وقتی اوایل تابستان سال گذشته خبر رسید مجید مجیدی فراخوان داده است تا از میان کودکان کار آزمون بازیگری بگیرد دوستداران هنر هفتم دانستند که «بچههای آسمان» دیگری در راه است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما،فیلم مجید مجیدی اواخر تابستان سال گذشته کلید خورد و مجیدی در سکوت نسبی خبری کار خود را پیش برد. تنها اطلاعاتی که از این فیلم در رسانهها منتشر شد این بود که موضوعی اجتماعی دارد، حول محور کودکان کار میچرخد و فیلمبرداری آن در جنوب تهران انجام میشود.
وقتی نام «خورشید» مجید مجیدی در میان فیلمهای بخش مسابقه سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر دیده شد دوستداران سینمای انسانی مجیدی مشتاق دیدن آن شدند. البته خبرهای ضد و نقیضی درباره رسیدن یا نرسیدن فیلم به جشنواره منتشر میشد و حتی فیلمی به عنوان جایگزین آن اعلام شد، اما «خورشید» در دقیقه ۹۰ خود را به جشنواره رساند.
فیلم مجیدی قصه کودکانی را روایت میکند که خیلی زود درگیر مسائل بزرگ ترها میشوند. دغدغه هایشان دیگر کودکانه نیست و غم نان خیلی زود رویاهای کودکانه شان را به دست فراموشی میسپارد. کودکان کار؛ قصه مجید مجیدی حول محور علی میچرخد. کودک دوازده سالهای است که همراه دوستانش با دزدی قطعات و کار در یک انبار لاستیک، زندگیشان را میگذرانند تا اینکه با پیشنهاد جدیدی از سوی خلافکاران محل مواجه میشوند.
کودکانی بد سرپرست یا بی سرپرست که برای گذران زندگی روی پای خود میایستند، اما با وجود این استقلالی که چندان هم مناسب سنشان نیست مصون ازخطرها نیستند.
البته اینبار بازیگرانی، چون علی نصیریان، جواد عزتی و طناز طباطبایی هم حضور داشتند.
گاهی سر راه این کودکان معلمی دلسوز، چون معلم فیلم خورشید با بازی جواد عزتی قرار میگیرد و مسیر زندگی کودک کار را تغییر میدهد، اما گاهی هم خطراتی جبران ناپذیر در کمین این کودکان است.
به هر حال در فیلم مجید مجیدی با قصهای واقعی و قابل لمس همراه میشویم، اما در پایان، ناامید سینما را ترک نمیکنیم.
افزون بر تامل درباره زندگی این کودکان دلخوش میشویم به دریایی از استعداد که درونشان جریان دارد و آرزو میکنیم فردی دلسوز از جنس معلم قصه سر راهشان قرار بگیرد و خورشید وجودشان بدرخشد.
فیلم مجیدی مجیدی به لحاظ کارگردانی، فیلمنامه، بازی بازیگران و دغدغه انسانیش حرفهای زیادی برای گفتن دارد. درست است که داستانش از قصه ساده و صمیمی «بچههای آسمان» قدری پیچیدهتر است، اما قابلیت این را دارد که همچون آن فیلم بدرخشد.
درخشانترین بخش فیلم هم بازیگران نوجوان آن هستند که دیدن بازی به اندازه و طبیعی آنها نظر مخاطب را به خود جلب میکند.
بهترین فیلم سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر و فیلم تحسین شده جشنواره فیلم ونیز حالا نماینده ایران در اسکار ۲۰۲۱ است. اگر چه بر سر روند انتخاب این فیلم به عنوان نماینده اسکار حرف و حدیثهای زیادی است، اما بنا بر گفته بسیاری از کارشناسان و منتقدان این فیلم بهترین گزینه از میان آثار موجود به حساب میآید.
افزون بر اینکه به بیان دغدغههای کودکان کار میپردازد تصویری از پشت کار ایرانی به نمایش میگذارد و به وسیله قهرمانهایی که دارد (معلم و علی) مهر، عطوفت و مسئولیت پذیری ایرانی در مقابل دیگران (کودکان کار افغانی) را نشان میدهد.
شاید مهمترین پیام خورشید همان نکتهای باشد که بازیگر نوجوان آن با تمام وجود حس کرده و بارها و بارها در مصاحبه هایش گفته است. اگر با تمام وجود چیزی را بخواهی و برای رسیدن به آن تلاش کنی اتفاق مورد نظر میافتد.
سینمای ما نیاز به فیلمهایی از جنس خورشید دارد. واقع گرا، دغدغهمند، آینه گونه در برابر معضلات جامعه در عین حال امید بخش و انگیزه آفرین.
خبرنگار سرويس علمی فرهنگی، خبرگزاری صدا و سیما