با تلاش سازمان ملل
آغاز مذاکرات صلح لیبی در تونس
سازمان ملل مذاکرات مربوط به آینده لیبی را در تونس، که هدف از آن پایان بخشیدن به تقریبا یک دهه آشوب و خونریزی در این کشور از طریق برگزاری انتخابات است آغاز کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از خبرگزاری رویترز، سازمان ملل روز دوشنبه مذاکرات مربوط به آینده لیبی را در تونس، که هدف از آن پایان بخشیدن به تقریبا یک دهه آشوب و خونریزی در این کشور از طریق برگزاری انتخابات است آغاز کرد، اما با وجود پیشرفت حاصل شده در تحکیم آتش بس ماه قبل، موانع همچنان پابرجاست.
استفانی ویلیامز، فرستاده سازمان ملل در لیبی، این گفتگوها را به عنوان بهترین فرصت در طول شش سال برای پایان دادن به آشوب و نزاعی توصیف کرد که از سال ۲۰۱۱ صادرات نفت این کشور شمال آفریقایی را مختل کرده است. اما ویلیامز روز دوشنبه در مراسم افتتاحیه که قیس سعید، رئیس جمهور تونس، نیز در آن حضور داشت هشدار داد: "این مسیر هموار نیست و ساده نخواهد بود."
این مذاکرات با حضور ۷۵ شرکت کننده که از سوی سازمان ملل انتخاب شده بودند برگزار شد تا در آن مجموعه دیدگاههای سیاسی، تمایلات منطقهای و گروههای اجتماعی ارائه شود. شرکت کنندگان این نشست مهمترین گروههای متخاصمی هستند که میخواهند در خصوص شیوه اجرای آتش بسی که در ژنو در مورد آن به توافق رسیدند گفتگو کنند.
لیبی از سال ۲۰۱۴ میان جناحهای رقیب دولت وفاق ملی در غرب و گروه موسوم به ارتش ملی لیبی به رهبری ژنرال خلیفه حفتر در شرق تقسیم شده است.
ترکیه از حکومت وفاق ملی که در طرابلس مستقر است حمایت میکند و به آن در تابستان امسال کمک کرد تا یورش ارتش ملی لیبی به طرابلس را که تحت حمایت امارات، روسیه و مصر صورت گرفت، متوقف کند.
پس از آنکه خطوط جبهه در نزدیک مرکز شهر ساحلی سِرت مشخص شد، هر دو طرف با میانجیگری سازمان ملل مذاکرات آتش بس را آغاز کردند. ویلیامز اعلام کرد آنها پیشرفتهای جدیدی در اجرای آتش بس سراسری توافق شده در ماه گذشته حاصل کردند و شهر سِرت را ستاد مذاکره در مورد جزییات قرار دادند.
فرستاده سازمان ملل در لیبی میخواهد مذاکرات سیاسی تونس نقشه راهی برای برگزاری هر چه زودتر انتخابات و ایجاد قدرت یکپارچه در سراسر کشور شود تا بتواند این روند را مدیریت کند.
او افزود از شرکت کنندگان خواسته شده هیچ نقشی در دولت انتقالی جدید نپذیرند.
تقریباً یک دهه پس از فروپاشی قدرت مرکزی در لیبی، درگیریهای مکرر سبب هدر رفتن منابع کشور، آسیب رساندن به شبکههای آب و برق و بدتر شدن بحران مالی شده و زندگی را برای میلیونها نفر مشقت بار کرده است.
در حالی که بحران لیبی در ماه اوت شدت گرفت و شمار مبتلایان به کرونا افزایش یافت اعتراضاتی در دو طرف در خصوص شرایط دشوار زندگی و افزایش فساد صورت گرفت.
قیس سعید گفت: "ضروری دارد تاریخهایی برای انتخابات تعیین شود تا ملت لیبی به پای صندوق رای بیایند و درگیریها پایان یابد."