وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از هدفگذاری برای کاهش نیمی از بستریها تا سه ماه آینده خبر داد.
وی افزود: هدفگذاری برای سه ماه آینده نیز کاهش ۵۰ درصدی موارد بستری و مرگ و میرها به علت کووید ۱۹ است.
آقای نمکی گفت: طرح محله محور و خانه محور به منظور پیشگیری از کرونا از بیستم آبان آغاز میشود.
وی افزود: این طرح با محوریت وزارت بهداشت و همکاری بسیج، هلال احمر و تشکلهای مردم نهاد در محلهها اجرا میشود.
وزیر بهداشت اضافه کرد: باید شهرهای بزرگ به محلهها و پهنههای کوچکتری تبدیل شوند تا امکان کنترل بیماری بهتر فراهم شود.
وی افزود: در صورتی که مراکز بهداشتی موجود برای کنترل این پهنهها کافی نباشد میتواند از مراکز سیار یا دیگر روشها برای کنترل هر منطقه استفاده کرد.
دکتر نمکی گفت: هر خانه یک پایگاه سلامت، پیش از این نیز مورد توجه بوده است، اما اکنون به منظور پیشگیری از بیماری کرونا به شناسایی به موقع، قرنطینه به هنگام و درمان سرپایی با محوریت خانوادهها نیازمندیم.
وزیر بهداشت با اشاره به اقداماتی که تاکنون برای مهار کرونا انجام شده است گفت: یکی از دستورات ارزشمند رهبری این بود که بتوانیم با حرکتی جدید برای بیماریابی زودرس در اقدامی محله محور فعالیت کنیم.
دکتر نمکی افزود: افزایش تستها و قرنطینهی به موقع از تاکیدات این بخش است و این حرکت محله محور از ۲۰ آبان ماه آغاز خواهد شد.
وی با درود به روح بلند شهدای سلامت بویژه کسانی که در ایام کرونا به فیض شهادت نائل آمدند گفت: بعد از جلسهای که در خدمت مقام معظم رهبری بودیم، سرفصل تازهای در فعالیت هایمان برای مبارزه با بیماری شکل گرفت.
وی افزود: همکاران من با لطف خداوند در مرحله ورود سهمگین بیماری به کشور در موج اول انفجار بیماری توانستند در بسیج ملی مقابله با کرونا در کمتراز ۶۰ روز با کمک سایر دستگاهها و همکاریهای بین بخشی افتخار دیگری برای جمهوری اسلامی ایران رقم بزنند.
وی گفت: کاهش مرگ و میرها به رقمی نزدیک ۳۰ عدد در روز، کاهش موارد بستری به یک پنجم در کمتر از دو ماه، همکاری گسترده بین بخشی در تدارک ماسک، لباس محافظتی برای همکاران و...، همکاری و همراهی مردم در رعایت شیوه نامهها توانست یک رحدنصاب تاریخی برجای بگذارد.
دکتر نمکی ادامه داد: پس از آن متوجه شدیم امواج تازه بیماری در راه است که رفته رفته امواج سهمگینتر شدند و به نسبت رعایت مقررات بهداشتی ارتفاع این امواج بیشتر شد. در این میان از دو چیز بیشتر رنج بردیم؛ اول رعایت نشدن مقررات و دوم مضیقه مالی که همکاران من در دانشگاههای علوم پزشکی به آن دچار شدند.
وی در ادامه تاکید کرد: خیلی اوقات بسیاری از مصوبات که بعد از مدتها به ستاد ملی کرونا میرفت یا اجرا نمیشد و یا به خوبی اجرا نمیشد. از طرف دیگر موارد فشار مالی و اقتصادی در شرایطی که میزان تستها از ۱۲۰۰ تست در روز به ۲۵ هزار تست در روز رسید و از طرف دیگر گرفتاریهایی مانند تخصیص ندادن ردیفها و غیره، مجموعهی ما را با شرایط ویژهای روبرو کرد این در حالی بود که در آمد اختصاصی دانشگاهها نیز به ۱۵ تا ۲۰ درصد مصوب در بودجه رسید. انتقال این موارد به رهبری و رییس جمهور موجب شد که در آن جلسه مهم و تاریخی در خدمت مقام معظم رهبری باشیم.
وی افزود: موارد متعددی مورد توجه ویژه رهبری قرار گرفت و در کنار حمایت هایشان از ما برای تامین اعتبار، تامین نیروی انسانی و موارد باقیمانده از سهم صندوق که اختصاص یافته بود، دستوراتی هم درباره مدیریت بیماری به ما دادند.
وی گفت: یکی از این دستورها این بود که وزارت بهداشت باید محور اصلی تعیین مصادیق محدودیتها باشد و همه این محدودیتها را اجرا کنند و دوم آنکه وزارت بهداشت باید محور موارد آموزش همگانی باشد و از همه مهمتر دستور ایجاد قرارگاه اجرایی برای اجرای مصوبات ستاد ملی کرونا بود.
آقای نمکی افزود: یکی از دستورات ارزشمند رهبری این بود که بتوانیم با حرکتی جدید برای بیماریابی زودرس در اقدامی محله محور فعالیت کنیم. افزایش تستها و قرنطینه به موقع از تاکیدات این بخش است.
وی گفت: تاکنون با همکاری بسیج، بسیج جامعه پزشکی، هلال احمر و سازمانهای مردم نهاد صحبتهایی شده است و این حرکت محله محور از ۲۰ آبان آغاز خواهد شد.
وزیر بهداشت افزود: تستهای آنتی ژن یا تشخیص سریع کرونا تا هفته آینده به دست ما میرسد که در نهایت بین ۲۰ تا ۳۰ دقیقه زمان برای پاسخ نیاز دارد و بین ۹۸ تا ۱۰۰ درصد موثر هستند.
آقای سعید نمکی افزود: تلاش ما این است که روزی ۱۸۰ هزار تست تشخیص سریع نیز در کشور تولید کنیم. حتما موارد تماس نزدیک نیز باید تست شوند. باید حداقل ۱۰ نفر از افراد تماس نزدیک با فرد مبتلا نیز تست شوند.
روسای دانشگاهها حتی یک روز استراحت نکرده اند
وزیر بهداشت بیان کرد: هیچ رییس دانشگاهی نبود که ساعت دو بامداد با آنها تماس بگیرم و زنگ دوم جواب بدهند و همان زنگ اول پاسخ میدادند.
وی گفت: به رییس جمهوری میگفتم که میتوانیم بگوییم اگر فضا بهتر شود، به پرستاران استراحت بدهیم، اما حتی یک روز به معاونان درمان و روسای دانشگاههای علوم پزشکی نتوانستیم استراحت بدهیم. من شرمسار این تلاش و زحمت روسای دانشگاههای علوم پزشکی و معاونان وزارت بهداشت هستم. اطمینان دارم که در تاریخ این سرزمین، همه نسلهای آینده با نگارش این ایام سخت قدردان خواهند بود.
وی ادامه داد: قبل و بعد از انقلاب هیچ وقت وزارت بهداشت اینقدر دغدغه سنگین نداشته است که با آن مقابله کند. زحمتهای دانشگاههای علوم پزشکی را با هیچ بیانی نمیشود گفت و نوشت.
نگرانیها در زمینه کمبود تخت
آقای نمکی درباره نگرانیها درباره کمبود تخت بیمارستانی گفت: خواهش من این است که روسای دانشگاههای علوم پزشکی نامه جمعی در این زمینه بنویسند تا منعکس کنیم. همان طور که سازمان تامین اجتماعی در پرداخت حقوق در این ایام دستش تنگ است، پرداخت بیمه بیکاری و مشکلاتی مانند این نیز وجود دارد.
وی افزود: دغدغه رییس جمهوری و مسئولان کشور، معیشت مردم است. اگر یک دکه دار مجبور شود دکه خود را ببندد و بعد معیشت او دچار مشکل میشود، دغدغه همه ماست.
وی افزود: هیچ خسرانی برای کشور از خسران طولانی شدن این اپیدمی سنگینتر نیست. اگر بتوانیم راهکارهایی را در کوتاه مدت و میان مدت پیدا کنیم تا طول مدت بیماری و فشار بر کارکنان را کمتر کنیم، موفق میشویم. اگر حرکتی حتی یک مثقال از بار ما را سبک کند، راه نفسی برای همکاران ما خواهد بود.
همکاری وزارت بهداشت با بسیج
وزیر بهداشت درباره همکاری وزارت بهداشت با بسیج گفت: این همکاری مبارک است و نباید این فرصت را از دست بدهیم، اما مرزبندیها را باید مشخص کنیم و محوریت با وزارت بهداشت است.
وی افزود: فرمانده سپاه نیز به بسیج توصیه کرد که در امتداد فعالیتهای وزارت بهداشت کار کنند، نه پیشتاز و پیشرو و قرار نیست که مدیریت نیروهای در اختیار ما در اختیار بسیج قرار بگیرد.
وی ادامه داد: در مورد منابع و هزینهها نیز کار را به وزارت بهداشت بسپارید. قانون بودجه را قبل از سال اجرای بودجه مینویسند و در آبان و آذر همه چیز بسته شده بود و هزینهای برای کرونا دیده نشده بود. مبلغ یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی نیز قسمت عمده آن را به تازگی دریافت کردهایم.
اولویت بودجه با نظام سلامت است
وزیر بهداشت گفت: در جلسه شنبه نیز ۱۰ هزار میلیارد تومان از بودجه معمولی که به هدفمندی یارانهها گره خورده بود را در نیمه اول سال دریافت نکردیم و امروز از رییس جمهوری خواستیم که اگر اوراق به ما دادند، زودتر نقد کنیم. البته هنوز دریافت نکردیم. مقام معظم رهبری نیز فرمودند که اولویت بودجه هم با نظام سلامت است و این اولویت دنبال میشود.
زمستان سخت در پیش خواهد بود
آقای نمکی افزود: ویروس کرونا بسیار پیچیده است و کارهای زیادی انجام داده است و کارهای زیادی نیز انجام خواهد داد. اگر کسی امروز بگوید راههای مبارزه با ویروس را کشف کرده است، نشان از دانشمندی او نیست و نشان از کج فهمی نسبت به این ویروس پیچیده است. این ویروس مسائل زیادی با ما خواهد داشت.
وی گفت: این پاییز را بسیار سنگین پیش بینی کرده بودم و حتی زمستانی از این سختتر را در راه خواهیم داشت و هم برای پیشگیری و کاهش موارد و هم آمادگی در این روزهای سخت باید آماده باشیم.
نظارتها را بیشتر کرده و گزارش بدهید
وزیر بهداشت خطاب به روسای دانشگاههای علوم پزشکی گفت: نظارت مستمر بر کمک نیروهایی مثل هلال احمر باید انجام شود. نظارتها باید بیشتر شود و گزارشهای بیشتری به وزارت بهداشت ارائه شود.
وی افزود: گفته میشود که وضع پروازها مبتنی بر مقررات بهداشتی انجام میشود. یکی از دوستان دیروز با من تماس گرفت و گفت که در پرواز ایلام، متراکم مردم را سوار اتوبوس کرده اند. کسی میگفت که در بانک فقط یکی از کارکنان ماسک زده بود. خواهش ما این است که هر روز تیم بازرسی مراجعه کند.
وی ادامه داد: بحث کیو آر کد باید با جدیت پیگیری شود. اگر رییس دانشگاه علوم پزشکی به موقع اعلام نکند، همه میگویند که کارشان را درست انجام داده اند و بعد تعداد افزایش موارد را به پای دانشگاههای علوم پزشکی مینویسند. اگر عبور و مرور مرزی مبتنی بر مقررات بهداشتی نیست و اگر در ادارهها و کوچه و بازار مشکلی وجود دارد باید گزارش شود.
آقای نمکی افزود: با تقسیم کاری که مقام معظم رهبری فرمودند تا قرارگاهی برای اجرای مصوبات باشد، اگر کاستیها با نظارت مستمر اعلام نشود، نمیتوانیم این پیگیریها را مبتنی بر استناد واقعی دنبال کنیم. موضوع دیگر بحث آموزش است که باید به شدت دنبال شود.
وی بیان کرد: در شهرهای بزرگ اگر مراکز جامع سلامت و پایگاههای سلامت و مراکز بهداشتی و درمانی پاسخگوی پهنه جغرافیایی است که هیچ، اگر نبود باید سراغ پهنه بندی جدید رفت و از سایر مراکز نیز استفاده کرد. این پهنهها باید کوچکتر شود و جمعیت را بشکنیم تا کار را برای جمعیت محدودتر دنبال کنیم.
آزمایشگاههای خصوصی مکلف هستند موارد مثبت کرونا را در سامانه ثبت کنند
وزیر بهداشت گفت: تمام آزمایشگاههای خصوصی و دولتی مکلف هستند که هر فرد مثبت کرونا را در سامانه سیب با کد ملی اعلام کنند. اگر دسترسی به آزمایشگاههای خصوصی تاکنون داده نشده است، حتما باید انجام شود و اگر دسترسی داده شد و آزمایشگاهی موارد مثبت را اعلام نکرد، باید با آن آزمایشگاه برخورد شود. زیرا ارسال نکردن اطلاعات جرم محسوب میشود.
توسعه مراکز سرپایی
آقای نمکی بیان کرد: مراکز سرپایی باید توسعه پیدا کند. در حال حاضر حدود ۱۲۰۰ مرکز سرپایی داریم که باید به بیش از ۵ هزار مرکز برسد.
وی گفت: برخی مراکز برای خدمات غیر کرونا باید جدا شوند تا افراد برای واکسیناسیون یا خدمات سطح یک سلامت مراجعه کنند. بقیه مراکز باید به کووید ۱۹ اختصاص پیدا کند.
صدور مجوزهای استخدامی
وی درباره صدور مجوزهای استخدامی بیان کرد: برای صدور مجوز استخدامی غیر پرستار هم اعلام کرده ایم دوستان حتما مجوزهایی صادر کنند. در رابطه با نیروی انسانی یک گرفتاری ما این است که این مجوزهای جدید به جذب نیروهایی اختصاص مییابد که قبلا در سیستم بودند و در اولویت هستند.
وی گفت: از آنجا که درآمد اختصاصی دانشگاهها هم در حال حاضر با مشکل روبه رو است فعلا نمیتوانید نیروی جدید به شکل شرکتی بگیرید، از دکتر تقوی نژاد خواسته ام برای ترمیم درآمد اختصاصی کمکی کنند که دانشگاه بتواند علاوه بر تبدیل وضع نیروها، مجوز گرفتن نیروی جدید داشته باشیم. البته نباید فراموش کنیم که لازم است بازنگری در زمینه حدنصاب جمعیتی داشته باشیم.
منع ورود مسافر به استانها جدی گرفته شود
وزیر بهداشت افزود: موضوع منع ورود مسافر به استانها با توجه به تغییرات موتاسیون ویروس و ایمونوژنتیک متفاوت قومیت ایرانی باید جدی گرفته شود.
وی گفت: تردیدی ندارم ویروس استان سیستان و بلوچستان با ویروس گیلان و اقوام ترکمن با هم متفاوت است و این موتاسیونهای جدید ما را گرفتار میکنند. ما به اندازه چند کشور اروپایی وسعت داریم و نقل و انتقال و سفرها را در شیوع بیماری موثر میدانم که در حال کار بر آن هستیم.
زالی: خواستار تعطیلی دو هفته ای تهران شد
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تعطیلی دو هفتهای تهران را تقاضا کرد.
دکتر علیرضا زالی در نشست مجازی وزیر بهداشت با روسای دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور گفت: در هفته گذشته بیش از ۳ هزار و ۶۰۰ بیمار بستری داشته ایم که هزار و ۸۰۰ نفرشان در بخش مراقبتهای ویژه بوده اند.
وی افزود: در ۲۴ ساعت گذشته نیز بیش از ۸۰۰ بیمار بستری داشته ایم که ۱۶۹ نفرشان در بخش مراقبتهای ویژه بستری شده اند و این در شرایطی است که در ۲۴ ساعت گذشته تنها ۴۲۳ بیمار از بیمارستانهای تهران مرخص شده اند.
فرمانده ستاد مقابله با کرونای استان تهران با ابراز نگرانی از کمبود تختهای بیمارستانی گفت: تعطیلی دو هفتهای تهران به منظور فرصتی برای باز توانی تیم درمان پیشنهاد میشود که بسیار ضروری است.
آزمون پایان ترم دانشگاه های علوم پزشکی کشور حضوری است
معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از برگزاری آزمون حضوری در پایان نیمسال نخست ۱۴۰۰-۱۳۹۹ خبر داد.
دکتر علی اکبر حق دوست نیز در این نشست گفت: به سبب برخی تقلبها در آزمونهای مجازی ترجیح میدهیم در صورتی که شرایط شیوع کرونا ویژه نباشد آزمونهای پایان ترم در تمام دانشگاهها، حضوری برگزار شود.
وی افزود: دانشجویان دستیاری داوطلبانه میتوانند آموزشهای ویژه بخش بیماران مبتلا به کووید ۱۹ را ببینند تا در زمان ضرورت همه دستیاران در اختیار این بخشها قرار گیرد.
معاون آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: دانشجویان اینترن و استیجر نیز باید در کشیک هایشان فعال باشند، اما اگر شرایط شیوع کرونا ویژه شود دانشجویان استیجر به جزء کشیکهای بخشهای غیر کرونایی تعطیل خواهند شد.
آقای حق دوست افزود: دیگر کلاسها و بخشهای اداری دانشگاههای علوم پزشکی نیز همانند دیگر ادارات کشور و دانشگاههای غیر پزشکی و بر اساس دستورالعملهای ستاد ملی مقابله با کرونا عمل خواهند کرد.
معاون درمان: لزوم تشکیل تیم تنفسی در تمام بیمارستان های کشور
معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر لزوم ایجاد تیم تنفسی در تمام بیمارستانهای کشور تأکید کرد.
آقای قاسم جان بابایی گفت: اکسیژن رسانی به بیماران کووید ۱۹ مهمترین خدمت بیمارستانها محسوب میشود.
وی با بیان اینکه اکسیژن کم یا زیاد، مانند تیغ دو لبه عمل میکند افزود: یک گروه ویژه تنفسی به منظور کنترل اکسیژن رسانی به بیماران و جلوگیری از اتلاف آن در هر بیمارستان با مسئولیت یک متخصص مراقبتهای ویژه یا بیهوشی در بیمارستان باید ایجاد شود.
آقای جان بابایی بر لزوم همکاریهای علمی بیمارستانها تأکید کرد و گفت: باید یک گروه علمی به منظور ارائه دستورالعملهای درمانی یکپارچه در بیمارستانها ایجاد شود.
وی افزود: نباید شاهد نسخههای دارویی متفاوت برای بیماران در قسمتهای مختلف باشیم.
آقای جان بابایی گفت: برای درمان بیماران بستری باید به سرعت و از ابتدای بستری داروهای آنتی ویال استفاده شود و نباید این امر به تأخیر افتد.
وی افزود: باید کلینیکهای تخصصی تنفسی در کنار بیمارستانها با حضور ۲۴ ساعته یک پزشک عمومی و ویزیت صبح و عصر پزشک متخصص ایجاد تا از تراکم مراجعه به اورژانسها کاسته شود.
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: ارائه درمانهایی همچون استفاده از پلاسما یا درمانهای خونی که نتایج آن از نظر علمی هنوز تأیید نشده اند و بیماران را به دردسر میاندازد مجاز نیست.