دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات بیوتکنولوژی پزشکی ایران: بسترهایی در ساخت واکسن کرونا وجود داشت که تاکنون امتحان نشده بود و اکنون آزمون شده و در برخی موارد پاسخ مثبتی نیز به آن داده شده است.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما، آقای دکتر محمدرضا کاظمعلی گفت: همهی شرکتها هر ظرفیتی که داشتند را بر روی هم گذاشتند تا به واکسن دست یابند. کرونا باعث شد در کشور ما نیز برای تولید دارو و واکسن جریانی به راه افتد. قاعدتا با دنیا فاصلهای داریم، اما کرونا با همهی بدیهایی که داشت، موتور محرکهای برای صنعت داروسازی شد.
وی در نشست انجمن ترویج علم ایران که شامگاه چهارشنبه برگزار شد، درباره مقایسه بازار دارویی ایران با بازار جهانی دارو گفت: بازار دارویی دنیا ارزشی به اندازه هزار میلیارد دلار دارد و سهم بازار دنیای بیوتکنولوژی حدود ۳۰۰ میلیارد دلار است، کل بازار دارویی ما حدود ۴ میلیون دلار ارزش دارد و باید آن را افزایش داد.
وی افزود: ۲۲ هزار میلیارد تومان گردش پول بازار دارویی ما است و از میان آن، ۲ هزار میلیارد تومان به بازار داروهای بیوتکنولوژی مربوط است. یعنی در حوزه بایوتکنولوژی ۱۰ درصد بازار داخلی هستیم، در حالی که بایوتکنولوژی حدود ۳۰ درصد بازار جهانی را تصاحب کرده است. یک اختلاف ۲۰ درصدی با جهان داریم که باید توسط دانشمندان، شرکتهای کسب و کار نوپا (استارتاپی) و محققان پر شود.
این داروساز با بیان این که «کووید-۱۹ باعث جهشی در تولید واکسن شد»، گفت: پلتفرمهایی در حوزه ساخت واکسن وجود داشت که تاکنون امتحان نشده بود و حالا مورد آزمون قرار گرفته است و در برخی موارد پاسخ مثبتی نیز به آن داده شده است. همهی شرکتها هر پتانسیلی که داشتند را بر روی هم گذاشتند تا به واکسن دست یابند. کرونا باعث شد در کشور ما نیز برای تولید دارو و واکسن جریانی به راه افتد. قاعدتا با دنیا فاصلهای داریم، اما کرونا با همهی بدیهایی که داشت، موتور محرکهای برای صنعت داروسازی ما شد.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات بیوتکنولوژی پزشکی ایران بیان کرد: من بسیار به تولید واکسن در کشور خوشبین هستم و فکر میکنم تا پنج سال آینده یکی از قطبهای واکسنسازی در خاورمیانه خواهیم شد. ما ۶ سال تحقیق و توسعه در خصوص واکسن HPV انجام دادیم و تبدیل به سومین شرکتی در دنیا شدیم که این واکسن را تولید میکند. در حال حاضر، در دنیا به پنجاه میلیون دوز از این واکسن نیاز است که دو شرکت نخست دنیا فقط دارند ۲۰ میلیون دوز از آن را تامین میکنند؛ یعنی ۳۰ میلیون دوز نیاز وجود دارد و اگر امکانات لازم را داشتیم، میتوانستیم این واکسن را صادر کنیم.
وی درباره فعالیتهای گروه خود در زمینه تولید واکسن کووید-۱۹ گفت: از زمان شیوع کووید-۱۹ در ایران، تیم ما بر روی هشت پلتفرم تولید واکسن کار کرد و اکنون دو پلتفرم تولید واکسن کووید-۱۹ آماده شده است و مشغول فعالیت بر روی آنها هستیم.
وی گفت: میکروارگانیسمهای جدیدی همواره مردم جهان را تهدید میکنند، بنابراین همواره نیاز به واکسن یک نیاز راهبردی است.
آقای کاظمعلی افزود: در چند سال اخیر، چندین شرکت دانشبنیان وارد حوزه واکسنسازی شدهاند. اگر ما طبق استانداردهای بینالمللی واکسن تولید کنیم، خود سازمان بهداشت جهانی یکی از خریداران عمدهی ما خواهد بود. ضعف ما در بازار جهانی دارو و واکسن یک ضعف درونی است، در واقع ما برای حضور در بازارهای جهانی تمرین نکردیم. ما بازاریابی جهانی را یاد نگرفتیم.
این داروساز در بخش دیگری از این نشست، درباره برخی شاخصهای رتبهبندی نوآوری گفت: ورودیهای این شاخصهای نوآوری، نهادها، سرمایه انسانی، زیرساختها و پیچیدگی کسبوکار است. خروجی آن، دانش و فناوری و خلاقیت است. جوامعی میتوانند رشد کنند که در آنها دانش و فناوری مدام در حال تولید باشد. چه قدر آمادگی داریم که خود را از ساحل امن زندگی روزمره جدا کنیم و به دریای طوفان مواجی بیاییم که هر بار ما را به سرزمینهای ناشناخته و با پتانسیل بسیار سوق دهد؟ نیاز داریم ریسک پذیری نسل جوان بالا رود. ما باید پشت سر افرادی که این مسیر را طی کردهاند، حرکت کنیم. باید پتنتهای ما به خلق ثروت منتهی شود. فرض کنیم در تولید مقاله در دنیا اول باشیم. خب این چه نفعی به جامعهی ما میرساند؟
دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات بیوتکنولوژی پزشکی ایران ادامه داد: «هاروارد» علاوه بر این که دارد دانشمند تربیت میکند، کارآفرین نیز پرورش میدهد، یعنی دارد مهارتهایی را به دانشجویانش میآموزد که وقتی از دانشگاه خارج میشوند بتوانند یک شرکت را اداره کنند.
وی با اشاره به مهارتهای معرفی شده از سوی مجمع جهانی اقتصاد برای سال ۲۰۲۵، گفت: دانشجویان ما در کارآفرینی، ایجاد کسبوکار، جذب سرمایه و مدیریت تیم ضعف دارند. در انجمن بیوتکنولوژی بنا داریم دورههای مدیریت تکنولوژی را برای علاقهمندان حوزه تکنولوژی در حوزه دارو برگزار کنیم.
این فعال حوزه بیوتکنولوژی با اشاره به این که امسال برای اولین بار، ۱۸ وبینار با موضوع «تولید داروهای هایتک و زیستفناوری» برگزار شده است، اظهار کرد: در این نشستهای تصویری (وبینارها)، از الفبای موضوعات بایوتک تا ورود یک محصول به بازار بیان شد. در بهمن امسال، اولین کنفرانس و نمایشگاه بیوتکنولوژی در ایران را با رویکرد فناوری و صنعت برگزار میکنیم تا همهی شرکتهایی که در بیوتکنولوژی هستند، گرد هم آیند و درباره موضوعات روز بیوتکنولوژی صحبت کنند. از سوی دیگر از ایدهپردازان میخواهیم ایدههای خود را در میان سرمایهگذاران مطرح کنند. در بخش نمایشگاهی افراد میتوانند دستاوردهای خود را ارائه دهند. البته اگر وضعیت شیوع کرونا به ما این اجازه را بدهد.