مخالفت مارک اسپر با خروج آمریکا از افغانستان؛
افشای نامه محرمانه اسپر به کاخ سفید قبل از برکناری
روزنامه دیلی میل نوشت، وزیر دفاع آمریکا قبل از اینکه ترامپ او را از سمتش برکنار کند، با ارسال پیامی محرمانه به کاخ سفید از خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان ابراز نگرانی کرده بود.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما؛ روزنامه دیلی میل در گزارشی به قلم لورن ادموندز در پایگاه اینترنتی خود نوشت: دونالدترامپ دوشنبه گذشته از طریق توئیتر، "مارک اسپر"، وزیر دفاع آمریکا را از سمتش برکنار کرد و روز جمعه فاش شد که اسپر با تصمیمات رئیس جمهور برای خروج از منطقه مقابله کرده بود.
ترامپ ماه پیش در آستانه انتخابات اشاره کرد که میخواهد بقیه نظامیانی را که در افغانستان خدمت میکنند تا کریسمس به خانه بازگرداند. اما بر اساس گزارش واشنگتن پست، اسپر در نامه اش به کاخ سفید با اشاره به عوامل مختلف، از جمله تضعیف مذاکرات آمریکا و افغانستان و پیامد احتمالی آن برای متحدان، درباره انتقال نظامیان ابراز تردید کرد.
وی همچنین در نامه اش به کاخ سفید به خشونتهای موجود در منطقه با توجه به گزارش این ماه یک گروه دیده بان مبنی بر افزایش ۵۰ درصدی حملات طالبان و گروههای دیگر اشاره کرد.
گفته میشود اسپر در نامه خود به کاخ سفید نوشت: اگر آمریکا اقدام به خروج سریع نظامیان از افغانستان کند، نظامیانی که میمانند ممکن است در معرض خطر قرار گیرند.
ترامپ اسپر را چند روز پس از شکست در انتخابات ریاست جمهوری در برابر جو بایدن، از سمتش برکنار کرد. دولت ترامپ ماه فوریه به توافقی با طالبان دست یافت که شامل خروج تدریجی نظامیان آمریکا از افغانستان بود. این باره قرار بود اگر همه شرایط توافق برآورده شود، خروج کامل ماه آوریل انجام شود. پنتاگون مشغول کاهش تعداد نظامیان به کمتر از پنج هزار نفر در این ماه بود، اما مذاکرات مختل شد و طالبان شروع به حملاتی در سراسر افغانستان کرد. در بحبوحه ترورهای هدفمند و حملهای تروریستی در این ماه، دست کم ۲۵ غیرنظامی- از جمله پدر ظریفه غفاری، شهردار (میدان شهر در وردک) - ظرف یک هفته در کابل کشته شدند.
منابع به واشنگتن پست گفتند رابطه اسپر و ترامپ ماهها پیش بر سر برخی مسائل بر هم خورده بود. به ادعای برخی منابع، این تنشها ناشی از آنچه بود که ترامپ، مقاومت بخش نظامی در برابر اهداف دولت خود میدانست. این در حالی است که دیگران میگویند این تنشها هیچ ربطی به مسئله افغانستان نداشت.
کولین جکسون، مقام بلندپایه سابق پنتاگون که مسئول نظارت بر امور افغانستان در دولت ترامپ است، به واشنگتن پست گفت مخالف خروج نظامیان در این مقطع است. وی گفت: «یک نمونه هم نداریم که در آن خروج نظامیان خوب بوده باشد، چه عراق، چه ویتنام، هیچکدام.»
یک مقام بلندپایه دیگر کاخ سفید گفت ممکن نیست که نظامیان آمریکا از افغانستان خارج شوند و «ائتلاف (نظامیان خارجی در افغانستان) آسیب نبینند.» وی افزود: «شاید بتوانیم تعداد نظامیان را به چهار هزار و ۵۰۰ نفر کاهش دهیم، اما نمیشود که هیچ نظامی در آنجا نداشته باشیم.».
اما راند پل، سناتور کنتاکی که مدافع همیشگی ترامپ است، در این خصوص از ترامپ حمایت کامل کرد و در صفحه اش در توئیتر نوشت: «به آنهایی که میگویند خروج نظامیان ممکن است موجب اختلاف با ژنرالهای پنتاگون شود، باید بگویم: فقط یک فرمانده کل قوا داریم که دونالد ترامپ است و وقتی دستور میدهد نظامیان باید از افغانستان خارج شوند، تنها پاسخ مناسب این است: «بله قربان».
در حالی که تنها دو ماه به پایان کار کارکنان دولت ترامپ باقی مانده است، بسیاری از کارکنان از سمت هایشان برکنار شدند یا تصمیم به استعفا گرفتند. ترامپ به جای آنها افراد وفادار به خود را منصوب کرده است که شاید تمایل بیشتری به تبعیت از طرحهای برای خروج نظامیان از منطقه داشته باشند. کریستوفر میلر، رئیس مرکز ملی مبارزه با تروریسم به عنوان کفیل وزیر دفاع منصوب شد، و کَش پاتل، مشاور سابق دوین نیونز، نماینده حامی ترامپ به عنوان رئیس دفترش منصوب شد.
داگلاس مک گریگور، سرهنگ بازنشسته ارتش هم که حامی خروج نظامیان است، به عنوان مشاور بلندپایه کفیل وزیر دفاع منصوب شد.