کارتن خالی محصولات لوازم خانگی در سایتهای فروش اینترنتی با قیمتهایی کذایی خرید و فروش میشود.
کارتنهایی که تا همین چندی پیش برای اسباب کشیها استفاده میشد، اما حالا در فضای مجازی تا دو میلیون تومان هم داد و ستد میشود. کارتنهایی که به گفته فروشندگان لوازم خانگی بسیاری از آنها با واسطه در نهایت به بازارچههای مرزی همچون بانه و گناوه میرسد.
یکی از فروشندگان سه راه امین حضور در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: این کارتنها را برخی افراد شیاد باهدف کلاهبرداری از خریدارن محصولات خارجی، خرید میکند.
به دلیل محدودیت واردات، بسیاری از کالاهای خارجی وارد ایران نمیشوند و افراد کلاهبردار کارتن کالاهای خارجی را خریداری میکنند و داخل آنها اجناس متفرقه قرار میدهند.
وی با اعلام اینکه الان به دلیل محدودیت واردات، بسیاری از کالاهای خارجی وارد ایران نمیشوند، افزود: این افراد، کارتن کالاهای خارجی را خریداری میکنند و داخل آنها اجناس متفرقه قرار میدهند، اما به اسم کالای اصلی به مشتریان عرضه و مشتریان هم به دلیل عدم آگاهی از واقعیت، خرید میکنند.
این فروشنده اضافه کرد: بسیاری از این کالاها در مناطق مرزی بسته بندی و روانه شهرهای مختلف میشوند، تا به مشتریان خود اینگونه القا کنند که این کالاها اصلی است و از خارج کشور به صورت قاچاق وارد کشور شده است.
یکی دیگر از فروشندگان با تایید انجام این نوع کلاهبرداریها در بازار لوازم خانگی گفت: کالاهایی که اینگونه به مشتریان فروخته میشود، از برندهای ناشناخته چینی است، اما در بسیاری موارد کالاهای ایرانی نیز در بسته بندی کالهای خارجی فروخته میشود.
مثلا ما یک یخچال ایرانی داریم که ساخت تبریز است، اما این یخچال را با بسته بندی بوش به هموطنان فروخته اند.
وی افزود: مثلا ما یک یخچال ایرانی داریم که ساخت تبریز است، اما این یخچال را با بسته بندی بوش به هموطنان فروخته اند. این فروشنده با اشاره به اینکه اینگونه کلاهبردایها بیشتر در فضای مجازی انجام میشود، گفت: البته برخی مغازه داران نیز از بی اطلاعی مشتریان خود سو استفاده و چنین کلاهبرداریهایی میکنند.
به گفته این فروشنده، برخی مغازه داران در این صنف، با تغییر و جعل برچسب شناسایی، کالاهای چینی همچون یخچال سامسونگ ساخت چین را بجای ساخت کره یا دیگر کشورهای معتبر میفروشند که در برخی محصولات تا ۱۰ میلیون تومان اختلاف قیمت دارند.
وی همچنین با اعلام اینکه در برخی موارد حتی سایز محصول را تغییر میدهند، گفت: مثلا ماشین لباسشویی ۸ کیلویی را به جای ده کیلویی میفروشند.
یکی دیگر از فروشندگان از کلاهبرداری چندین مغازه در سه راه امین حضور با ساخت مدلهای غیر واقعی خبر داد.
مشتریان وقتی در چند مغازه این کد را میشنوند فکر میکنند که همچین کالایی وجود دارد و سایر فروشندگان بی اطلاع هستند.
این فروشنده با اعلام اینکه یک مدل تلویزیون به نام نانو ۸۰ وجود دارد، گفت: برخی فروشندگان با استفاده از کنترلهای مادر اسم این تلویزیون را به مدل نانو ۸۱ تغییر میدهند، اما اصلا همچنین مدلی در اساس وجود خارجی ندارند و شرکت سازنده از اساس همچین محصولی نساخته است.
وی با اعلام اینکه این کلاهبرداری به صورت هماهنگ در چند مغازه انجام میشود، افزود: مشتریان وقتی در چند مغازه این کد را میشنوند فکر میکنند که همچین کالایی وجود دارد و سایر فروشندگان بی اطلاع هستند.
دیگر فروشنده محصولات لوزام خانگی با انتقاد از اینکه هیچگونه نظارت دقیق و موثری بر بازار نیست، گفت: برخی فروشندگان حتی روش تشخیص کالاهای اصلی از تقلبی را جعل کردند.
برخی فروشندگان حتی روش تشخیص کالاهای اصلی از تقلبی را جعل کردند.
وی افزود: این کلاهبردارن سایت جعلی تشکیل داده اند و وقتی مشتری کد شناسایی محصول را چک میکند، بجای ورود به سایت اصلی وارد سایت تقلبی و تایید کالا به مشتری داده میشود، اما سایت تایید جعلی است.
کلاهبرداری شیادهایی هرچند کم تعداد، باعث میشود اعتماد عمومی در این صنف و جامعه کاهش پیدا کند. مشکلاتی که نیاز به پیگیری و گزارش به موقع و دقیق مسئولان نظارتی، و برخورد قاطع با آنها دارد، تا از تکرار چنین اقداماتی جلوگیری شود.
گزارش : محمد جعفری خبرنگار اقتصادی خبرگزاری صدا و سیما