمول عمل نکرد بنابراین راه تحریمهای آقای اوباما را ادامه داد و تحریمهای اضافه او بیشتر، نمادین بود و حاصل آن چنانی برای او نداشت، اما خام و بی تجربه عمل کرد، چون به حرف کارشناسان گوش نمیکرد از جمله اینکه بیش از حد بر روی تحریمها تاکید کرد.
آقای خوش چشم افزود: درباره تهدید نظامی هم، آقای ترامپ به اندازهای تهدید بی جا کرد که باورپذیری و اعتبار تهدید را از بین برد.
وی اضافه کرد: اسرائیلیها هم میخواهند همیشه نقش بیشتری در سیاست خارجی آمریکا به ویژه در زمان حضور دموکراتها ایفا کنند و میخواهند روسای جمهور آمریکا را به افراط ببرند و نقش خود را برجسته کنند.
این کارشناس مسائل بین الملل گفت: خود آمریکاییها میگویند در پی رفع اختلافات با ایران نیستیم بلکه فرمول آن ها، گفتگو برای محدودسازی و مهار مولفههای قدرت جمهوری اسلامی است.
آقای خوش چشم افزود: متاسفانه گاهی منافع ملی ممکن است به عنصری در ذیل منافع جناحی تبدیل شود و این بسیار بد است.
وی ادامه داد: مسئله تقابل کشورمان و آمریکا در بخشهای گوناگون از جمله هستهای و موشکی، در حوزه منافع ملی است و نباید وارد مسائل جناحی شود.
کارشناس مسائل بین المللی افزود: نظام ما موضع درستی دارد که بر مبنای آن آمریکا باید به برجام برگردد بدون تغییر حتی یک کلمه. همچنین باید خسارت بپردازد و ضمانت دهد.