رویکرد دوگانه رسانه ها در باره ادعای تقلب انتخاباتی در امریکا و دیگر نقاط جهان
مقایسه فضای تبلیغی شبکه های تلویزیونی چون بی بی سی, ای بی سی, سی بی اس و ان بی سی و شبکه های اجتماعی چون توئیتر در باره مواضع ترامپ در مورد تقلب در انتخابات ریاست جمهوری امریکا با انتخابات در دیگر نقاط جهان از جمله ایران, رویکرد دوگانه این رسانه ها را آشکار می کند.
یکی از اتفاقات بسیار مهمی که در طول کارزار انتخابات ریاست جمهوری امریکا و پس از برگزاری انتخابات رخ داد طرح اتهاماتی از سوی دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا بود که پیش از انتخابات گفته بود دموکراتها در صدد تقلب در انتخابات هستند و پس از برگزاری انتخابات نیز او از تقلب گسترده به نفع بایدن سخن گفت.
ترامپ روز جمعه پس از اینکه پیشتازی بایدن در انتخابات آشکار شد گفت نظام انتخاباتی امریکا فاسد است و رایگیری پُستی، این نظام را نابود کرده است.
رئیس جمهور آمریکا افزود: ما داشتیم در ایالتها با اختلاف خوبی برنده میشدیم اما ناگهان برتری ما از دست رفت. اگر رایهای قانونی شمرده شوند، ما به راحتی پیروز میشویم.
ترامپ اضافه کرد: چیزهای وحشتناک میشنویم. ما نمیتونیم اجازه بدهیم که انتخابات به این شکل به سرقت برود، نمیتوانیم اجازه بدهیم برای کشورمان چنین اتفاقی بیافتد، احتمالا یک روند قانونی طی شود و نهایتا قضات باید حکم بدهند.
نکته اینجاست که هنگامیکه ترامپ سخنان خود را به نقد سیستم انتخاباتی امریکا وتقلب در آن کشاند شبکه های
خبری «سیبیاس»، «ایبیسی» و «انبیسی» سخنرانی او را به علت اظهارات نادرست در باره انتخابات قطع کردند.
این در حالی است که برخی رسانه ها مانند فاکس نیوز و سی ان ان هم که سخنان ترامپ در باره تقلب در انتخابات را پخش کردند در ادامه با هدف اعتبار زدایی از اتهامات ترامپ توضیح دادند ادعاهای زیادی از طرف ترامپ وجود دارد اما رئیس جمهور، مدارک و شواهد کافی برای ادعاهای خود در مورد تقلب در آراء ارایه نکرده است.
این رویکرد فقط به رسانه های ارتباط جمعی امریکا محدود نبود بلکه بی بی سی فارسی نیز روز شنبه گزارش مفصلی از دعواهای پسا انتخاباتی و اتهامات ترامپ در باره تقلب در انتخابات از طریق گفتگو با خبرنگاران خود در پنسیلوانیا و ویلمینگتون پخش کرد که همین رویکرد در آن مشهود بود.
خبرنگار بی بی سی در مرکز ایالت دلاویر با اشاره به سخنان بایدن در مورد شمارش تک تک آرا این بخش از سخنان او را برجسته کرد که شاید طولانی شدن شمارش آرا خواب آور باشد اما اینها فقط یک عدد نیستند بلکه آرای زنان ومردانی است که از حق خود برای اظهار نظر استفاده کردند.
خبرنگار بی بی سی همچنین برای جلوگیری از خشونت های پسا انتخاباتی که با تحریک تیم انتخاباتی ترامپ ممکن است در امریکا رخ دهد این بخش از سخنان بایدن را تکرار کرد که او رئیس جمهور همه مردم امریکاست چه جمهوری خواهانی که به او رای نداده اند چه دموکراتهایی که به او رای داده اند.
خبرنگار بی بی سی حتی در تحلیل خود از طولانی شدن اعلام رسمی نتیجه انتخابات اضافه کرد که صرف نظر از دعواهای حقوقی هیچ راهی برای ترامپ نمانده و تاکید بر شمارش آرا نشانه اعتماد به نفس بایدن است که
که در انتها پیروز است و او به فراتر و عبور از دعواهای انتخاباتی و چالش هایی که امریکا در آینده با آن روبروست می نگرد.
گزارش خبرنگار دیگر بی بی سی از فیلادلفیا در ایالت سرنوشت ساز پنسیلوانیا نیز چند نکته حائز اهمیت دارد که رویکرد این رسانه برای اعتبارزدایی از اتهامات ترامپ و تائید سیستم انتخاباتی امریکا را به تصویر می کشد.
خبرنگار بی بی سی در این خصوص با بیان اینکه همه ادعاهای ترامپ در این ایالت در باره آرای پستی در دادگاههای محلی بررسی شده است اما جمهوری خواهان مدعی هستند که مسوولان محلی کاری نمی کنند و آنها شکایت خود را به دیوان عالی می کشانند. بر بی اهمیتی اتهامات ترامپ صحه می گذارد.
خبرنگار بی بی سی همچنین برای صحه گذاشتن بر سلامت انتخابات توضیح می دهد شماری از آرا به دلیل ایراد در اوراق هویتی بطور مشروط پذیرفته شده اما شمارش آنها به به یک روز بعد از انتخابات موکول شده تا افراد مدارک هویتی خود را بطور کامل ارائه دهند. در ادامه نیز خبرنگار بی بی سی می افزاید طولانی شدن روند شمارش آرا به این دلیل است که سابقه شمارش رای پستی در این یاالت وجود نداشته و بر طبق قانون شمارش آن یک روز به بعد از انتخابات موکول شده است.
نکته دیگری که می تواند اتهامات ترامپ را موجه کند این است که معمولا پنسیلوانیا یکی از ایالت های قرمز بود که همواره آرایش به نفع جمهوری خواهان بوده است و برای رفع چنین شائبه ای خبرنگار بی بی سی توضیح می دهد که با توجه به گسترش تکنولوژی وفن آوری در مرکز این ایالت بسیاری از جوانان که دیدگاه دموکرات دارند به این شهر مهاجرت کرده اند و از طرف دیگر سیاه پوستان و برخی از جمهوری خوهان که از ترامپ دل خوشی ندارند به بایدن رای داده اند و همین مسایل سبب شده است تا این ایالت هم آبی شود.
جالب اینجاست که حین ارتباط مستقیم خبرنگار بی بی سی با این شبکه یکی از طرفداران ترامپ شعارهایی سرمی دهد که مجری بی بی سی با قطع گزارش می گوید این هم از مشکلات ارتباط زنده است!
هادی نیلی دیگر خبرنگار بی بی سی نیز در گفتگو با مجری این شبکه برای اعتبارزدایی از اتهامات ترامپ توضیح می دهد که در انتخاباتی که 160 میلیون نفر رای داده اند عجیب نیست که موارد تخلفی باشد اما حرف در این است که ترامپ و هوادارانش مدعی کلاهبرداری گسترده در انتخابات هستند با اینکه شواهدی در این باره نداشته اند. خبرنگار بی بی سی می افزاید دهها پرونده بوده که بررسی شده وهیچکدام شواهدی نداشته اند که نشان دهد نتایج جابجا شده است.
خبرنگار بی بی سی در ادامه هم می گوید مسوولان محلی حتی آرای مشروط را نیز حساب نکرده اند و همه آرایی که اکنون از از پیشتازی 30 هزار رایی بایدن حکایت می کند آرایی است که در آنها مناقشه وجود ندارد و تکلیف ترامپ را روشن کرده است که راهی برای باقی ماندن ندارد.
این رویکرد دوگانه در خصوص شبکه های اجتماعی نیز قابل تامل است بطوریکه توئیتر از زمان بسته شدن باجههای اخذ رای در آمریکا در سهشنبه شب هشت توییت ترامپ را پنهان کرده است. اغلب این توییتها سعی در زیر سوال بردن اعتبار نتایج انتخابات داشتند.
توئیتر حتی هشدار داده است که حساب کاربری ترامپ را پس از پایان ریاست جمهوری او مسدود خواهد کرد چرا که توئیت های ترامپ حاوی محتوای نفرت پراکنانه ومشوق خشونت یا اطلاعات غلطی است که برای سلامتی خطرناک است. جالب اینجاست که ترامپ پس از این اخطار در توییترش نوشت که این شبکه اجتماعی از کنترل خارج شده است.
اکنون سوال اینجاست که آیا رسانه هایی چون بی بی سی و شبکه های اجتماعی چون توئیتر در خصوص برگزاری انتخابات و طرح ادعاهای احتمالی در آن در دیگر نقاط جهان از جمله در ایران, روسیه و دیگر نقاط جهان چه رویکرد ی داشته اند؟
آیا آنها سعی داشته اند که فضا را آرام کنند و بر نتیجه انتخابات صحه بگذارند یا اینکه با ریختن بنزین بر روی آتش و شعله ور کردن احساسات و زیر سوال بردن نتیجه انتخابات و صحه گذاشتن بر ادعاها, سعی کرده اند که حاکمیت های ملی را با چالش های داخلی مواجه و به انتخابات به عنوان یک ابزار براندازی نگاه کنند؟
شبکه های اجتماعی چون توئیتر در چنین مواقعی چه رفتاری داشته اند آیا حساب های کاربری با محتوای خشونت و نفرت پراکنی را مسدود کرده اند یا اینکه صفحه های اختصاصی برای چنین محتواهایی در نظر گرفته اند؟
روشن است که غرب با همه ایرادهایی که بر نظام انتخاباتی آن وارد است مایل نیست که این سیستم دچار خدشه شود و از طرفی با توجه به تهدید ترامپ و هواداران مسلح اش به ریختن در کف خیابان, این احتمال وجود دارد که امریکا درگیر خشونت ها و درگیری های بی پایانی که ناشی از دوقطبی شدن جامعه است شود بنابر این دست بکار شدن رسانه های غربی و حتی شبکه های اجتماعی برای رفع اتهامات ترامپ چیزی جز مهار این چالش ها نیست اما چرا این وسایل ارتباط جمعی چیزی را که برای خود نمی پسندند برای دیگران می پسندند؟
-----------------------------------------------------------------
رضا محمدمراد