وزیر علوم: نخستین گام در اجرای طرح ساماندهی آموزش عالی، تشکیل شبکه علمی بین دانشگاهی در سطح استان، منطقه و در سطح ملی است.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه دانشگاهها در حوزه آموزش مجازی با توجه به عدم سابقه و عدم آمادگی، توفیقات خوبی در ترم گذشته و ترم جاری به دست آوردهاند، افزود: باید سعی شود این توفیقات به بهترین نحو توسعه یابد و برنامهریزی شود تا زیر ساختهای آموزش مجازی در دانشگاهها توسعه یابد و تداوم استفاده از این برنامهها در آینده پیشبینی شود.
وی افزود: دانشگاهیان آموزش مجازی را به عنوان یک دستاورد ارزشمند حتی پس از دوران کرونا به عنوان یک برنامه هدفمند و ضروری اولویت دهند و مسؤولان دانشگاهی در این خصوص با حوزه آموزش، همکاری لازم را انجام دهند.
وی با بیان اینکه در سطح ملی هم بحث پشتیبانی از آموزش مجازی مطرح است، گفت: امیدواریم در هفتههای آینده این مسأله به انجام برسد و پشتیبانی ملی نیز برای امنیت و تبادل بهتر اطلاعات در آموزش دانشجویان از این بخش به عمل آید. البته در این راستا دانشگاهها نیز باید نرمافزارهای خود را ارتقاء داده و از نرمافزارهایی استفاده کنند که قابلیتهای بیشتری داشته باشند.
آقای غلامی افزود: علاوه بر اینکه لازم است از مزایا و توفیقات ارائه آموزشهای مجازی گفته شود و از اساتید و مدیرانی که علی رغم عدم آمادگی، به خوبی توانستند به نحو مطلوب ارائه خدمت دهند، باید دقت کنیم تا کیفیت ارائه آموزشهای مجازی را ارتقاء بخشیم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه نظارت بر ارائه کیفی دروس و سرفصلها باید به صورت دقیق و منظم انجام گیرد، گفت: رؤسا و مسؤولان دانشگاههای کوچک و جوان که امکان دارد در این زمینه به دلایل مختلف شرایط مطلوبی برایشان فراهم نشده باشد، باید دقت کنند دانشجویان این مراکز از کیفیت لازم در ارائه دروس به صورت مجازی برخوردار باشند.
آقای غلامی افزود: در این راستا ارائه گزارشات کاستیها و نواقص این حوزه هم به مدیریت دانشگاهها کمک خواهد کرد تا امور را بهتر سنجیده و در رفع نواقص بکوشند. همچنین اینگونه نشستها نیز با به اشتراکگذاری تجربهها و همفکریها در این زمینه میتواند مثمر ثمر باشد.
وی درخصوص اجرای طرح ساماندهی آموزش عالی گفت: این طرح مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده و در سال ۱۳۹۴ تصویب و در اوایل سال ۱۳۹۵ ابلاغ شد و از همان زمان دانشگاهها و مناطق دهگانه آموزش عالی اقدام به ساماندهی کردند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه در دو سال گذشته روند انجام این طرح در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی بررسی و تأیید شد و هماکنون لازم الاجراست، افزود: البته اجرایی شدن این طرح، همکاری نزدیک و هماهنگی کلیه دانشگاهها و مراکز آموزش عالی را میطلبد و انتظار این است که همه مدیران و مسؤولان دانشگاهها و مراکز آموزش عالی از اجرای این طرح پشتیبانی و در تحقق آن همکاری کنند.
آقای غلامی با بیان اینکه اجرای طرح ساماندهی آموزش عالی به نفع آموزش عالی کشور است، گفت: در این طرح در مرحله اول، تشکیل شبکه علمی بین دانشگاهی در سطح استان، منطقه و در سطح ملی را در نظر داریم، یعنی مراکز آموزش عالی به شکلی معقول و منطقی با یکدیگر در ارتباط باشند تا همافزایی مطلوبی ایجاد شود و دانشگاهها بتوانند به بهترین وجه از امکانات یکدیگر استفاده کنند.
وی افزود: این شبکه بخشی از اختیارات خاص مدیریتها را در سطح شبکه به اشتراک میگذارد به طور مثال، در حوزه توسعه کمی، به صورت مشترک تصمیمگیری میشود و در این راستا در برخی موارد، اتصال و ارتباط بین دانشگاههای کوچک با دانشگاههای بزرگ و قدیمی، به نفع دانشگاههای کوچک و جوان خواهد بود.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه در حال حاضر نیازی به توسعه کمی در آموزش عالی نداریم، گفت: در شبکه علمی، بحث کیفیت را میتوانیم ارتقاء دهیم. وقتی قرار است از ظرفیتها و امکانات یکدیگر در سطح دانشگاهها استفاده کنیم، این ظرفیتها میتوانند مبتنی بر توانمندیهای مشترک به سمت ارتقای کیفیت سوق داده شوند.
آقای غلامی با بیان اینکه مأموریت گرایی نیز از نکات مهم و مطرح در طرح ساماندهی آموزش عالی است، افزود: در این راستا همه دانشگاهها طرح راهبردی مصوب دارند که البته با توجه به گذشت چند سال از تصویب آن، لازم است این طرحها بازنگری شوند و در شرایط کنونی و شیوع ویروس کرونا، در ساماندهی آموزش عالی و ماموریتگرایی دانشگاهها لازم است اصلاحاتی صورت گیرد و طرحهای راهبردی دانشگاهها با توجه به فضای جدید ارائه شود.
وی با بیان اینکه در حوزههای فناوری، افقهای جدیدی در جهان مطرح شده و حضور محققان کشورمان در سطح بینالمللی نشان میدهد که جایگاه ما در جهان تثبیت شده است، گفت: البته این بدان معنا نیست که این روند با سرعت یکنواخت پیش خواهد رفت و اگر برنامهریزی دقیقی در این خصوص نداشته باشیم، امکان دارد از این قافله عقب بمانیم.
آقای غلامی افزود: در شرایط فعلی میتوانیم از ظرفیت آموزش مجازی کشور برای پذیرش دانشجویان غیر ایرانی استفاده کنیم که افزایش کیفیت و ارائه امکانات بیشتر از طریق ارتباطات بین دانشگاهها میتواند این ظرفیت را افزایش دهد.
وی گفت: در این راستا در حوزه پذیرش دانشجویان خارجی، به غیر از فضای مجازی، در آینده در فضای حضوری نیز باید برنامهریزی جدی برای جذب این دانشجویان داشته باشیم و میتوانیم ظرفیت خالی دانشگاههایمان را با پذیرش دانشجویان غیر ایرانی پر کنیم.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه هم اکنون همه مدیران و کارشناسان کشور از دانش آموختگان دانشگاههای کشور هستند، افزود: در حوزه تحقیقات هم اکنون جایگاه ۱۵ جهان را داریم که نشاندهنده عملکرد مناسب این بخش است. عملکرد حوزه فناوری در ۱۵ سال گذشته نیز نشان دهنده حاصل کاربست یافتههای علم و فناوری و تبدیل علم به ثروت است و فعالیت مراکز رشد، پارکهای علم و فناوری و شرکتهای دانش بنیان نیز حاصل کار تربیت نیروهای ماهر، توانمند و دانش پژوه میباشد که عملکردشان قابل ارائه در سطح ملی و بینالمللی است.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در پایان سخنان خود اظهار امیدواری کرد با همفکریهایی که صورت میگیرد بتوانیم در تحقق اهداف برای تربیت نیروی انسانی ماهر و توانمند توفیق یابیم.