به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما ، پایگاه اینترنتی نشریه واشنگتن پست در گزارشی به قلم دیوید ایگناتیوس تحت عنوان "اخراج اسپر، سیلی به صورت پنتاگون است" نوشت برای پنتاگون که با انتقال منظم قدرت، به رشد و شکوفایی میرسد، اقدام ترامپ در اخراج ناگهانی مارک اسپر از سمت وزیر دفاع به مثابه یک سیلی بود که سران نظامی آمریکا را در برههای که برای برقراری و حفظ ثبات در کشور تلاش میکنند، دچار بهت کرد.
توئیت ترامپ درباره برکناری اسپر دقیقاً بعد از ظهر دوشنبه و در شرایطی منتشر شد که اسپر به گفته نزدیکانش فکر میکرد " فعلا در گوشهای خزیده" و تا زمان تحلیف در سمت خود باقی خواهد ماند. همچنین به گفته یک مقام ارشد ارتش، ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش که هنگام انتشار این خبر با مقامات ارشد پنتاگون در حال صرف ناهار بود، از شنیدن این خبر جا خورد.
مقامات پنتاگون نیز به همین ترتیب از تصمیم ترامپ مبنی بر انتصاب کریستوفر میلر، مدیر مرکز ملی مبارزه با تروریسم به عنوان سرپرست وزارت دفاع، متحیر شدند. میلر برای بسیاری از مقامات ارشد که منتظر ملاقات روز دوشنبه با او و کسب دستور العملهای دریافتی از کاخ سفید هستند، فردی ناشناخته محسوب میشود.
نکته مرموز و نامعلوم این است که آیا اخراج اسپر، صرفا یک اقدام ناگهانی و خشمگینانه از سوی رئیس جمهوری است که به خاطر بازنده شدن در انتخابات، عصبانی است، یا اینکه این ترمیم کابینه هدفی عمیقتر و بالقوه خطرناکتر را دنبال میکند. در هر صورت بسیاری از مقامات کهنه کار پنتاگون، این اقدام را نشانه بی احترامی ترامپ به نیروهای مسلح کشور به دلیل فروپاشی قدرت خود توصیف کردند.
رابرت گیتس که به عنوان وزیر دفاع در زمان ریاست جمهوری جرج دبلیو بوش و باراک اوباما خدمت میکرد در این باره چنین استدلال کرد که اقدام ترامپ در برکناری سکاندار پنتاگون در طی دوره انتقال قدرت پس از انتخابات، اقدامی بی پروا و از سر بی مسئولیتی قلمداد میشود. چرا که دشمنان میتوانند در این برهه، از هر گونه ضعف یا سردرگمی آمریکا به نفع خود بهره برداری کنند. گیتس گفت که او نگران فقدان رهبری باتجربه، با ثبات و دارای دانش نظامی است.
یکی دیگر از مقامات ارشد سابق پنتاگون که یک جمهوری خواه است در عین حال ادعا کرد اقدام ترامپ "صرفاً کینه توزانه" بود و هیچ تاثیری در عملیات نخواهد داشت.
وی گفت ما نباید از این بابت نگران باشیم. نیروها مراقب خواهند بود و در کوتاه مدت، هیچ تأثیر عملیاتی رخ نخواهد داد. چندین مقام فعلی و پیشین نیز استدلال کردند ساختار فرماندهی نیروهای مسلح دقیقاً سازمان یافته است تا تغییرات ناگهانی اشخاص موجب کاهش ناگهانی آمادگی نظامی یا عملیات ارتش نشود.
برخی از مقامات پنتاگون با ابراز سردرگمی ناگهانی از اعلامیه روز دوشنبه نگران بودند که ترامپ هدف گسترده تری از این کار داشته باشد. چندین تن از مقامات حدس میزنند که رئیس جمهور ممکن است بخواهد سرعت خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و عراق را افزایش دهد تا میراث خود را به نحوی حفظ کند - حتی اگر این اقدام مخالف توصیههای اکید نظامی درباره عقب نشینی دقیق و هوشمندانه باشد که شمار نیروهای آمریکایی را از ۴۵۰۰ کنونی در افغانستان و حدود سه هزار نفر در عراق تنها درصورتی کاهش میدهد که شرایط و منافع امنیتی چنین اقدامی را تضمین کند.
هرگونه عقب نشینی ناگهانی نیروها از افغانستان یا عراق با توجه به تدارکات انتقال تجهیزات آمریکا به خارج از این کشورها پیچیده خواهد بود. سربازان را فقط میتوان با هواپیما و نه وسایل نقلیه زمینی، بالگرد یا سایر وسایل منتقل کرد.
یک احتمال تاریکتر این است که ترامپ رئیسی را برای پنتاگون بخواهد که بتواند به ارتش دستور دهد اقداماتی اتخاذ کند که به او در ماندن بر اریکه قدرت کمک کند؛ اقدامی که حاصل از نتیجه انتخاباتی است که ترامپ ادعا میکند در آن تقلب شده است. در مقابل، هر تلاشی از این دست به شدت با مقاومت ژنرال میلی و فرماندهان ارشد و همچنین مقامات غیرنظامی کشور روبرو خواهد شد. اما واقعیت همچنان این است که ترامپ تا زمان انقضای دوره ریاست جمهوری خود در ۲۰ ژانویه، همچنان فرمانده کل نیروها باقی میماند که در صورت قانونی بودن، دستورات وی باید رعایت شود.
ژنرال بازنشسته جوزف ووتل، رئیس سابق و بسیار مورد احترام ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا در خاورمیانه و فرماندهی عملیات ویژه در این باره گفت: اعتقاد من این است که زنجیره فرماندهی سعی خواهد کرد همه چیز را ثابت نگه دارد.
بعید به نظر میرسید اسپر قربانی خشم ترامپ باشد. وفاداری وی به ترامپ آنقدر شدید بود که در ابتدا برخی رهبران نظامی را نگران کرد، زیرا میترسیدند رئیس آنها در برابر کاخ سفید مقاومت نکند. ولی نکته منفی عملکرد اسپر در برابر ترامپ ماه ژوئن مطرح شد، زمانی که او با تلاش ترامپ برای استفاده از قانون شورش برای استقرار نیروهای آمریکایی فعال برای سرکوب اعتراضات ضد بی عدالتی نژادی در سراسر آمریکا مخالفت کرد.
گیتس که هنوز با اسپر در تماس است میگوید: اسپر میدانست بقای وی در راس پنتاگون از ماه ژوئن به مویی بند است.
یکی از منابع پنتاگون گفت چندین سناتور ارشد جمهوری خواه سعی کردند ترامپ را از این اقدام بی ثبات کننده منصرف سازند، ولی موفق نشدند.
آنچه فرماندهان نظامی را نگران میکند، این ترس است که ترامپ برای چندمین بار، منافع شخصی خود را بر منافع کشور مقدم دانسته باشد. یک مقام ارشد نظامی با اشاره به میلر و تیمی که وی برای واپسین روزهای دولت ترامپ گردآوری خواهد کرد، گفت: سئوال اینجاست که آیا آنها با نادیده گرفتن واقعیت ها، مایل خواهند بود هر کاری که رئیس جمهور میخواهد انجام دهند یا خیر؟
حتی مطرح شدن این پرسش، بسیار وحشتناک است.