معاون وزیر بهداشت: ساخت یک واکسن در ۵۰ سال اخیر به طور متوسط هفت سال طول کشیده است و هم اکنون چندین دهه برای ساختن واکسن ایدز و چندین سده برای ساختن واکسن مالاریا تلاش میشود.
معاون کل وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: اخیراً بحث انتقال این ویروس از حیوان به انسان هم مطرح شد که چند روز پیش دانمارک ۱۷ میلیون راسو را از بین برد به خاطر اینکه ویروس جهش یافتهای از کرونا در مزارع پرورش راسو دیده شده بود.
دکتر حریرچی افزود: در مرداد و شهریور تردد اجتماعی ما ۵ تا ۶ درصد کاهش یافت که ناچیز محسوب میشود در حالی که این عدد در فروردین و اردیبهشت ۵۰ درصد بود.
وی با اشاره به اینکه با عادی انگاری و ساده پنداری مشکلات بیشتر میشود، گفت: ما ادارات را تعطیل میکنیم، بازار شلوغ میشود؛ مسافرتهای برون شهری را کم میکنیم ترددهای درون شهری افزایش پیدا میکند و امکان اعمال مدیریت در مترو را هم که نداریم.
معاون کل وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضع تختهای بیمارستانی افزود: ما قبل از شیوع بیماری کرونا هم در این باره محدودیتهایی داشتیم و هم اکنون تعداد کل تختها به ازای هزار نفر یک و نیم تخت است در حالی که این عدد در آلمان هشت و نیم، فرانسه ۶ و دو دهم، ایتالیا و اسپانیا سه و نیم و ژاپن و کره جنوبی ۱۳ تخت است، اما اجازه ندادیم مریضی در این ایام روی زمین بماند.
دکتر حریرچی گفت: نیمی از تختهای آی سی یو در اختیار بیماران کرونایی قرار گرفته و درکل ۲۰ درصد کل تختهای ما را این بیماران گرفته اند.
وی افزود: یکی از مشکلات کنونی که در انگلیس و آمریکا هم پیش آمد افزایش مرگ و میر ناشی از سایر بیماریها بوده است به این معنا که کشندگی سایر بیماریها نیز افزایش پیدا کرده است مثلا ما بیماران غیر کرونایی داریم که به هر علتی به بیمارستان مراجعه نمیکنند و فوت کرده اند.
معاون کل وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به سوالی درباره زمان ساخت واکسن این بیماری هم گفت: کشف یک واکسن در ۵۰ سال اخیر به طور متوسط هفت سال طول کشیده و برخی واکسنها ۲۸ سال ساختش طول کشیده است.
دکتر حریرچی افزود: درباره ویروس کرونا ما با مشکلاتی مواجهیم که جهشهای پی در پی این ویروس موجب میشود اگر واکسنی هم تولید شود بی اثر باشد.
وی گفت: بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت تا آخر سال میلادی آینده حداکثر ۲۰ درصد مردم تحت پوشش این واکسن قرار میگیرند و حتی واکسنهای فعلی هم ۵۰ تا ۷۰ درصد تاثیر دارند.
معاون کل وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: در این شرایط زدن ماسک تا دو سال آینده ضروری است.
دکتر حریرچی درباره داروی این بیماری نیز گفت: رسماً هیچ دارویی در هیچ نقطه از جهان وجود ندارد بنابراین داروی گیاهی، سنتی و جدیدی تا کنون کشف نشده است و اگر خبری از شهری یا کشوری در این خصوص شنیده میشود، صحت ندارد و متاسفانه برخی از این اخبار رفتار مردم را در خصوص استفاده از ماسک تغییر داده است.
وی افزود: اگر هم ما دارویی را تایید کنیم به معنای کمک کننده است و داروی قطعی محسوب نمیشود که نمونه آن داروی کمک کننده برای جلوگیری از ریزش مو است نه اینکه ادعا شود فلان دارو تاسی سر را درمان میکند.
معاون کل وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: کسانی که دارو میسازند، دلسوز یا سودجو هستند و مردم ما تحت تاثیر این حرفها قرار نگیرند و همچنان از ماسک و رعایت بهداشت فردی غافل نشوند و در شرایطی که موارد را رعایت میکنند از بی خیالی پرهیز کنند و همچنین بدانند که استرس هم سم است.
دکتر حریرچی درباره چهار داروی اخیر سنتی هم که رسانهای شده است، افزود: ما از نام بردن این داروها معذوریم چرا که تبلیغ دارو در کشور ما و برخی کشورها ممنوع است و در بروشور دارو گفته شده است که چه فوایدی دارد و در مورد این داروها هم تاکید میکنیم که درمان قطعی نیست.
وی گفت: مثلا سرفه، بیماران کرونایی را خیلی آزار میدهد و این داروها میتوانند شدت سرفه را کاهش دهند یا مایعات ریه را رقیق کنند تا سرفه، راحتتر شود.
معاون کل وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا نام داروهای شیمیایی را میگویید، اما از نام بردن داروهای سنتی ابا داریم؟ افزود: ما اگر خودمان کشف کرده باشیم خوشحال هم میشویم نامش را بیان کنیم و دیروز در دانشگاه شهید بهشتی مرکز تحقیقاتی به طور مستقل مامور این موضوع شد، اما یادمان نرود که اسفند سال گذشته دارویی شیمیایی به قیمت هر ورق یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان برخیها مصرف کردند، اما اکنون معلوم شد که مضر است.
دکتر حریرچی گفت: عامیانه بگوییم که این بیماری، آدم ضایع کن است و مقابله با این ویروس در همه جهان مانند واحدی است که گذرانده نشده است و علمش معلوم نیست و دائم جهش پیدا میکند و ما هم مثل جهان در حال تجربه و بررسی هستیم و اگر داروی بی ضرری باشد استفاده میکنیم.
وی درباره زمان تصویب تعطیلی دو هفتهای یا منع رفت و آمد از ساعت ۲۱ به بعد هم افزود: ما فکر میکنیم اگر مشاغل غیر ضرور در مدت یک ماه پیشرو از ساعت ۱۸ به بعد فعالیت نکنند پاساژ گردیها کاهش پیدا میکند و از طرفی اثر روانی هم دارد و در برخی کشورها این گونه محدودیتهای ساعتی جواب داده است.
معاون کل وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ما به عنوان وزارت بهداشت پیشنهاد دهنده و درخواست کننده تعطیلی دو هفتهای سراسر کشور هستیم و باید درخواست ما به تایید ستاد ملی کرونا برسد.
دکتر حریرچی درباره استفاده از ماسک پارچهای هم افزود: این موضوع در بسیاری از کشورهای پیشرفته جا افتاد و باید در ایران هم جا بیفتد.
وی درباره برخی اخبار ضد و نقیض از طرف کارشناسان و متخصصان در بحث کرونا هم گفت: این تذکر درستی است، اما اگر سایر حوزهها توانستند فضای مجازی را اداره کنند ما هم خواهیم توانست.
معاون کل وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: مردم بدانند که ۹۵ درصد کنترل بیماری از طریق ماسک است و از مردم هم میخواهیم به اطلاعات افراد شناسنامه دار توجه کنند.