پایگاه اینترنتی هیل گزارشی تحت عنوان «در پی موج استعفاها و اخراجها در پنتاگون، سوالات زیادی در محافل دفاعی ایجاد شده است» منتشر کرد.
آیا این کار یک کودتا بود، اقدامی در راستای خارج کردن نیروهای آمریکایی از افغانستان بود، یا این که تنها یک تسویه حساب ساده بود؟
سوالی که در بالا مطرح شد سوالی است که این روزها در محافل دفاعی آمریکا بارها مطرح شده است. این سوال بعد از آن مطرح شد که موجی از استعفاها و برکناریها در وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، روی داد. در نهایت هم دونالد ترامپ وزیر دفاع کابینه اش را برکنار کرد. شماری از افراد به جای این افراد برکنار شده یا استعفا کرده منصوب شده اند که از افراد وفادار به دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، محسوب میشوند.
این اقدام ترامپ موجبات نگرانی منتقدان وی را فراهم آورده است به گونهای که نمایندگان دموکرات کنگره آمریکا و شمار دیگری از سیاستمداران این کشور از آن چه که دونالد ترامپ در دو ماهه آخر ریاست جمهوری اش در پنتاگون انجام میدهد احساس نگرانی میکنند.
اما شمار دیگری از تحلیل گران و ناظران هستند که معتقدند بروکراسی و ساختار فرماندهی و کنترل در پنتاگون چنان گسترده است که امکان ایجاد تغییرات عظیم و گسترده در این تشکیلات در یک دوره زمانی دو ماهه وجود ندارد.
مارک کانسیان Mark Cancian، از مسئولان دفاعی سابق که اکنون یکی از پژوهشگران مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی است، میگوید گمانه زنیهایی در خصوص احتمال روی آوردن دونالد ترامپ به حمله علیه یک کشور دیگر در خلال دو ماه پایانی ریاست جمهوری اش بی مورد است. وی میافزاید: «البته، این امکان وجود دارد که ترامپ سعی کند در راستای خارج کردن نیروهای آمریکایی از افغانستان اقداماتی انجام دهد. اما ارتش میتواند در زمینه اجرای فرمانهایی که ترامپ صادر میکند با کندی عمل کرده و عملا این فرمانها را بی اثر سازد.»
مارک میلی Mark Milley، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، در سخنرانی اخیر خود به ماهیت غیرسیاسی ارتش آمریکا اشاره کرد. او در ماههای اخیر بارها بر این نکته تاکید کرده است. وی در سخنرانی خود تصریح کرده بود نظامیان آمریکایی سوگند وفاداری به یک شاه یا ملکه و یا یک فرد ظالم و یا یک فرد دیکتاتور یاد نکرده اند. او تصریح کرد نظامیان آمریکایی سوگند وفاداری به قانون اساسی این کشور یاد کرده اند.
پاکسازی در پنتاگون از روز دوشنبه گذشته و با برکناری مارک اسپر از وزارت دفاع آمریکا شروع شد. اسپر در ماههای اخیر هیچ مشارکتی در دولت ترامپ نداشت. او دو روز بعد از آن که رسانهها اعلام کردند جو بایدن به عنوان رئیس جمهور بعدی آمریکا انتخاب شده است از سمتش برکنار شد. این اقدام ترامپ همگان را شگفت زده کرد.
الیسا اسلوتکین Elissa Slotkin، عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا و از تحلیل گران سابق پنتاگون و سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، در مجموعه توئیتهایی عنوان کرد برکناری وزیر دفاع در آستانه انتقال قدرت به رئیس جمهور بعدی سه احتمال را مطرح میکند: رئیس جمهور وزیر دفاع را ناکارآمد میداند؛ رئیس جمهور به نوعی از وزیر دفاع انتقام گرفته است؛ و رئیس جمهور میخواهد کاری انجام دهد که معتقد است وزیر دفاعش از انجام آن کار خودداری خواهد کرد. او میافزاید: «همه این موارد نگران کننده هستند.»
این عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا میگوید: «برکناری وزیر دفاع در روزهای متلاطم انتقال (قدرت) به هر دلیلی که صورت گرفته باشد، نشان دهنده غفلت رئیس جمهور از مهمترین وظیفه اش است: حفظ امنیت ملی آمریکا.»
ترامپ کریستوفر میلر را به جای اسپر به عنوان سرپرست وزارت دفاع منصوب کرد. میلر از ماه اوت گذشته تا کنون مدیر مرکز ملی ضد تروریسم بوده است. او از تجربه کافی برای اداره تشکیلاتی به گستردگی پنتاگون بی بهره است.
به دنبال برکناری اسپر از وزارت دفاع، بلافاصله جیمز آندرسون James Anderson، از مسئولان سیاسی بلند پایه در پنتاگون نیز این وزارتخانه را ترک کرد. جوزف کرنان Joseph Kernan، از مقامات اطلاعاتی ارشد پنتاگون، و جن استوارت Jen Stewart، رئیس دفتر اسپر، نیز استعفا کردند. هر سه نفر روز سه شنبه استعفاهای خود را تقدیم کردند. تازهترین استعفا هم در روز پنجشنبه در پنتاگون رخ داد. در این روز الکسیس راس Alexis Ross، معاون رئیس دفتر وزیر دفاع آمریکا، نیز کناره گیری کرد.
نگرانیها درباره برنامههای ترامپ در خصوص پنتاگون هنگامی شدت گرفت که افرادی به جای آندرسون، کرنان و استوارت تعیین شده اند.
آنتونی تاتا Anthony Tata به عنوان یکی از مسئولان سیاسی بلند پایه در پنتاگون منصوب شده است. تاتا یک ژنرال بازنشسته است و بیشتر به خاطر حضورش در برنامههای شبکه تلویزیونی فاکس نیوز مشهور شده است.
تاتا در توئیتی در سال ۲۰۱۸ باراک اوباما، رئیس جمهور پیشین آمریکا، را یک «رهبر تروریست» نامید و گفت اسلام «خشنترین دینی است که من میشناسم.»
ازرا کوهن-واتنیک Ezra Cohen-Watnick نیز یکی دیگر از کسانی است که وارد پنتاگون شده است. او پیشتر دستیار مایکل فلین، مشاور امنیت ملی سابق آمریکا، بوده است.
کسی که به عنوان رئیس دفتر وزیر دفاع انتخاب شده است «کاش پاتل» Kash Patel است. او نقش فعالی در حمایت از ترامپ در جریان تحقیق و تفحص در خصوص ارتباط کارزار انتخاباتی ترامپ و روسیه ایفا کرده بود.
سرهنگ بازنشسته داگلاس مک گرگور Douglas Macgregor نیز در روز چهارشنبه گذشته به عنوان مشاور ارشد کریستوفر میلر انتخاب شد. این فرد نیز یکی از افرادی است که فاکس نیوز همواره با وی مصاحبه انجام میدهد.
مک گرگور قرار بود در اوایل سال جاری میلادی به عنوان سفیر آمریکا در آلمان منصوب شود. اما بعد از آن که شبکه تلویزیونی سی. ان. ان. اظهارات تندروانه وی در خصوص مسلمانان در آلمان را منتشر کرد، دستیابی وی به سمت سفارت میسر نشد. مک گرگوری در سخنانی در سال ۲۰۱۹ گفته بود مسلمانان در آلمان «مهاجمان ناخواسته» هستند. او همچنین در اظهار نظری بسیار تند در سال ۲۰۱۲ خواستار آن شده بود که در مرز آمریکا و مکزیک حکومت نظامی ایجاد شود و در صورت لزوم به سوی کسانی که قصد دارند با عبور از مرز به داخل خاک آمریکا بیایند «تیراندازی» شود.
مک گرگور یکی از طرفداران سرسخت خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان است و برخی معتقدند ورود وی به پنتاگون میتواند نشانهای از تلاش برای اقدام جهت خارج کردن نیروهای آمریکا از افغانستان باشد.