واکسن کرونای ساخته شده توسط دانشمند ترکیهای برگزیده جایزه مصطفی (ص) ۲۰۱۹ بیش از ۹۰ درصد کارایی دارد.
به گزارش ستاد ارتباطات و اطلاعرسانی جایزه مصطفی(ص) مدیرعامل شرکت فایزر در روز دوشنبه 19 آبان 99 اعلام کرد که بر اساس نتایج آزمایشات اولیه، واکسن کرونای ساخته شده با همکاری دو شرکت فایزر و شرکت بیوان تک که اوگور شاهین برگزیده جایزه مصطفی(ص) 2019 از مؤسسان آن است بیش از 90 درصد در پیشگیری از ابتلا به کرونا مؤثر بوده است.
این نخستین نتیجه مثبت به دست آمده از ارزیابی مستقل واکسن های کووید-19 در آزمایش های مرحله سوم است.
واکسن کرونا چنانچه مجوز اضطراری را دریافت کند، تا پایان سال جاری میلادی در دسترس خواهد بود. دو شرکت تولیدکننده در حال حاضر آمادگی تولید 50 میلیون واحد از این واکسن را در سال جاری دارند که این مقدار برای محافظت از 25 میلیون نفر کافی است و در سال 2021 میلادی 3/1 میلیارد واحد دیگر از آن آماده خواهد شد.
ارزیابی مستقل داده های حاصل از تزریق واکسن به 43 هزار داوطلب طی دو مرحله حاکی از اثربخشی این واکسن است.
اوگور شاهین، همبنیانگذار و مدیرعامل شرکت بیوان تک اظهار داشت: "از نظر من این بهترین نتیجه ممکن است".
واکسن کرونای ساخته شده در شرکت بیوان تک با ایمنی و اثربخشی 90 درصدی ِخود بسیار فراتر از استانداردهای مورد انتظار سازمان غذا و دارو برای تأیید واکسن کووید-19است. زیرا طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، هیچ واکسنی 100 درصد مؤثر نیست.
شاهین گفت که انتظار دارد ایمنی ایجاد شده توسط این واکسن در برابر کرونا "دست کم برای یک سال" دوام داشته باشد.
وی همچنین افزود: آنتی بادیهای ایجاد شده توسط واکسن کرونا، حدود 20 جهش مختلف ویروسSARS-COV-2 را مسدود می¬کند.
برگزیده جایزه مصطفی(ص) 2019 در ادامه گفت: "احتمال بسیار کمی وجود دارد که [جهش] ویروس بتواند بر پاسخ ایمنی غلبه کند."
واکسن کرونا که با همکاری دو شرکت بیوان¬تک و فایزر ساخته شده، مبتنی بر فناوری آر.ان.ای پیام¬رسان (mRNA) است و برای ایجاد پاسخ ایمنی بدون استفاده از عوامل بیماری¬زا طراحی شده است.
آندریاس کوئن، معاون ارشد زیست¬شیمی و ساخت فناوری آر. ان. ای شرکت بیوان¬تک گفته است: "نبوغ و استعداد آقای شاهین را در کمتر کسی دیده¬ام؛ او همیشه یک گام جلوتر از بقیه است. اگر ایده جدیدی به ذهنتان بیاید او پیشتر آن را در سر داشته است".
اوگور شاهین به پاس موفقیت¬های خود در "ارزیابی بالینی واکسن¬های سرطان بر پایه mRNA که بهصورت فردی و متناسب با نوع جهش در سلولهای بیمار مبتلا به سرطان طراحی شده" برگزیده جایزه مصطفی(ص) 2019 در زمینه علم و فناوری زیستی و پزشکی شد.
شبکه تلویزیونی دویچه وله آلمان میگوید: "به جرأت ميتوان گفت جایزه مصطفی(ص) قبل از هر نهاد تشویقی-علمی دیگری، دکتر اوگور شاهین را شناخته و وی را لایق تقدیر عالی دانسته است".